Fagerö

Sjömän ohoj! Upp med ankarna och full fart! Efter 1,5 timmes sjöresa från hamnen Kuusinen i Kotka nalkas Pyttis Fagerö. Tro det om du vill, men nomen est omen gäller även här. Fagerö är otroligt fager.

Fagerö är en otroligt vacker sommardestination och ett legendariskt semesterparadis. Ön har varit populär bland resenärer ända sedan 1950-talet. Den gamla Hamnviken kantas av röda strandbodar och båtskjul och de idylliska fiskestugorna med trädgårdar och de smala gränderna suger in besökaren i den rustika skärgårdsmiljön och atmosfären av ett fiskarsamhälle från 1930-talet. Ön är täckt av fin tallskog som formats av vindarna. De långa sandstränderna på öns norra och östra kust lockar till att ta det lugnt och njuta av livet.

Upptäck Fagerö på cykel eller till fots. Vid Hamnviken finns ett skärgårdsmuseum med en intressant samling av föremål som berättar om livet på ön och om människorna som bott här. I affären, kaféet, stånden som säljer rökt fisk och handarbeten samt den legendariska restaurangen Kaunissaaren Maja kan du handla godbitar och souvenirer. I öns norra del möts besökaren av fridfull natur som lockar till friluftsliv, medan de södra delarna bjuder på en livligare atmosfär. Här finns också fiskarbyn där det bor folk året runt.

Fagerö eller Kaunissaari?

Finland är ett tvåspråkig land och därför många orter och öar har namn på två språken. Låt inte det förvirra dig att Pyttis heter också Pyhtää och Fagerö heter också Kaunissaari. I alla fall Fagerö är utroligt fager – eller ’kaunis’. Kanske lär du dig lite finska när du besöker!

Skär­gårds­tra­fi­kens tidtabeller

Skär­gårds­tra­fi­ken

Boka upp­le­vel­ser­na för din resa i vår webbutik!

Boka här

Axplock från bloggen