Fagerö

Sjömän ohoj! Upp med ankarna och full fart! Efter 1,5 timmes sjöresa från hamnen Kuusinen i Kotka hittas Fagerö som är i Pyttis. Tro det om du vill, men nomen est omen gäller även här. Fagerö är otroligt fager.

Fagerö är en otroligt vacker sommardestination och ett legendariskt semesterparadis. Ön har varit populär bland resenärer ända sedan 1950-talet. Den gamla Hamnviken med röda strandbodar och båtskjul samt idylliska fiskestugor med trädgårdar och smala gränder suger in besökaren i den rustika skärgårdsmiljön och atmosfären av ett fiskarsamhälle från 1930-talet. Ön är täckt av fin tallskog som formats av vinden. De långa sandstränderna på öns norra och östra kust lockar till att lugna ner sig och njuta av livet.

Upptäck Fagerö på cykel eller till fots. Vid Hamnviken finns ett skärgårdsmuseum med en intressant samling av föremål som anknyter till livet och människorna på ön. Här finns också en butik, ett kafé, stånd med rökt fisk och hantverk samt den legendariska restaurangen Kaunissaari Maja, där man kan äta god mat och köpa souvenirer. Den norra delen av ön är en bra plats för att ta det lugnt, vandra och njuta av naturen, medan den södra delen erbjuder mer fart och aktivitet och är en fiskeby som är bosatt året runt.

Fagerö eller Kaunissaari?

Finland är ett tvåspråkigt land och därför har många orter och öar namn på två språk. Låt det inte förvirra dig. Pyttis heter Pyhtää och Fagerö heter Kaunissaari på finska. Trots detta, är Fagerö otroligt fager – eller ’kaunis’. Kanske du lär dig lite finska då du kommer på besök!

Skärgårdstrafikens tidtabeller

Skär­gårds­tra­fi­ken

Boka upp­le­vel­ser­na för din resa i vår webbutik!

Boka här

Axplock från bloggen