Ulko-Tammio

Östra Finska vikens pärla ön Ulko-Tammio är som hela Finska vikens skärgård i miniatyr. Den unika och underbara naturen består av torr moskog, frodiga lundar, klar snorklingsvatten och karga klipplandskap.

Ulko-Tammio ligger i Östra Finska vikens nationalpark vid Finlands sydöstra gräns, endast 5 km från gränszonen. Ön är obebodd och erbjuder sällsynta fåglar och växter. På ön finns välmarkerade naturstigar och ett fågeltorn med en fantastisk utsikt över nationalparken.

Under fredstiden befästes ön Ulko-Tammio som en utpost vid den nya östgränsen. En grotta som användes som skyddsrum under andra världskriget och två återlämnade kanoner påminner om öns historia. Du kan läsa mer om öns historia längs naturstigens skyltar.

Sommaren 2023 utnämndes ön Ulko-Tammio till ett telefonfritt område för sommaren, enligt ett initiativ från Visit Kotka-Hamina, med syftet att inspirera turister att tillbringa kvalitetstid i naturen utan digitala apparater. Ämnet uppmärksammades globalt av stora medier som CNN, CBS och Wall Street Journal.

Till Ulko-Tammio kan man åka med en båtkryssning som arrangeras av både MeriSet och SpaHotel Hamina eller med båttaxi. Båtturen längs den vackra skärgårdsrutten från Kotka eller Hamina till ön Ulko-Tammio tar ca 1-2 timmar, beroende på väder och fartyg.