Ulko-Tammio

Itäisen Suomenlahden helmi Ulko-Tammion saari on kuin koko Suomenlahden saaristo pienoiskoossa. Sen ainutkertainen, upea luonto pitää sisällään kuivaa kangasmetsää, rehevää lehtoa, kirkkaita snorklausvesiä ja karuja kalliomaisemia.

Ulko-Tammio sijaitsee Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa maamme kaakkoisrajalla, vain 5km rajavyöhykkeeltä. Saari on asumaton ja kätkee suojiinsa harvinaisia lintuja ja kasveja. Sen kallioluodoilla ja tyynten lahtien rehevissä poukamissa pääset patikoimaan hyvin merkityillä luontopoluilla. Saaren lintutornista avautuu upea näkymä Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon aina Venäjän puolella sijaitsevaan Suursaareen saakka.

Välirauhan aikana Ulko-Tammion saari linnoitettiin uuden itärajan etuvartioasemaksi. Saaren sotahistoriasta muistuttavat toisen maailmansodan aikainen miehistösuojaksi tarkoitettu luola ja kaksi asemiinsa palautettua tykkiä. Luontopolun varren opastauluista voit lukea lisää saaren historiasta.

Kesällä 2023 Visit Kotka-Haminan aloitteesta Ulko-Tammion saari julistettiin kesän ajaksi puhelinvapaaksi alueeksi tavoitteena inspiroida matkailijoita viettämään digilaitteetonta laatuaikaa luonnossa. Aiheesta uutisoitiin maailmanlaajuisesti isoissakin tiedotusvälineissä kuten CNN, CBS ja Wall Street Journal.

Ulko-Tammioon pääsee MeriSet-yhtiön järjestämillä laivaristeilyillä. Saaristoristeily kaunista saaristoreittiä pitkin Kotkasta Ulko-Tammion saareen kestää noin kaksi tuntia.