Suomenlahden Ulko-Tammiosta puhelinvapaa saari kesän ajaksi

Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa sijaitsevassa Ulko-Tammiossa pyydetään matkailijoita pitämään tänä kesänä puhelimet visusti taskuissaan. Näin lomailijoita kannustetaan ottamaan vapaata sosiaalisesta mediasta ja älylaitteista sekä nauttimaan luonnonrauhasta. Kyseessä on tiettävästi maailman ensimmäinen puhelinvapaa matkailukäytössä oleva saari. 

Itäisellä Suomenlahdella odottaa joukko kauniita saaria seikkailtavaksi. Karuja kalliosaaria, reheviä uintipaikkoja ja hurmaavia saaristolaiskyliä yhdistävät luonto, rauha ja Itämeri. 

”Haminan edustalla sijaitsevasta Ulko-Tammion saaresta tehdään puhelinvapaa alue kesän ajaksi. Toivomme matkailijoita sulkemaan hetkeksi digilaitteet, olemaan aidosti läsnä ja kokemaan upean saariston”, toteaa Visit Kotka-Haminan saaristomatkailun asiantuntija Mats Selin

Tempauksella halutaan innostaa some- ja digilaitetaukoon laajemminkin. Myös aluetta hallinnoivassa Metsähallituksessa ollaan iloisia aloitteesta.  

”Kannustamme kävijöitä vapaaehtoiseen puhelinpaastoon ja kännykän sijaan katselemaan ja kuuntelemaan luontoa, ei kännykkää. Tämä on hieno esimerkki myös muiden luontokohteiden matkailu- ja virkistyskäytölle”, sanoo virkistyskäyttöpäällikkö Joel Heino Metsähallituksesta. 

Kesällä kannattaa lomailla myös laitteista 

Digilaitteet ovat jatkuvasti läsnä arjessa, eikä niistä aina osata irrottautua vapaa-ajallakaan. Kokemuksen jakaminen omalle someyhteisölle voi tuntua tärkeämmältä kuin hetkessä eläminen. Kun älypuhelin kulkee mukana kaikkialle, on tavoitettavana olemisesta ja tyhjien sekuntien täyttämisestä somea selaamalla tullut yleinen tapa. 

“Ihmistä ei ole tarkoitettu kulkemaan nenä kiinni näytössä. Jo pienet irtiotot laitteista ovat merkityksellisiä ja voivat vahvistaa mielen hyvinvointia sekä vähentää ahdistus- ja masennusoireita”, Sosped-säätiön Digipelirajaton ja Somerajaton -toiminnan päällikkö, psykologi Terhi Mustonen kertoo. 

Kesäloma on otollista aikaa ottaa lomaa laitteista. Puhelinvapaaksi saareksi Ulko-Tammio on täydellinen kohde. Kaukana mantereesta sijaitsevasta saaresta löytyy muun muassa mielenkiintoista historiaa, luontoa, linnustoa lintutorneineen ja Metsähallituksen ylläpitämä tupa. 

“Ruutujen korvaaminen luonnossa liikkumisella ja kasvokkaisilla kohtaamisilla tekevät taatusti hyvää. Some on todellinen aikasyöppö, joten pieni paussi antaa tilaa myös uusille elämyksille. Toivoisin tällaisten digitaukoihin kannustavien kokeilujen yleistyvän laajemminkin”​, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö, psykologi Sari Castrén

Kiinnostus Itäistä Suomenlahtea kohtaan kasvussa 

Moni suomalaisista ei tiedä, että Itäisellä Suomenlahdella on yli 30 merimailin levyinen kansallispuisto, johon myös upea Ulko-Tammio kuuluu. 

”Meillä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen saaristo myös itäisellä puolella Suomenlahden rannikkoa. Selvityksemme mukaan kiinnostus Itäisen Suomenlahden saaristoa kohtaan on kasvussa myös lähimatkailijoiden keskuudessa”, Selin tiivistää. 

Puhelinvapaa Ulko-Tammio 

  • Ulko-Tammiossa suositellaan ihmisten laittavan puhelimensa pois vierailujen ajaksi ja nauttivan saaresta ja luonnonrauhasta kaikin aistein.  
  • Puhelinpaasto on vapaaehtoinen ja saarella on toimiva mobiiliverkon kuuluvuus.  
  • Itäisen Suomenlahden helmiin lukeutuva Ulko-Tammion saari kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon ja on osa Suomen 41 kansallispuiston verkostoa.  
  • Saari kätkee suojiinsa harvinaisia lintuja ja kasveja. Ulko-Tammion historia sekä kaunis ja rehevä luonto karuine rantakallioineen ovat vaikuttavia. 
  • Ulko-Tammiossa pääsee patikoimaan hyvin merkityillä luontopoluilla, ja saaren lintutornista avautuu upea näkymä kansallispuistoon. Saarella voi myös telttailla tai yöpyä Metsähallituksen tuvassa. 
  • Itäisellä Suomenlahdella kuljetaan omalla veneellä tai Kotkasta saaristoliikenteen yhteysaluksella, risteilyjen sekä vesitaksi- ja vesibussipalveluiden kyydissä 
  • Itärannikolla on myös lukuisia muita kokemisen ja näkemisen arvioisia saaria matkailijoille. 
  • Cursorin vuonna 2022 teettämän selvityksen* mukaan kiinnostavin vetovoimatekijä Itäisellä Suomenlahdella on saaristoluonto. Vastaajista yli 70 % kokee Itäisen Suomenlahden saariston mielenkiintoisena matkakohteena. Yksittäisistä kohteista esille nousee muun muassa Itäisen Suomenlahden kansallispuisto. 

 
Lisätietoja Visit Kotka-Haminan seudusta  visitkotkahamina.fi/saaristo 

Matkailujohtaja Johanna Tyynelä p. 040 190 2523 johanna.tyynela@cursor.fi 

Lisätietoja Itäisen Suomenlahden kansallispuistosta ja Ulko-Tammiosta 

Metsähallituksenvirkistyskäyttöpäällikkö Joel Heino, p. 040 621 0673,  joel.heino@metsa.fi 

Cursor Oy on elinkeino- ja kehittämisyhtiö, joka tuottaa Kotkan, Haminan ja Loviisan seudulla elinkeinopalveluita, mukaan lukien yrityspalvelut, invest-in sijoittumispalvelut, matkailun edistämispalvelut ja kehittämistoimenpiteet. Visit Kotka-Hamina on matkailun alueorganisaatio, joka toimii osana Cursoria. Matkailun alueorganisaatio tukee matkailuelinkeinon kasvua ja kehittymistä, mm. matkakohteen markkinoinnin keinoin, erilaisin matkailuelinkeinoa tukevien hankkeiden muodossa, matkailun ammattilaistyön ja myynninedistämisen kautta. Myös matkailuneuvonnallinen tiedonjako on osa toimintaamme.  

*Arctic Archipelago – Arktinen saaristo – kasvua matkailuun itäisellä Suomenlahdella -hankkeen selvityksessä tutkittiin matkailijoiden kiinnostusta Itäisen Suomenlahden saaristoa kohtaan. Selvityksen teki Visitory syksyllä 2022. Paneelitutkimukseen (N=303) vastaajat olivat kotoisin seuraavista maakunnista: Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Pirkanmaa, Päijät-Häme ja Uusimaa.