Itäisen Suomenlahden kansallispuiston upeimmat retkisaaret

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto on omatoimisen veneilijän elämyspuisto, joka käsittää reilun 33 merimailin levyisen merialueen Etelä-Suomen itäisimpien kuntien Pyhtään, Kotkan, Haminan ja Virolahden ulkosaaristossa. 

Vuonna 1982 perustetun puiston alueella on ulkomeren sylissä yli sata pientä tyrskyjen pieksämää kalliorantaista saarta ja luotoa, joista alueen hoidosta vastaava Metsähallitus on varustanut veneilijöiden käyttöön retkisaariksi seitsemän. Niistä läntisin on Mustaviiri Pyhtään ulkosaaristossa, noin 4,5 merimailia Orrengrundin merivartioasemasta itään. Kauimpana idässä on Suuri-Pisi, joka sijaitsee Virolahden kunnan ulkosaaristossa, vain vajaan merimailin päässä rajavyöhykkeeltä. 

Retkisaarien varustukseen kuuluu yleensä tulentekopaikat, keitto- ja grillikatokset, puuvaja, kuivakäymälä ja telttailualue. Kahdessa saaressa Koivuluodossa sekä Ulko-Tammiossa on lisäksi myös yöpymiseen tarkoitettu autiotupa. Juomavettä kaivosta on saatavilla Mustaviirissä, Ristisaaressa ja Ulko-Tammiossa

Maihinnousu ja liikkuminen saarissa on monin paikoin hankalaa, eikä saarissa ole esteettömiä palveluja, vaikka saarissa risteilee usein polku-uria tai paikoin myös merkittyjä polkuja.

Saarista vain Ulko-Tammiossa on laiturit rantautumista ja veneen kiinnitystä varten. Muut saaret ovat ns. retkisatamia, joissa maihinnousu on mahdollistettu peräankkurilla ja keulakiinnityksellä rantakiviin tai sitä varten kalliossa oleviin kiinnitysrenkaisiin. 

Omalla veneellä tai kanootilla liikkuvalle maihinnousu on toki jokamiehen oikeudella mahdollista muillakin saarilla, kunhan muistetaan noudattaa ohjeita, joissa esimerkiksi avotulen teko ja roskaaminen on kielletty. Saarilla ei ole jätehuoltoa, joten valistunut veneilijä huolehtii roskiensa poisviennistä itse. 

Linnuston häiriöttömän pesinnän ja kasvillisuuden turvaamiseksi Kansallispuiston alueella on saarille ja luodoille myös maihinnousunrajoituksia. Maihinnousu on kielletty koko vuoden Haminan saaristossa Metsäharun, Rääntiön ja Rääntiön hatun saarilla. Maihinnousukiellosta ilmoittava kirkkaan keltainen kyltti on helposti nähtävissä saarten rannalla sitä lähestyttäessä. 

Määräaikaiset maihinnousurajoitukset ja kansallispuiston säännöt, ohjeet ja maihinnousurajoitukset löytyvät Metsähallituksen sivuilta.