Mustaviiri retkisatama

Sijainti: 60°16.7′ N, 26° 36.5′ E
Karttasarja A, 614
Satamanumero 188

Pyhtään kunnan ulkosaaristossa, noin kahdeksan merimailin päässä mantereelta, sijaitseva Mustaviiri on Itäisen Suomenlahden kansallispuiston läntisin retkeilysaari.

Avomerellä sijaitsevan saaren rannat ovat kiviset ja alttiit tuulille. Laituria saarella ei ole. Paras paikka rantautua on saaren koillisrannalla Kaiskerin saarta vastapäätä, jossa on kivistä koottu aallonmurtaja. Kiinnittyminen on turvallisinta aallonmurtajan eteläpuolelle kivissä olevien lenkkien ja peräankkurin avulla.  Veden syvyys on normaalin meriveden korkeuden aikana kesäkaudella 1-3 metriä. Lähestyminen turvallisimmin aallonmurtajan pohjoispuolelta.

Mustaviirissä on Metsähallituksen ylläpitämät retkeilypalvelut, joihin kuuluu autiotupa, telttailualue, tulentekopaikka puuhuoltoineen sekä kuivakäymälä.

Saarta kiertää noin 1,6 kilometriä pitkä merkitty luontopolku, jonka varrella sijaitsee Suomen uusin Unescon maailmanperintökohde, Struven kolmiomittausketjun mittauspiste.  Piste sijaitsee keskellä saarta avokalliolla. Pisteen vieressä on näkötorni, mistä on upeat näkymät  

Historiallisia nähtävyyksiä polun varrella on mm. kaksi jatulintarhaa. Tarhat ovat kivistä ladottuja labyrintteja, joiden halkaisija on yleensä 10 – 12 metriä. Vanhimmat jatulintarhat ovat kivikaudelta ja nuorimmat runsaan sadan vuoden ikäisiä.