Orrengrundin majakkasaari

Pitkään suljettuna säilynyt, salaperäinen Orrengrundin majakkasaari kutsuu nyt matkailijoita tutustumaan sen kauniiseen saaristoluontoon.
Upea Orrengrundin saaristoluonto tarjoaa kauniita kallioita, hiekkarantoja ja mäntykangasta sekä silmiä hiveleviä merimaisemia kaikkiin ilmansuuntiin.

Pitkään suljettuna säilynyt, salaperäinen Orrengrundin majakkasaari kutsuu nyt matkailijoita tutustumaan sen kauniiseen saaristoluontoon. Kuka tahansa ei Orrengrundin satamaan saa rantautua, mutta Loviisan vesillä sijaitsevan historiallisen saaren kallioille pääset nyt piknikille m/v Nestorin kyydissä.

Orrengrund sijaitsee Loviisan kaakkoispuolella merkittävässä meriväylien risteyskohdassa. Se on noin kilometrin pituinen, kapeahko havumetsää kasvava kalliosaari ja itäisen Suomenlahden vilkkain toimiva luotsiasema. Upea Orrengrundin saaristoluonto tarjoaa sekä kauniita kallioita että hiekkaista mäntykangasta sekä silmiä hiveleviä merimaisemia kaikkiin ilmansuuntiin.

Orrengrundin merihistorialliseen rakennuskantaan kuuluu muun muassa 1858 rakennettu Jean Wiikin suunnittelema 23 metrinen tunnusmajakka. Tunnusmajakka eli pooki on valaisematon majakka, eli sen voi havaita vain valoisaan aikaan. Tunnusmajakoita rakennettiin ulommaisiin saariin ja niemiin ohjaamaan aluksia väylälle, osoittamaan luotsin kohtauspaikkaa sekä paikantamisen helpottamiseksi.

Lisäksi saarelta löytyvät luotsiasemat vuosilta 1925 ja 1994 sekä alun perin vuodelta 1903 periytyvä loisto. Saaren länsikärjessä sijaitseva majakkamainen loisto muodostuu graniittijalustasta, noin 4,5 metriä korkeasta betonirungosta ja valurautaisesta loistokopista. Luotsiasemalla on myös oma aallonmurtajalla suojattu satama.

1800-luvun lopussa Orrengrundissa päivysti luotsivanhin ja kuusi luotsia, jotka luotsasivat aluksia Boistöön, Pellinkiin, Våtskäriin, Loviisaan ja ulos merelle. Saarella on aiemmin toiminut myös puolustusvoimien varuskunta ja siellä on edelleen rannikkotykistön tykkejä. Vuodesta 1996 alkaen saarella toimi merivartioasema. Orrengrundin merivalvonta-asema muutettiin kaukokäyttöiseksi vuonna 2003, ja linnake muutettiin miehittämättömäksi vartiolinnakkeeksi.

Katso tarkemmat tiedot ja hinnasto Kaakon saarimatkojen verkkosivuilta.