Or­rengrun­din ma­jak­ka­saa­ri

Pitkään suljettuna säilynyt, salaperäinen Orrengrundin majakkasaari kutsuu nyt matkailijoita tutustumaan sen kauniiseen saaristoluontoon. Kuka tahansa ei Orrengrundin satamaan saa rantautua, mutta Loviisan vesillä sijaitsevan historiallisen saaren kallioille pääset nyt pikinikille m/v Nestorin kyydissä. Kaakon Saarimatkat ja Kaunissaaren Lomamökit aloittavat saarimatkat pienryhmille ennakkotilauksesta perinteisellä summalaisella puuveneellä. Kyytiin mahtuu max 12 henkilöä.

Orrengrund sijaitsee Loviisan kaakkoispuolella merkittävässä meriväylien risteyskohdassa. Se on noin kilometrin pituinen, kapeahko havumetsää kasvava kalliosaari ja itäisen Suomenlahden vilkkain toimiva luotsiasema. Upea Orrengrundin saaristoluonto tarjoaa sekä kauniita kallioita että hiekkaista mäntykangasta sekä silmiähiveleviä merimaisemia kaikkiin ilmansuuntiin.

Orrengrundin merihistorialliseen rakennuskantaan kuuluu muun muassa 1858 rakennettu Jean Wiikin suunnittelema 23 metrinen tunnusmajakka. Tunnusmajakka eli pooki on valaisematon majakka, eli sen voi havaita vain valoisaan aikaan. Tunnusmajakoita rakennettiin ulommaisiin saariin ja niemiin ohjaamaan aluksia väylälle, osoittamaan luotsin kohtauspaikkaa sekä paikantamisen helpottamiseksi.

Lisäksi saarelta löytyvät luotsiasemat vuosilta 1925 ja 1994 sekä alun perin vuodelta 1903 periytyvä loisto. Saaren länsikärjessä sijaitseva majakkamainen loisto muodostuu graniittijalustasta, noin 4,5 metriä korkeasta betonirungosta ja valurautaisesta loistokopista. Luotsiasemalla on myös oma aallonmurtajalla suojattu satama.

1800-luvun lopussa Orrengrundissa päivysti luotsivanhin ja kuusi luotsia, jotka luotsasivat aluksia Boistöön, Pellinkiin, Våtskäriin, Loviisaan ja ulos merelle. Saarella on aiemmin toiminut myös puolustusvoimien varuskunta ja siellä on edelleen rannikkotykistön tykkejä. Vuodesta 1996 alkaen saarella toimi merivartioasema. Orrengrundin merivalvonta-asema muutettiin kaukokäyttöiseksi vuonna 2003, ja linnake muutettiin miehittämättömäksi vartiolinnakkeeksi.

Ota yhteyttä niin Mikko ja Tomppa räätälöivät juuri sinun ryhmällesi sopivan saarimatkakokonaisuuden!

Mikko Partanen, Kaakon saarimatkat
puh. +358 50 339 3500
mikko.partanen@kymp.net

Tommi Hevossaari, Kaunissaaren Lomamökit
puh. +358 45 205 5551
info@kaunissaarenlomamokit.fi