Ulko-Tammio vieraslaituri

60° 21.04′ N, 27° 27.24′ E
Karttasarja A, 606
Satamanumero 122

Ulko-Tammion saari on Itäisen Suomenlahden kansallispuiston pääpaikka ja samalla suosituin retkikohde. Se sijaitsee ulkosaaristossa, reilut 16 merimailia Haminan vierassatamasta Rampsinkarista eteläkaakkoon.

Aikoinaan kahdesta saaresta muodostuneessa Ulko-Tammiossa omalla veneellä liikkuvalle matkailijalle on tarjolla aina tuulilta suojaiset satamat. Saari on kansallispuiston retkisaarista ainoa, jossa on laiturit. Saaren luoteispuolella olevassa Länsilahdessa on vettä 1-3 metriä ja sinne johtaa paikallisesti merkitty väylä. Lahdessa on arkku- sekä ponttonilaiturit useammallekin veneelle.

Saaren vastakkaisella puolella Itälahdessa veneen voi kiinnittää Itäsataman laituriin tai ankkuripaikoille kallion kupeeseen Saunalahdessa tai siitä etelään sijaitsevalla Kauniskalliolla. Useimpien rantautumispaikkojen kohdalla maissa on myös tulentekopaikat tai -katokset.

Reilun kilometrin pitkä ja puoli kilometriä leveä kalliorantainen saari on luonnoltaan ja kasvustoltaan moninainen ja ainutlaatuinen. Luontoon ja sotahistoriallisiin nähtävyyksiin voi tutustua saarella kiemurtelevia polkuja pitkin. Mielenkiintoisiin elämyksiin kuuluu myös saaren keskiosassa kallioon louhittu suorakulmainen tunneli. Sota-aikana etuvartiona olleen linnoitetun saaren nähtävyyksiä ovat mm. tykkiasemat, neuvostosotilaan hauta ja Somerin taistelun muistolaatta. Näköaloja ihailemaan voi kiivetä saaren keskellä sijaitsevaan näkötorniin.

Ulko-Tammio on retkeilijän palveluiltaan kansallispuiston helmi. Saarella on useita katettuja tulenteko- ja grillikatoksia sekä yöpyville telttailualue ja autiotupa. Saaren keskiosassa on kaivo, josta nostettu vesi tulee keittää ennen juomista.