Ulko-Tammio - Usein Kysytyt Kysymykset

Haluatko kokea ainutlaatuisen kesäretken kirkasvetisessä Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa? Harvinaista herkkua on tulevana kesänä taas tarjolla useamman risteilyn verran kun Merisetin Ulko-Tammion risteilyt käynnistyvät kesäkuussa.

Kansainvälistäkin mainetta saanut puhelinvapaa Ulko-Tammion saari kutsuu ihastumaan sen rikkaaseen ja monipuoliseen saaristoluontoon. Ulko-Tammio on kuin koko Suomenlahden saaristo yhdessä paketissa. Sen luontopolun varrella kohtaat kuivaa kangasmetsää, rehevää lehtoa, sodanaikaisen tunnelin ja lintutornin, josta näet aina Venäjän puolen saaristoon saakka.

Perehdy saaren historiaan ja luontoon polkujen varrella sijaitsevien opastaulujen avulla ja vietä unohtumaton päivä puhelinvapaalla saarella, kaukana arjen kiireistä. Levähdä ihanan tunnelmallisessa poukamassa, joka täyttyy kesäpäivänä linnun sirkutuksesta, ja paistattele päivää rannan silokallioilla. Kallioilta pulahdat Itäisen Suomenlahden suloiseen syleilyyn, jonka kirkkaat vedet tarjoavat sukeltajille Suomen parhaimmat näkyvyydet ja snorklaajallekin unohtumattomia elämyksiä.

Usein kysyttyä Ulko-Tammiosta

Miten Ulko-Tammioon pääsee?

Meriset järjestää kesäisin risteilyjä Kotkan Sapokan satamasta Ulko-Tammioon. Katso risteilyajat Merisetin verkkosivuilta. Ne päivittyvät vuoden alkupuolella aina tulevaa kesää varten. Risteily kannattaa varata ajoissa, sillä ne ovat harvinaista herkkua ja tulevat täyteen nopeasti.

Lisäksi taksiveneillä pääsee myös Itäisen Suomenlahden saaristoon.

Onko Tammio ja Ulko-Tammio sama asia?

Ei. Haminan edustalta löytyy sekä Tammio-niminen saari, että Ulko-Tammio. Tammiossa on asutusta, ja Merisetin risteilyllä pääset tutustumaan myös upeaan Tammion saareen. Jos haluat retkeilemään Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon, puhelinvapaalle asumattomalle Ulko-Tammion saarelle, katso matkaa varatessa, että olet menossa oikeaan saareen. Merimatka Ulko-Tammioon kestää noin kaksi tuntia.

Miksi Ulko-Tammio on puhelinvapaa?

Visit Kotka-Haminan aloitteesta Ulko-Tammion saari julistettiin kesäksi 2023 puhelinvapaaksi tavoitteena inspiroida matkailijoita lisäämään hyvinvointiaan viettämällä aikaa luonnossa ilman digilaitteita. Tempaus sai kansainvälistä medianäkyvyyttä ympäri maailman kesällä 2023.

Saako Ulko-Tammiossa käyttää puhelinta?

Ehdottomasti saa ja saarella on kuuluvuutta. Puhelin on hyvä pitää mukana ja akku ladattuna aina saaristossa hätätapauksia varten. Puhelinvapaa Ulko-Tammio -tempauksen tavoitteena on saada ihmiset kiinnittämään huomiota tarpeettomaan digilaitteiden käyttämiseen luontoretken aikana. Digilaitteettoman ajan on todettu lisäävän hyvinvointia.

Mistä saa Phone-Free Ulko-Tammio -tarroja?

Merimatkalla kohti Ulko-Tammiota alukselta saa ottaa mukaansa tarran, jolla voi oman puhelimen näytön peittää luontoelämyksen ajaksi ja keskittyä ainoastaan rauhoittumiseen luonnon äärellä. Tuothan tarraroskat mukanasi pois saarelta mantereella sijaitseviin roskiksiin.

Saako puhelinvapaalla saarella ottaa kännykkäkuvia?

Saa toki, mutta jotta pystymme mahdollistamaan kaikille halukkaille puhelinvapaan ympäristön ilman somemaailman ääniä, olisi suotavaa jos kuvia otettaisiin ainoastaan tarpeeseen ja säästeliäästi. Jos sinulla on kamera, joka ei ole puhelimessasi, tarjoaa Ulko-Tammion vierailu mainion tilaisuuden käyttää sitä.

Miten suosittu Ulko-Tammio on?

Ulko-Tammio on aina ollut erityisen kiinnostava kohde matkailijoille. Meriset vie matkailijoita Ulko-Tammioon useita kertoja kesässä ja risteilyt täyttyvät jo aikaisin keväällä.

Lisäksi saaressa käy paljon veneilijöitä ja kalastajia, ja kesän 2023 Puhelinvapaa Ulko-Tammio -kampanja sekä Matkamessuilla tammikuussa 2024 saatu Vuoden Matkakohde -palkinto ovat herättäneet paljon lisää kiinnostusta ulkomaita myöten. Saarella jatketaankin puhelinvapaa-teemalla myös tulevina kesinä. Metsähallituksen sivuilta voi seurata saaristoon liittyviä tilastoja.

Saako Ulko-Tammiossa yöpyä?

Ehdottomasti saa, ja teltassa tai veneessä yöpyminen on upea elämys, jota suosittelemme lämpimästi! Jos tulet telttailemaan, asetu merkitylle telttailualueelle, ja jos saavut veneellä, kiinnitä se laituriin. Saaressa on myös autiotupa, jossa voit yöpyä sen ollessa vapaana. Tupaa ei voi varata etukäteen, joten varaudu varasuunnitelmalla.

Saarella on kaksi grillauspaikkaa ja ulkohuussit. Tee tuli vain merkityillä paikoilla ja tarjolla olevilla polttopuilla. Ankkurointia olisi syytä välttää arvokkaan merenpohjan ekosysteemin suojelemiseksi ja kaikki roskat tulee saaresta tuoda pois mantereelle.

Saako Ulko-Tammiossa kalastaa?

Kalastusluvalla näilläkin vesillä saa kalastaa ja erityisesti siikaa saadaan näiltä vesiltä. Kurkkaa Metsähallituksen ohjeet kalastajille täältä. Onnekas kalastaja saattaa hiljaisena hetkenä tyynellä merellä nähdä hylkeen tai vaikkapa harvinaisen ja uhanalaisen itämerennorpan kurkistavan pinnan alta.

Kannattaako Ulko-Tammioon tulla bongaamaan lintuja?

Ehdottomasti. Itäinen Suomenlahti on yksi Euroopan parhaimpia paikkoja seurata lintujen kevät- ja syysmuuttoa. Miljoonat vesilinnut lentävät seudun ylitse toukokuussa ja ennen talvipakkasia.

Virolahdella järjestettävässä Arktika-tapahtumassa pääset mukaan mm. perinnepurjelaiva M/Aux Vivanille todistamaan tätä ainutlaatuista tapahtumaa. Tuulista riippuen Vivan on joinakin vuosina rantautunut myös Ulko-Tammioon.

Voinko tehdä ekotekoja Ulko-Tammiossa?

Oikein mielellään. Olemme erityisen kiitollisia kaikille vastuullisille matkailijoille, jotka haluavat omilla teoillaan tukea ainutlaatuisen, sykähdyttävän kauniin saaristoluontomme hyvinvointia.

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto on kokonaisuudessaan luonnonsuojelualuetta. Ulko-Tammiossa olet vieraana luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kodissa, joten käydään saaressa nauttimassa sen kauneudesta, jättämättä jälkeä.

Itämeren hyvinvoinnin eteen on tehty kuluneina vuosikymmeninä paljon töitä, minkä seurauksena voidaankin jo sanoa, että sen kirkkaimmat vedet löytyvät sen itäisimmästä osasta. Pidetään hyvää huolta saaristoluonnostamme niin saamme nauttia siitä vielä tulevaisuudessakin.

Kerää sekä omat roskat että luonnosta löytämäsi roskat mukaasi ja toimita roskakoriin mantereella. Kierrä saaren rannat ja kerää kaikki muoviroska mukaasi. Plogging on nyt trendikästä ja sitä voit mainiosti tehdä myös Ulko-Tammion luontopolulla.

Veneilijät saavat mielellään kiinnittää veneensä laituriin ankkuroinnin sijaan niin merenpohja ei vahingoitu. Jos laituri on täynnä, länsi- ja itälahdessa on kalliolenkkejä kiinnittymistä varten. Likavedet tyhjennetään esimerkiksi Haminan Tervasaaren satamassa tai Nuokoilla asianmukaisiin säiliöihin luontoon päästämisen sijaan.

Ja luonnollisesti vastuullisina matkailijoina annamme lintujen pesiä rauhassa, pyrimme rasittamaan kasvustoa mahdollisimman vähän, ja ennen kaikkea nautimme olostamme saaristoluonnon rauhassa omia hyvinvointiakkujamme lataillen ja muille retkeilijöille saman suoden.

Onko lähellä rajavyöhykettä vaarallista?

Ulko-Tammio on ehdottomasti täysin turvallinen vierailukohde. Se sijaitsee noin 6 km rajavyöhykkeestä ja lintutornista voit nähdä sekä Venäjän puolella sijaitsevan saariston että ajoittain myös rajavartioston partiotoimintaa. Upean Ulko-Tammion luonnon äärellä on kuitenkin todella helppo unohtaa kaikki maailman murheet.

Lämpimästi tervetuloa ainutlaatuiseen Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon ja sen puhelinvapaaseen Ulko-Tammioon! Sinisen horisontin ympäröimänä sinäkin lepäät luonnon rauhassa ja lataat hyvinvointiakkusi ilman digilaitteita. Löytöretkeilijän Itärannikko odottaa!