Rankö

Rankö i Kotka skärgård var från början en del av en försvarslinje för en sjöfästning, som grundlades av Ryssland och byggdes som skydd för staden S:t Petersburg. År 1916 fanns tungt kustartilleri och den ryska arméns kaserner på ön. När Finland blev självständigt år 1917 blev ön en del av Finlands försvar.

Rankö som tidigare var soldatö är ett fascinerande besöksobjekt för turister. De pensionerade soldatöarna intresserar turister, och tiotusentals turister har redan besökt Rankö för att bekanta sig med soldatön som har varit stängd i 100 år.

På den vackra fästningsön Rankö kan du njuta av en omväxlande natur, fascinerande historiska berättelser och strålande havsutsikt. Vid klart väder ser du Hogland på den ryska sidan. På de klippiga holmarna kan du sola dig och ta ett dopp i det uppfriskande havsvattnet, men det finns också grönskande skogar och olika typer av terräng i de inre delarna av ön.

Rankö är känt för väderprognosen ”Kotka Rankki – ohutta yläpilveä”. Tunna höga moln är inte bara en legend, utan också det vanligaste vädret på Rankö.

Boka en guidad tur till den gamla kasernen från den ryska tiden, väderstationen eller kanonbunkern och vandra på öns naturstigar. På Sotku kan du köpa lunch samt söta och salta smakbitar och läskedryck.

Till Rankö kommer du antingen med FinFerries förbindelsefartyg eller M/S Jaana från Sapokka i Kotka. Du kan också övernatta och bada bastu på Rankö.