Skärgården

Var kan blicken vandra fritt över skär som smeks av vinden, det hårda möter skönheten, historiens häftiga vändningar och romantiken lever sida vid sida? Var utstrålar de små byarna en originell skärgårdsstämning? Där finns en skärgård som förblivit dold för många, ett av södra Finlands mest lockande resmål.

Välkommen till Kotka, Fredrikshamn, Lovisa, Pyttis och Vederlax för att njuta av den fantastiska skärgården i Östra Finska viken!

Östra Finska viken har sin egen karaktär. Miljön som formats under istiden och av vattnet under århundraden är helt unik i sin mångfald. Skärgårdens fyra årstider ger alla sina egna speciella upplevelser. Skärgårdens särprägel kulminerar i autentiska möten med fiskare och andra ortsbor samt med den omgivande naturen. Den magiska skärgården erbjuder äventyr och aktiviteter för äventyrslystna, men också plats och frihet att bara vara och andas.

Fagerö

Pyttis Fagerö har lockat semesterfirare ända sedan 50-talet. De långa sandstränderna, fridfulla tallskogarna, den pittoreska fiskebyn och den ovanligt höga servicenivån för ett skärgårdsmål håller resenären belåten. Till Fagerö kommer man med förbindelsefartyg från Sapokka hamn i Kotka. På ön finns flera alternativa inkvarteringar och restauranger samt mycket att se och uppleva för många dagar.

Fagerö

Tammio

På Tammio utanför Fredrikshamn finns en av de bäst bevarade skärgårdsbyarna i östra Finska viken. Du kan uppleva stämningen i det gamla skärgårdslivet i en miljö med strandbodar och små gränder.

Tammio

Ulko-Tammio

Östra Finska vikens pärla, ön Ulko-Tammio hör till Finlands nationalparker. Ön är obebodd och ger skydd för sällsynta fåglar och växter. Den vackra och frodiga naturen tillsammans med de karga strandklipporna på Ulko-Tammio är imponerande. På Ulko-Tammio kan du vandra på välmarkerade naturstigar, och från öns fågeltorn öppnas en fantastisk utsikt över nationalparken. På veckosluten i juni–juli finns Forststyrelsens guide tillgänglig på ön för besökare i nationalparken

Ulko-Tammio

Aspö

Aspö är en gammal ö för sjöbevakning och lotsar. Det är en tvådelad ö på ungefär en kilometer, vars halvor binds samman av en endast 20 meter bred sandhed norr om Kylänlahti. Aspö ligger i yttre skärgården, ungefär en 40 minuters båtresa från Sapokka i Kotka.

Aspö

Rankö

Rankö är ett naturskönt och mångsidigt besöksobjekt i skärgården utanför Kotka. Slappna av på de klippiga holmarna medan blicken vilar i horisonten. Bekanta dig med öns färgrika historia i kanonbunkrar och den gamla träkasernen och njut av den grönskande naturen på öns stigar. Vi kan verkligen varmt rekommendera en båtutflykt till den gåtfulla före detta soldatön.

Rankö

Varissaari

Varissaari ligger strax utanför Kotka och det är ett populärt utflyktsmål bland Kotkabor. På Varissaari vid Svensksund finns också ruinerna av sjöfästningen Fort Elisabeth. Fästningen skyddade farlederna in till Svensksund tillsammans med Fort Slava på Kukouri. En del av byggnaderna och murarna förstördes redan under Krimkriget, men under de senaste åren har man återställt vallarna. På Varissaari kan du njuta av restaurang Vaakkus delikatesser i en magnifik havsmiljö. Regelbunden ruttrafik går på somrarna från Sapokka hamn.

Varissaari

Svartholm

Ät delikatesser på terrasserna. Shoppa i oemotståndliga småbutiker. Hoppa i båten och besök Svartholms sjöfästning en halvtimmes båtresa bort, där krigshistorien är starkt närvarande.

Svartholm

Skärgården i Östra Finska viken

Östra Finska vikens nationalpark är belägen till havs utanför Kotka, Fredrikshamn, Lovisa, Pyttis och Vederlax. Utöver nationalparkens öar finns det otaliga öar i Östra Finska viken som är värda att besöka, varav de flesta kan nås med ruttrafik.

Den unika Östra Finska vikens nationalpark omfattar upp till 100 öar och skär som är kända speciellt för sitt fågelliv och sin krigshistoria. De största öarna är Kilpisaari, Ristisaari, Ulko‐Tammio, Svartviran och Långviran. De flesta öarna är trädlösa klippöar, men det finns även åsöar i området, såsom Långviran.

Axplock från bloggen