Aspö

Aspö, som ligger i ytterskären, är en ännu relativt orörd pärla i skärgården utanför Kotka. Med egen båt tar resan från hamnen Sapokka i Kotka ungefär 40 minuter, med förbindelsefärjan två timmar. Idylliska Aspö är en autentisk skärgårdsö: här finns en liten lanthandel samt en kyrka och en skola från 1800-talet. Lanthandeln på Aspö är speciell i sitt slag. Den är Finlands minsta oberoende andelshandel som betjänat kunder ända sedan 1907.

På Aspö fanns tidigare sjöövervaknings- och lotsstationer. Den ungefär en kilometer långa ön består av två delar som förenas av en endast 20 meter bred remsa sandmomark på norra sidan av viken Kylänlahti.

På idylliska Aspö finns lanthandel, sommarkiosk, gästbrygga samt kyrka och skola från 1800-talet. Öns lanthandel är speciell i sitt slag. Den är Finlands minsta oberoende andelshandel som betjänat kunder ända sedan 1907.

Fiskarbyn har uppstått runt den skyddade naturhamnen. På närliggande Kilpisaari och Vanhankylänmaa kan besökaren se krigstida bunkrar och kanoner.