Haapasaari

Ulkosaaristossa sijaitseva Haapasaari on matkailijaryhmille vielä melko koskematon helmi noin 40 minuutin venematkanpäässä Kotkan Sapokasta. Yhteysaluksella matka taittuu 2 tunnissa.

Idyllisessä Haapasaaressa on tarjolla autenttista tunnelmaa; pieni kyläkauppa sekä 1800-luvulta peräisin olevat kirkko ja koulu. Haapasaaren kauppa on lajinsa erikoisuus; Suomen pienin yksityinen osuuskauppa, joka on palvellut asiakkaitaan jo vuodesta 1907 lähtien.

Haapasaari on merivalvonnan ja luotsien saari mutta myös historiallinen merenkulkijoiden ja kalastajien yhdyskunta, joka kävi aikanaan kauppaa Pietaria, Viroa, Puolaa jopa Englantia myöten. Saari oli itsenäinen kunta vuoteen 1974, jolloin se liitettiin Kotkaan ja on nyt Kotkan eteläisin kohta. Noin kilometrin pituisen kaksiosaisen saaren puoliskot yhdistää Kylänlahden pohjoispuolella kulkeva vain 20 metriä leveä hiekkakangas. Kalastajakylä on rakentunut suojaisan luonnonsataman ympärille. Lähellä olevissa Kilpisaaressa ja Vanhankylänmaassa on nähtävillä sodanaikaisia bunkkereita ja tykkejä. 

Vielä 1940-luvulla Haapasaaressa asui noin 350 ympärivuotista asukasta. Nykyisin saaren kalastajakylässä on pääosin oma-asutusta, mutta kirkolla ja koululla järjestetään edelleen ympäri vuoden erilaisia tilaisuuksia.

Koe iki-ihana Haapasaari omalla veneellä tai Kaakon Saarimatkojen risteilyllä. Vaihtoehtoisesti voit saapua saareen joko yhteysaluksen kyydissä tai venetaksilla.

Jos olet klassisen musiikin ystävä, kerran kesässä Haapasaaressa on tarjolla harvinaista herkkua kun Kymijoen Lohisoitto järjestää kansainvälisen musiikkielämyksen ulkosaariston upeassa tunnelmassa. Risteile Merisetin kyydissä Haapasaareen 8.6. nauttimaan viulu- ja sellosävelmiä Bachista Arvo Pärtiin Haapasaaren kirkossa. Viron kansallisen sinfoniaorkesterin konserttimestari Triin Ruubel ja soolosellisti Theodor Sink tarkjoavat valloittavan konserttiohjelman, jonka ytimessä ovat barokin ja klassismin tyylikauden sävellysten rinnalla tunnetuimpien virolais- ja latvialaissäveltäjien musiikki, joka kurkottelee meditatiivisiin tunnelmiin. Osta liput ainutlaatuiseen konserttiin tästä.