Saaristo omalla veneellä

Itäisen Suomenlahden saaristo

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto sijaitsee merellä Kotkan, Haminan, Pyhtään ja Virolahden edustalla. Kansallispuiston saarten lisäksi Itäisellä Suomenlahdella on lukematon määrä muitakin tutustumisen arvoisia saaria, joista usealle on reittiliikenne.

Ainutlaatuinen Itäisen Suomenlahden kansallispuisto käsittää peräti 100 saarta ja luotoa, jotka ovat tunnettuja erityisesti linnustostaan ja sotahistoriastaan. Suurimmat saaret ovat Kilpisaari, Ristisaari, Ulko‐ Tammio, Mustaviiri ja Pitkäviiri. Useimmat saaret ovat puuttomia kalliosaaria, mutta alueella on myös harjusaaria, kuten Pitkäviiri.

Suomen suurimman muuttoaallon, jokakeväisen Arktikan, miljoonapäinen lintukatras näyttäytyy koko komeudessaan Kaakkois‐Suomessa, ja sen pääreitti kulkee kansallispuiston yli.

Kansallispuiston pääsaari on vaikuttava Ulko‐Tammio, jolta löytyy monipuolisen luonnon lisäksi muun muassa sotahistoriallinen luontopolku. Myös kansallispuistoon kuuluvalla Mustaviirillä on luontopolku. Useilla saarilla on maihinnousurajoituksia lintujen pesimisaikaan.

Tutustu lisää

Palvelusatamat

Merikeskus Vellamon vieraslaituri

Merikeskus Vellamon laituriin voi kiinnittyä museovierailun ajaksi.

Väyläsyväys: 6,4–8 m
Paikkaluku: 8
Kiinnitys: aisa ja lisäksi 30 m kylkikiinnitykseen
Palvelut: nähtävyys, laituri

60° 28,4’ N/ 26° 56,7’ E

Saapuminen Merikeskus Vellamoon

Lehmäsaari 60˚25,3’ N / 26˚59,4’ E

Lehmäsaari sijaitsee Kotkan edustalla. Se on suosittu retkeilykohde, luontopolkua reunustaa kauniit rantamaisemat. Itärannalla oleva laiturialue eli niin sanottu ”Lehmän monttu”, tarjoaa tilaa isommallekin veneelle. Poijuja veneille on noin 30 kappaletta. Saarella on kolme taukokatosta, joista löytyy tulentekopaikat, WC:t ja puuliiterit.

 

Ulko-Tammio 60º 21,0' N/ 27º 27,4' E

Ulko-Tammio on Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon kuuluva upea  luonnonkaunis saari, joka hurmaa vaativammankin retkeilijän. Ulko-Tammion luoteislaidalla on suojainen lahdenpoukama vierailevia veneilijöitä varten.
Saaren itärannalla on myös veneiden rantautumiseen mainiosti sopiva, itätuulille avoin, kaunis lahti grillivarustuksineen.

Etäisyys Haminan Tervasaaresta: 14 mpk
Väyläsyväys: 1,0–3,0 m
Paikkaluku: 15
Kiinnitys: ankkuri ja keulakiinnitys.
Palvelut: nuotiopaikka, WC, infopiste, luontopolku, roskien keräyspiste.

Lisätietoja Ulko-Tammiosta

Varissaari 60º 26,8' N/ 26º 57,5' E

Varissaari on linnoitussaari, jossa on Ruotsinsalmen merilinnoituksen linnakkeiden raunioita. Saaressa on kesäravintola, uimaranta ja grillipaikkoja, mutta yöpyminen saaressa on kielletty.

Väyläsyväys: 1,0-2,0 m
Paikkaluku: 12-16
Kiinnitys: ankkuri tai kylkikiinnitys

Palvelut: kahvila, ravintola, juomavettä, yleisöpuhelin, yleinen liikenneyhteys, käymälä, laituri

Lisätietoja Varissaaresta

Rankki 60°22,4’ N/ 26° 57,6’ E

Armeijan saarena tunnettu kohde tarjoaa vierassataman omalla veneellä tulijoille. Saarella on kahvila-ravintola Rankki, pieni saaristokauppa, majoituspalveluja, useita saunoja ja laaja tarjonta aktiviteetteja.

Paikkaluku: 20
Väyläsyväys: 7,3 m
Kiinnitys:
 kylki-, aisa ja peräpoijukiinnitys
Palvelut: Grilli-/keittokatos tai nuotiopaikka, käymälä, luonto/metsä, reittiliikenne

Lisätietoja Rankista