Varissaari

Varissaari är en historisk fästningsö och ett populärt utflyktsmål strax utanför Kotka, som en del av Kotkas nationella stadspark. På ön finns också många roliga aktiviteter samt magnifika Restaurang Vaakku där man kan njuta av delikatesser i en vacker havsmiljö.

För ungefär 200 år sedan fanns Fort Elisabeth på Varissaari, som skyddade fästningsstaden i Svensksund och vars ruiner ännu finns kvar. Dessutom har man öppnat en ny paviljong som förevisar delar av skeppsvrak från sjöslagen i Svensksund. Det senaste av dessa strider är det största sjöslaget som utkämpades i Norden. Från stränderna på Varissaari öppnar sig en fri utsikt över stridsområdet. Dessutom kan man på ön se skeppsdelar och kanoner från den förlista fregatten Sankt Nikolaj.

På Varissaari kan du njuta av havsutsikten och stämningen sittande på klippan, eller så kan du vandra, ta ett dopp i havet, grilla, paddla med en sup-bräda eller spela beach volley. Dessutom finns bastuflotten Kiulu som ger skärgårdsturister en unik upplevelse på bastulaven i en mild träbastu, gungandes på havets vågor.

Du kommer till Varissaari på tio minuter från Sapokka ombord på förbindelsefartyget M/S Klippan av mahogny.