Somriga restips

När solen värmer, låt havsstaden locka dig ut i parken för picknick, på cykeln till uteserveringarna och ut på en båttur till sjöss. Kotka, Fredrikshamn och Lovisa med omnejd bjuder på oförglömliga upplevelser. Ta vara på våra tips och upplev östkustens skatter redan i sommar.

Östra Finska vikens förtrollande skärgård

Sapokka i Kotka är porten till många unika och otroligt vackra skärgårdsdestinationer. Själva Sapokka, Vattenparken och stämningen i hamnen är fina upplevelser, men ofta är Sapokka bara startpunkten för äventyret. MeriSets kryssningar tar dig till Tammio fiskarby där syrenerna doftar och svalorna glider genom luften. Fredrikshamns skärgård är enastående vackert och färden till och från Tammio bjuder på makalösa vyer. Du kan göra en liknande utflykt även till Ulko-Tammio eller Rankki för att beskåda militärhistoriska skatter och uppleva skärgårdsnaturen. I östra Finska viken finns många gäst- och småbåtshamnar och många öar kan nås även utan en egen båt.

Fagerö – östra Finska vikens pärla. Öns långa sandstränder, den stämningsfulla fiskarbyn och delikatesserna som restaurangerna trollar fram får dig att återvända till Fagerö om och om igen. Det livskraftiga bysamhället har ett stort utbud av aktiviteter, såsom live-uppträdanden, karaokekvällar och utflykter till olika öar både för invånarna på ön och resenärer. Besök Café Mustikka för att smaka på den rikskända gösen som fiskare från Fagerö fångar eller ät laxsoppa på Kaunissaaren Maja. Vi rekommenderar att du övernattar på Fagerö. På ön erbjuds logi av flera aktörer och här finns mycket att se. Sommartid kör FinFerries förbindelsefärja besökare hit gratis från Kotka.

För skärgårdsbesök med övernattning rekommenderar vi även ön Rakin Kotka utanför Fredrikshamn. Naturen på ön är exceptionellt vacker. I Vederlax kan du övernatta till exempel på ön Rääntiö. Rääntiö ligger i gränszonen och är ett perfekt resmål för alla som älskar hygge. Solnedgångarna och soluppgångarna i dessa skärgårdsdestinationer är en oförglömlig upplevelse.

En dagstur till en ö

Kortare turer till sjöss kan du göra till exempel med M/S Klippan. På historiska Fort Elisabeth, det vill säga fästningsön Varissaari alldeles utanför Kotka hittar resenären fantastiska landskap, Ravintola Vaakkus läckerheter som mättar magen, bastubad på en bastuflotte och möjlighet att spela beachvolley och paddla SUP.

En båttur till sjöfästningen Svartholm utanför Lovisa tar dig till Sveaborgs systerfästning som förstördes i Krimkriget och som Museiverket har restaurerat. Hoppa ombord på M/S Mistral på Skeppsbron i Lovisa för att ta dig hit. Sjöfästningens unika atmosfär är närvarande överallt – oavsett om du väljer att njuta av Ravintola Svartholmas delikatesser eller av de hisnande utsikterna över havet på en promenad längs stigen runt ön.

Skeppsbron i Lovisa, med Bistro & Butik Kronan eller Osteria Locale, är ett perfekt avslut på utflykten och en god natts sömn får du till exempel på Loviisa Camping eller i Hotelli Uninen. Tips! Ta en titt på evenemangskalendern – kanske råkar ditt besök infalla samtidigt med trädgårdsevenemanget Loviisan avoimet puutarhat eller Loviisan Wanhat Talot där stadsborna bjuder in besökare i de gamla husen. Och när du ändå är i Lovisa får du inte hoppa över ett besök på caféerna Tuhannen Tuskan Kahvila och Loviisan Kappeli.

Brukssamhällets unika atmosfär

Vi rekommenderar att du avsätter en dag för ett besök till Strömfors bruk. Brukssamhällets unika miljö och atmosfär garanterar oförglömliga upplevelser. Se en föreställning på bruksmuseet eller sommarteatern, njut av läckra måltider i områdets restauranger, unna dig sköna behandlingar eller berika ditt liv med en alldeles ny upplevelse hos wellnessföretagen. Här kan du paddla SUP-bräda eller kajak, cykla, vandra, göra yoga och mycket mer. Bekanta dig till exempel med tjänsterna hos Wellsters eller Strömfors Hyvinvointi. På bruket kan du också övernatta till exempel på Strömfors Bed & Bistro.

En kort bilfärd bort, i ett fantastiskt landsbygdslandskap, hittar du Malmgårds herrgård vars ekologiska produkter har uppmärksammats internationellt, och Stockfors blomstrande kulturkoncentration i Pyttis. Den karga miljön bjuder på en sommar full av kulturupplevelser, såsom konserter och utställningar samt evenemang kring temat välbefinnande. I Pyttis erbjuds logi till exempel av Pyhtään Vuokramökit, Suomen Kotteria eller Mäntyniemi.

Bo bekvämt

Naturligtvis hinner ingen med alla dessa upplevelser på bara en dag. Därför rekommenderar vi att du väljer en bas och gör dagsturer till olika orter på den fantastiska östkusten.

Till exempel Original Sokos Hotel Seurahuone i Kotka bjuder på rymliga, eleganta och trivsamma rum i den omedelbara närheten av stadens serviceutbud. Seurahuones recept för lyckliga resenärer är flexibel service och ett vänligt bemötande. I anslutning till hotellet finns hela tre högklassiga restauranger och på Kotkas huvudö Kotkansaari många fler.

Santalahti Resort som ligger på stranden på Mussalö är en femstjärnig anläggning med vistelsealternativ i alla prisklasser. I området finns aktivitetsmöjligheter av alla de slag och fantastisk natur.
I Kotka erbjuds logi även i till exempel Hotelli Merikotka, Gasthaus Wanha Merivartioasema och Hotelli Jokipuisto. Välj ett logialternativ som passar din budget och gör dagsturer till destinationerna i regionen.

Förälska dig i Kotkas prisbelönta parker

I Kotka hittar resenären upplevelser och aktiviteter för flera dagar. En utflykt till Kotkas fantastiska parker är som en utlandsresa – till lokalbornas vardagsrum.

Hoppa på en hyrescykel och trampa runt slingan från Sapokka till Katarina havspark längs med vattnet. Halvvägs kan du ta ett dopp på Mansikkalahti badstrand och äta en glass till mellanmål. Njut av kvällen och den förtrollande vackra solnedgången på Ravintola Keisarinsatamas uteservering eller avnjut en smaklig måltid på VENN i centrum.

Glöm inte heller ett besök till Maritimcentret Vellamo, akvariet Maretarium eller forsarna Langinkoski och Siikakoski. Á la carte-restaurangen Villa Munkholma vid Siikakoskiforsen serverar den perfekta laxburgaren.

Fredrikshamn underhåller med berättelser och evenemang

Fredrikshamn ligger bara en kort bilfärd från Kotka. Ett måste denna sommar är utställningen Tove Jansson och havet. Hamina Festivals pågår året om med många slags underhållande evenemang för besökarna. I vårt evenemangskalender hittar du de aktuella händelserna under ditt besök.

Fredrikshamns fenomenala befästningsstig och gamla stad är absolut värda att uppleva. Fredrikshamn är en stad med tusentals berättelser och ett händelserikt förflutet där historiens vändningar har påverkats av olyckliga sammanträffanden och många färggranna personer. Historiska Fredrikshamn var en gång i tiden en riktig kosmopolitisk smältdegel. Gå med på en guidad stadsvandring för att höra de bästa bitarna.

Passa också på att besöka Tervasaari och njuta av en smaklig lunch till exempel på Rampsi Kitchen & Lounge. Vi rekommenderar Rampsis räkpasta – den smälter i munnen!

Om sommardagen är varm, ta en paus på Hamina Camping Pitkäthiekat och njut av en svalkande dryck eller en glass vid havet. Den långa sandstranden lockar till ett dopp och här kan du även stanna över natten i väntan på nästa dags äventyr.

Aktiviteter på den sköna landsbygden

Landsbygden i sydöstra Finland är bedårande. För dig som gillar att beundra landskapet från cykelryggen finns här den ena rutten efter den andra. På landsbygden kan du bo på värdshus, i stugor och på gårdar med många slags upplevelser. Det finns alpackor, får och offroadcykling, oändligt många badstränder, bergsklättring och många andra aktiviteter.

Våra logitips är till exempel Harjun Hovi eller Vaalimaa Camping i Vederlax och vi vill också påminna om Salpalinjen, tidernas största byggprojekt i vårt land. Om dess historia kan du lära dig på Bunkermuseet i Vederlax och Salpalinjenmuseet i Miehikkälä. Området erbjuder också fantastiska möjligheter för fotvandringar och fatbiketurer. I Klamila hamn kan du stanna för förfriskningar och läckerheter på uteserveringen och för att njuta av stämningen på det somriga hamntorget.

Här har vi bara nuddat vid en del av alla upplevelser på fantastiska östkusten. Ge dig ut på äventyr! Det finns en hel del att upptäcka. Njut av sommaren!