Fredrikshamns tusentals historier

Fästningsstaden Fredrikshamn i världsklass erbjuder estetikern mycket att vila ögonen på. Det är den äldsta staden i sydöstra Finland och byggdes i en ovanlig cirkelformig stadsplan. Mitt i cirkeln domineras staden av Rådhuset, varifrån gamla stans gator och deras färgglada trähus, museer, kyrkor, butiker och kafeterior strålar ut. Besök till exempel rara Konditori Huovila och smaka på delikatesserna. När man promenerar på de historiska kullerstensgatorna i Fredrikshamn är det lätt att föreställa sig klappret av hästarnas hovar och skramlet av en hästkärra.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 0bcc65fd-bastioni-kesa-1024x717.jpg

Man ser mycket till fots i Fredrikshamn. Fästningens väggar som byggdes i början av 1800-talet omger staden i alla riktningar. Gå och beundra exempelvis Fredrikshamns bastion. Den byggdes för att försvara landet, men förföll med tiden. Senare har den restaurerats och fungerar nu som en internationell arena för evenemang. Upplev också historien bakom Fredrikshamns fästningsvallar genom att gå hela Fästningsstigen som börjar vid Flaggtornet, följer fästningsvallarna runt centrum och slutar vid Rådhustorget.

Njut av sommardagen på badstranden på Tervasaari, i kafeterior, restauranger och på terrasser. Restaurang Rampsi Kitchen and Lounge och Taverna Tervanaru erbjuder hungriga resenärer mycket mat och fina smakupplevelser. Förundras över statyn Pelle Miljoona och världens största finska flagga. Var med där det händer, såsom Hamina Tattoo. I denna bedårande småstad finns det otroligt mycket att se, såsom exempelvis det nyklassiska rundtemplet av Louis Visconti som följer bysantinska former. Haminan Seurahuone är en av Finlands äldsta hotell som fortfarande har verksamhet och där finns Tove Janssons sagolika väggmålningar. Bo exempelvis på Spahotel Hamina, i området Hamina Camping Pitkäthiekat, hyr en privat stuga eller bo i stämningsfull inkvartering i exempelvis Villa Jaakkola eller Metso gård. Det lönar sig att övernatta, för upplevelser finns så det räcker till följande dag också.