Salpalinjenmuseet i Miehikkälä

Salpalinjenmuseet i Miehikkälä är ett militärhistoriskt museum som presenterar försvarslinjen Salpalinjens byggnadshistoria. Museiområdet är ett flera hektar stort område med kraftiga befästningsverk som ursprungligen planerades som kompaniets försvarscentrum. Utöver den multimediala utställningen i anslutning till besöksfaciliteterna hör till den intressanta museihelheten skyltade leder i den klippiga skogsterrängen i utomhusområdet.

Salpalinjen som går genom skogarna vid landets sydöstra gräns är Finlands försvarslinje österut som byggdes åren 1940–1944. Den har jämförts med bland annat Maginotlinjen i Frankrike och Atlantvallen som Tyskland byggde. Det mäktiga landskapet vid Salpalinjenmuseet i Miehikkälä och den täta befästningskedjan i den skogsklädda, klippiga terrängen bildar en imponerande helhet på hela Finlands skala. Det likaså imponerande museiområdet är ett av de mest värdefulla objekten längs Salpalinjen.

Delta på en guidad visning av befästningsverket eller gå runt på egen hand och ta också en titt i det förflutna genom utökad verklighet. För barn är Salpalinjen ett spännande labyrint av hemlighetsfulla gångar och underjordiska utrymmen som eggar fantasin. Ta rast och unna dig ett välsmakande bakverk i museikaféet. I museibutiken hittar du produkter med natur- och historiemotiv för hela familjen. I den historiska miljön mitt i naturen kan man också enkelt ordna upplevelserika konferenser, företagets rekreationsdagar samt av privata tillställningar.

Salpalinjenmuseet är en av start/slutpunkterna på Salpastigen. Ta en ledkarta, hyr en fatbike och ta en tur i sydöstra Finlands fridfulla skogar. Duka fram en picknick eller gör en vandringstur med övernattning i en vildmarksstuga eller ett vindskydd. Museibastun Motti, museikaféet och halvplutonstältet som du kan hyra hos oss ger möjlighet att semestra i det fria, men med bekvämligheter.

Konferenser och seminarier i den historiska miljön vid Salpalinjenmuseet mitt i naturen är garanterat en oförglömlig upplevelse. Vi har lokaler i många olika storlekar som hyrs ut till grupper: Korsukabinettet för 14 personer, museikaféets sal för 64 personer och Salpamaja-stugan för 80 personer. Grupperna kan också beställa måltider.

I besöksfaciliteterna finns även ett kafé som har öppet under museets öppettider och i anslutning till kaféet en museibutik som säljer museets egna produkter.