Kesäiset matkailuvinkit

Kun aurinko lämmittää, anna merikaupungin tunnelman houkutella puistoihin piknikille, pyöräillen terasseille ja veneilemään merelle. Kotkan, Haminan ja Loviisan seutu tarjoaa unohtumattomia elämyksiä. Ota tästä vinkit talteen ja koe Itärannikon aarteet jo tänä kesänä.

Lumoava Itäisen Suomenlahden saaristo

Kotkan Sapokasta pääset moniin ainutlaatuisiin ja uskomattoman kauniisiin saaristokohteisiin. Itse Sapokka, sen vesipuisto ja satamatunnelma ovat kokemisen arvoisia, mutta usein seikkailu vasta alkaa Sapokasta. MeriSetin risteily vie sinut ihastelemaan aitoa Tammion kalastajakylää, jossa syreenit tuoksuvat ja pääskyset kaartelevat. Haminan saaristo on valtavan kaunis, joten upeita maisemia riittää matkalla Tammioon ja takaisin. Samanlaisen retken teet Ulko-Tammioon tai Rankkiin sotahistoriallisten aarteiden ja saaristoluonnon äärelle. Vieras- ja retkisatamia Itäisellä Suomenlahdella on useita, ja moniin saariin pääsee myös ilman omaa venettä.

Itäisen Suomenlahden helmi on Kaunissaari. Sen pitkät hiekkarannat, tunnelmallinen kalastajakylä ja ravintoloiden loihtimat herkut saavat sinut taatusti palaamaan Kaunissaareen toisenkin kerran ja aina uudelleen. Elinvoimainen kyläyhteisö järjestää monenlaista toimintaa, kuten esimerkiksi live-esiintyjiä, karaoke-iltoja ja saariretkiä sekä saaren asukkaille että matkailijoille. Maista maankuulua, kaunissaarelaisten pyytämää kuhaa Café Mustikassa ja lohikeittoa Kaunissaaren Majalla. Kaunissaareen kannattaa jäädä yöksi. Saarella on useita majoittajia ja paljon nähtävää. Sinne pääset kesäisin ilmaisella FinFerriesin yhteysaluksella Kotkasta.

Saaristossa yöpymiseen suosittelemme lisäksi Rakin Kotkan saarta Haminan edustalla. Sen luonto on poikkeuksellisen kaunis. Muinaiselle viikinkisaarelle rakennetussa viikinkikylässä järjestät unohtumattomat viikinkiaiheiset juhlat. Auringonlaskut ja -nousut ovat näissä saaristokohteissa ikimuistoisia elämyksiä.

Päiväretki saareen

Lyhyempiä suositeltavia pistäytymisiä merelle saat esimerkiksi hyppäämällä M/S Klippanin kyytiin. Historiallinen Fort Elisabeth eli Varissaari ihan Kotkan edustalla tarjoaa matkailijalle upeita maisemia, herkullista vatsan täytettä Ravintola Vaakussa, sekä lauttasaunomismahdollisuuden, beach volleytä ja sup-lautailua.

Meriretki Loviisan edustalla sijaitsevaan Svartholman merilinnoitukseen vie sinut Krimin sodassa tuhoutuneeseen ja museoviraston restauroimaan Suomenlinnan sisarlinnoitukseen. Sinne pääset Loviisan Laivasillalta. Svartholman ravintolassa herkuttelet käsinkosketeltavassa merilinnoitustunnelmassa ja katselet henkeäsalpaavan kauniita merimaisemia saarta kiertävältä polulta.

Meriretken täydentää iltafiilistelyt Loviisan Laivasillalla tai Bistro & Butik Kronanissa ja makoisat unet esimerkiksi Loviisa Campingillä tai Hotelli Unisessa. Kurkkaahan muuten tapahtumakalenterista jos Loviisassa sattuisi olemaan samaan aikaan Loviisan Avoimet Puutarhat tai Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma. Ja kun olet Loviisassa niin pistäydy ehdottomasti Tuhannen Tuskan Kahvilassa ja Loviisan Kappelissa.

Ruukkitunnelmaa

Seuraava päivä kannattaa pyhittää Strömforsin ruukkiin tutustumiseen. Sen ainutlaatuisessa miljöössä ja tunnelmassa saat unohtumattomia elämyksiä. Käy katsomassa pajamuseon ja kesäteatterin näytöksiä, nauti herkullisia aterioita alueen ravintoloissa, heittäydy hemmotteluihin ja uusiin kokemuksiin wellness-yritysten palveluiden äärellä. Voit suppailla, meloa, pyöräillä, patikoida, joogata ja vaikka mitä. Tutustu esimerkiksi Wellstersin tai Strömfors Hyvinvointi-yrityksen palveluihin. Ruukissa voit myös yöpyä esimerkiksi Strömfors Bed & Bistrossa.

Pienen ajomatkan päästä löydät Malmgårdin kartanon kansainvälisesti palkitut luomutuotteet upeassa maaseudun maisemassa ja Stockforsin kukistavan kulttuurikeskuksen Pyhtäällä. Sen rosoisessa miljöössä kesä täyttyy kulttuurielämyksistä, kuten konserteista ja näyttelyistä, mutta myös hyvinvointitapahtumista. Pyhtäällä majoitut esimerkiksi Pyhtään Vuokramökeissä tai Suomen Kotterian mökeissä.

Majoitu mukavasti

On tietysti sanomattakin selvää, ettei näitä kaikkia voi päivässä kokea. Kannattaakin valita tukikohta, josta käyt päiväseikkailulla ympäri upeata Itärannikon seutua.

Majoitu vaikkapa Kotkassa Original Sokos Hotel Seurahuoneella väljässä, tyylikkäässä ja viihtyisässä huoneessa kaikkien palveluiden äärellä. Seurahuoneella onnellistetaan matkailijoita joustavilla palveluilla ja ystävällisellä kohtaamisella. Hotellin yhteydessä on jopa kolme laadukasta ravintolaa ja Kotkansaarelta näitä löytyy aina lisää.

Meren rannassa Kotkan Mussalossa sijaitseva Santalahti Resort on viiden tähden majoittaja ja se tarjoaa majoitusvaihtoehtoja kaikille lompakoille. Alueella on runsaasti erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja upeaa luontoa.

Lisäksi majoitusta tarjoaa Kotkassa esimerkiksi Hotelli Merikotka, Gasthaus Wanha Merivartioasema ja Hotelli Jokipuisto. Valitse näistä budjettisi mukaan ja tee majoituspaikastasi käsin vierailuja seudun matkailukohteisiin.

Ihastu Kotkan palkittuihin puistoihin

Kotkassa on matkailijalle moneksi päiväksi tekemistä ja nähtävää. Olo on kuin ulkomailla kun kiertelet Kotkan upeita puistoja – kotkalaisten olohuoneita.

Ota vuokrapyörä allesi ja kierrä merenrantareitti Sapokasta Katariinan meripuistoon. Pulahda mereen puolivälissä Mansikkalahden uimarannalla ja haukkaa jäätelöä välipalaksi. Istu iltaa lumoavan kauniissa auringonlaskussa Ravintola Keisarinsataman terassilla tai keskustassa Vennin terassin herkkujen äärellä.

Ethän muuten unohda käydä Merikeskus Vellamossa ja Akvaariotalo Maretariumissa, sekä Langinkoskella ja Siikakoskella. Siikakosken á la carte -ravintola Villa Munkholmasta syöt täydellisen lohifileeburgerin.

Hamina viihdyttää tarinoillaan ja tapahtumillaan

Hamina on Kotkasta vain lyhyen automatkan päässä. Tämän kesän ehdoton must on Tove Jansson ja meri -näyttely. Ympärivuotinen Hamina Festivals viihdyttää vierailijan moninaisilla tapahtumilla. Katso tapahtumakalenteristamme tärpit oman vierailusi ajalle.

Haminan upea linnoituspolku ja vanha kaupunki ovat elämyksiä, jotka kannattaa ehdottomasti kokea. Tuhansien tarinoiden Haminalla on tapahtumarikas historia, jonka käänteisiin ovat vaikuttaneet onnettomat sattumat ja monet värikkäät henkilöt. Historiallinen Hamina olikin aikoinaan varsinainen kosmopoliittinen sulatusuuni. Opastetulla kaupunkikierroksella kuulet parhaat palat näistä.

Samalla reissulla kannattaa kokea Tervasaaren tunnelma ja nauttia herkullinen lounas esimerkiksi Rampsi Kitchen & Loungessa. Jos kesäpäivä on kuuma, pysähdy Hamina Camping Pitkillähiekoilla nauttimaan viilentävästä juomasta tai jäätelöstä upeassa merimaisemassa. Pulahtaakin saa mielellään, hiekkarantaa riittää ja täälläkin voit levätä yön yli seuraavan päivän seikkailuja odotellessa.

Aktiviteetteja hurmaavalla maaseudulla

Kaakkois-Suomessa on myös valloittava maaseutu. Jos sinun juttusi on katsella maisemia pyörän selästä, meillä riittää reittejä. Maaseudulla majoitut majataloissa, mökeissä ja maatiloilla, jotka tarjoavat monenlaisia elämyksiä. On alpakoita, lampaita ja offroad-ajelua, loputtomasti uimarantoja, kalliokiipeilyä ja lukuisia muita aktiviteetteja.

Yövy vaikkapa Harjun Hovissa tai Vaalimaa Campingillä Virolahdella ja muista katsastaa myös Salpalinja, maamme suurin rakennusprojekti kautta aikojen. Sen historiaan voit tutustua Virolahden Bunkkerimuseossa ja Miehikkälän Salpalinja-museossa. Alue on myös loistavaa patikointi- ja fatbike-pyöräilyseutua. Pysähdy Klamilan satamassa nauttimassa viilentävästä juomasta, kesäisen satamatorin tunnelmasta ja terassiherkuista.

Tässäpä ei ollut edes kaikki se upeus mitä Itärannikko tarjoaa. Käy seikkailulla! Löydät vielä paljon muutakin kivaa. Nautitaan kesästä!