Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

Langinkoski
Langinkoski Kotka

Venäjän keisari Aleksanteri III vieraili Kymijoen suistossa Langinkoskella 1800-luvun lopulla ja ihastui luonnonkauniiseen paikkaan. Hän ryhtyi rakennuttamaan sinne itselleen kesänviettopaikkaa, joka valmistui 1889. Langinkoskella keisariperhe saattoi rentoutua ja unohtaa Pietarin Talvipalatsin kultaa loistavat salit ja ankaran hovietiketin. Keisari kalasti ja pilkkoi puita, ja keisarinna laittoi ruokaa. Venäjän keisari Aleksanteri III:n kalastusmaja Langinkosken luonnonsuojelualueella on ainoa keisarin omistama rakennus, joka on säilynyt Venäjän rajojen ulkopuolella.

Nykyään kalastusmaja toimii museona. Alakerrassa sijaitsevat sali, keittiö sekä pukeutumis- ja työhuoneet yläkerrassa pääset kurkistamaan keisarillisiin makuuhuoneisiin. Alkuperäinen esineistö ja valokuvat kertovat tarinoita vaatimattoman talon korkea-arvoisista asukkaista. Pihapiirissä sijaitsee pieni kappeli, kalahautomo, kalastajien mökki ja kalastusvälinevaja.

Langinkoski on edelleen suosittu kalastuspaikka. Ympäristön luonnonsuojelualueella on myös runsaasti polkuja leppoisaa patikointia varten.