Ett oförglömligt vinteräventyr väntar på dig

Kotka, Fredrikshamn och Lovisa med omnejd bjuder in dig på en vintrig semester med vandring i fantastiska landskap. Njut av vinterns skönhet i gränstraktens storslagna, snörika skogar, vid en ångande och brusande fors, i nödvuxna myrmarker eller vid öppet hav där du kan beundra oförglömliga soluppgångar och solnedgångar under kalla vinterdagar. Övernatta i idylliska kuststäder, pittoreska byar eller upplevelserika logialternativ i Kotka, Fredrikshamn och Lovisa. Allt detta hittar du bara en timmes resväg med bil från Finlands huvudstad Helsingfors.

Kymmene älv

Naturen har format Kymmene älv till ett otroligt konstverk. Vattenmassorna strömmar i dess talrika förgreningar som slingrar sig mot Finska viken från väst och från öst. Vid strida ställen är älven isfri även på vintern och temperaturskillnaderna skapar fantastiska skådespel med dis och kristallformationer. I solsken fylls himlen av gnistrande ljus och horisonten glöder i varma toner som skapar en kontrast mot kylans blå nyanser.

Precis intill detta bedårande konstverk erbjuder Erämys-Keisarin Kosket logi i antingen stuga eller Laawu som har du en obehindrad utsikt över älven och strandbastun bjuder på en len värme efter en vandring med snöskorna eller en tur på skidorna i den orörda naturen. Packa med en matsäck med många godsaker – du kommer att vilja sitta kvar länge.

Valkmusa nationalpark

Den vintriga naturen förtrollar även i Valkmusa nationalpark. En öppen myr i naturligt tillstånd är en raritet i södra Finland och vandringen på de frostiga spängerna får en nästan att tro att man befinner sig i Lappland. Om du tar den Västra högmosselänken motsols sett från parkeringsplatsen vid Vastilantie och siktar att vara på startplatsen vid klart väder precis när solen går upp, ser du hur det orange eldklotet gluttar fram i horisonten mellan de klenväxta tallarna och ett orange sken lägger sig över myrlandskapet som kylan färgat blå. Denna betagande upplevelse är värd att åka till även från långt håll.

I Valkmusa finns två under tre kilometer långa leder. Längs den Västra högmosselänken finns ett fågeltorn där du kan beundra utsikten över myren och på leden till Moronvuori kan du ta rast vid ödestugan och värma upp mat över öppen eld. Du kan vandra båda lederna längs stigar och spänger, men Valkmusa erbjuder också fin terräng för snövandring och skidåkning. Du kan anpassa vandringens längd beroende på om du är ute med barnen eller vill ha mer vildmarkskänsla och stanna längre. På en kort bilfärds avstånd finns restauranger med smakligt utbud och varma, färdigbäddade sängar antingen på hotell eller i upplevelserika logialternativ i Kotka, Strömfors bruk eller centrala Lovisa.

Stäm­nings­ful­la Lovisa

Vid Lovisaviken möts du under klara vinterdagar av en pastellfärgad havsutsikt. Himlen välver sig över Aurora Hut, glampingboendet på vatten, och iglubastun Valosauna i Lovisa i färger som skiftar från ljusblått till ljusrosa och med turkosa, orange och violetta inslag.

När isen ligger tjock kan du snöra på långfärdsskridskorna och ta en tur på Lovisaviken med den idylliska trästaden på Kvarnåsens brink och Skeppsbron med sina röda bodar i fonden. I den rosa eller ljusblå skymningen är det dags att ta av skridskorna på bryggan vid Valosauna. På morgonen behöver du inte ens lämna den mjuka sängen i Aurora Hut för att låta blicken vila på soluppgången och Lovisa som vaknar till en ny morgon på andra sidan av istäcket. Aurora Hut, precis som Valosauna, flyter på vattnet och intill dem börjar Harudds naturskyddsområde som bjuder på frisk luft som garanterar en god natts sömn.

Havsstaden Kotka

Har du någonsin sett ett fruset vattenfall? Parkerna i Kotka är magnifika året om. När isen bär kan du vandra på isen till ön Varissaari för en kopp varm kakao. Kom ändå ihåg att följa informationen på Ravintola Vaakkus webbplats eller meddelandena om isläget för att slippa ställa in turen eller gå genom isen.

Kotka är ett fantastiskt resmål för en stadssemester med allt man kan tänka sig. Maritimcentret Vellamo är regionens mest populära utflyktsmål som har ungefär 100 000 besökare varje år. Högklassigt boende erbjuds av till exempel Original Sokos Hotel Seurahuone mitt i centrum, nära service och restaurangerna. Se alla sevärdheterna i Kotka här.

De havsnära naturstigarna i Santalahti är lika fina oavsett vädret och i synnerhet vid solnedgången. Santalahti Resort bjuder på logi i toppklass och uthyrning av redskap för till exempel snövandring.

För den som längtar till storslagna, snörika skogar, rekommenderar vi Salpastigen med startpunkter bland annat vid Salpalinjenmuseet i Miehikkälä och Bunkermuseet i Vederlax. På gårdsområdet vid Bunkermuseet i Vederlax finns mycket att upptäcka och uppleva till exempel under en utflyktsdag med barnen. De spännande förbindelsegravarna och pansarvagnshindren lockar till kurragömma, och korsurna och bunkrarna är spännande att ta en titt i. I november-mars har Salpalinjenmuseet i Miehikkälä öppet på fredagar klockan 12–14 och då ingår en guidad visning som ska bokas i förväg. I det närliggande strövområdet vid Myllylampi njuter du av skogiga terräng och de gnistrande snödrivorna.

Fred­rik­shamns tusentals historier

Utflykten är enkel att kombinera med en gnutta lyx under en shoppingtur efter aktiviteterna utomhus kan man runda av dagen med en god måltid i någon av restaurangerna i Fredrikshamn eller ett dopp i en varm bassäng i simhallen Linnoituksen uimahalli. I SpaHotel Haminas bekväma sängar gör du dig redo för nya äventyr – i Fredrikshamn, staden med tusen berättelser, finns nämligen massor att upptäcka och uppleva även nästa dag. Vi vill tipsa om en promenad för att titta på de historiska byggnaderna på gatorna i den sällsynta radialplanen och om världens största Finlands flagga.

Välkommen på ett besök till hänförande vintriga upplevelser i Kotka, Fredrikshamn och Lovisa med omnejd!