Havsstaden Kotka

Kotka är bäst känd för sina parker som vunnit flest priser i hela landet, forsen Langinkoski och stadsfestivalen Kotka Havsdagar. I denna ruffa sjöbjörnarnas stad finns också mycket annat att uppleva och upptäcka.

Det vidsträckta havet som omger Kotkansaari är utan motstycke. Härifrån kan du bege dig på upptäcktsfärder till Östra Finska vikens nationalpark med alla dess pärlor och i horisonten skymtar ryska Hogland. När du har utforskat skärgården lockar södra Finlands bästa forsrännings- och fiskeälv Kymmene älv med aktiviteter i naturen. I Kotka centrum kan du fördjupa dig i kultur, äta gott på restauranger, lära känna vattennaturen i regionen på akvariet Maretarium och ta del av mångsidiga och interaktiva utställningar i Maritimcentret Vellamo.

Visste du förresten att det största sjöslaget i Östersjöns historia ägde rum utanför Kotka? I Vellamo presenteras också fästningsstaden Svensksunds spännande historia. För den som är intresserad av arkitektur och design är Alvar Aaltos Sunila ett måste. Arbetarstadsdelen Sunila är landets största färdigställda områdeshelhet ritad av Aalto som varje år får besök av entusiaster ända från Asien.

Parker i Kotka

Vårt lands mest prisbelönta parker finns i Kotka och det är parkerna som Kotka är känd för. Från Katarina sjöpark har man vid klart väder utsikt ända till Hogland på den ryska sidan. Förtjusande Sapokka vattenpark med sina planteringar och vattenelement lockar både lokalbor och besökare även på vintern för att beundra det frusna vattenfallet, ta ett dopp i vaken eller pimpla på isen. Till nationalstadsparken i Kotka hör ett tiotal olika parker, varav en del är belägna på Kotkansaari och en del längre bort längs Kymmene älv.

Parker i Kotka

Skärgården

I Kotka är havet närvarande överallt. Stadens centrum och många andra stadsdelar i Kotka är belägna på öar. Det sägs att alla Kotkabor har en egen båt och i hamnen hittar du också äkta sjömanskrogar med en genuin stämning. Utanför Kotka utkämpades en gång i tiden det största sjöslaget i Östersjöns historia och spår efter detta kan du se vid fästningsruinerna som bevarats fram till våra dagar. Från Kotka beger du dig enkelt till de fantastiska skärgårdsdestinationerna i Östra Finska vikens nationalpark.

Skärgården

Kymmene älv

Kymmene älv är hisnande fint och bjuder på många slags möjligheter från fiske till forsränning och från paddling till älvyoga. Längs älven finns upplevelserika logimöjligheter och stugor och med bil tar resan till centrala Kotka en kvart. Vid Kymmene älv finns också den legendariska kejserliga fiskestugan vid forsen Langinkoski och vid forsen Siikakoski finns fantastiska forslandskap för friluftsliv, unika i sitt slag för södra Finland. Kymmene älv kallar!

Kymmene älv

Maritimcentret Vellamo

Maritimcentret Vellamos magnifika byggnad i den gamla stamhamnen i Kotka inhyser många museiutställningar som skildrar livet till havs och förmedlar berättelser om regionen. Här finns också lokaler som kan bokas för konferenser och fester, en restaurang och en museibutik. Framför allt finns här information och aktiviteter för alla slags besökare. Tillbringa dagen med berättelser om sjöslag och människöden i dem. Den förstklassiga utställningen lämnar ingen besviken!

Maritimcentret Vellamo

Maretarium

Maretarium är ett naturligt akvarium med finländska fiskarter. Här finns över 60 olika fiskarter och vattenlevande smådjur.

Under rundvandringen i akvariet kan du bekanta dig med en utställning med naturfoton, se naturfilmer, pyssla i naturskolan, äta lunch på kaféet och köpa med dig souvenirer i butiken Meripuoti.

Akvariebesöket är en trivsam, rolig och lärorik upplevelse för hela familjen.

Maretarium

Aino och Alvar Aaltos Sunila

Ikoniska Sunila är arkitektparet Aino och Alvar Aaltos största färdigställda arbete som lockar arkitekturintresserade resenärer från hela världen. Parkstadsdelen Sunila ligger tretton kilometer från Kotka centrum och är en utmärkt destination till exempel för en cykeltur. Ett absolut måste för dig som är intresserad av arkitektur och design!

Boka upplevelserna för din resa i vår webbutik!

Boka här

Axplock från bloggen