Museivägens cykelled

Museivägen, mer känd under namnet Kungsvägen, mellan Fredrikshamn och Vederlax är en del av den gamla postrutten från Bergen ända till Sankt Petersburg. Museivägen börjar i Fredrikshamns centrum och följer kusten hela vägen till Vederlax. Museivägen bjuder på mycket varierade cykling: kurvor och krökar, skarpa och mindre skarpa, kullar och knallar, upp- och nedförsbacke. Här blir cyklingen aldrig långtråkig.

Längs Museivägen passerar du tre idylliska kustbyar: Mäntlax, Klamila och Ravijoki. Även Vederlax, ledens andra ände, kan räknas till dessa. I byarna finns mycket att se och upptäcka. I Klamila till exempel kan du bekanta dig med den berömda kompositören Uuno Klamis liv, och i Ravijoki rekommenderar vi en avstickare från rutten för ett besök till Harjun Hovi och det idylliska kaféet Kiessikahvila (öppet på sommaren). Vid Ravijoki korsar cykelleden försvarslinjen från de senaste krigen och alldeles intill rutten finns ett par tunnlar som sprängts in i berget – ett måste att besöka när man är här. Kom ihåg att ta med dig ficklampan för tunnelbesöket. Ledens sammanlagda längd är 72 km.

Du kan välja att cykla tillbaka längs samma rutt eller ta den gamla riksvägen till Fredrikshamn. Glöm inte heller ett besök till Bunkermuseet i Vederlax (öppet på sommaren).