Hos oss hittar du många slags vandringsleder

Njut av havslandskapet på naturstigen i Santalahti

I Santalahti i Kotka kan du välja mellan två stigar: en skogsstig och en stig vid havet. Skogsstigen går i de mellersta delarna av Mussalö i Kotka, delvis även på stranden, och dess sammanlagda längd är 2,6 km. Den kortare stigen vid havet är 1,8 km lång. På klipporna längs stigen fångar du de finaste bilderna på solnedgången året om! Kom i tid så hinner du upptäcka båda stigarna innan solen går ned.

Dagtid kan du hyra en cykel, skidor och snöskor i Santalahti – redskap för alla väder och årstider. Santalahti Resort är ett femstjärnigt semestercenter med mångsidiga övernattningsmöjligheter från lyxiga lägenheter till ett campingområde.

Vandra Skukulträskets mångsidiga led

En lite längre vandringsled börjar i Strömfors i Lovisa. Skukulträskets vandringsled är en ungefär 8 km lång led i omväxlande terräng i ett fantastiskt landskap. Här kan du grilla vid vindskyddet, pimpelfiska på vintern eller ta ett dopp i Skukulträsket under andra årstider.

Utflyktsmålet vid sjön är välskött och i här finns torr ved under tak, en omklädningshytt på stranden och ett utedass med regelbunden service. I området finns två grillplatser, den ena alldeles vid vattnet. I den västra bukten smeker solen besökaren.

Lovisa är en charmig gammal trähusstad där du hittar bekväm logi i till exempel Hotelli Uninen och en god middag i en avslappnad atmosfär i populära Osteria Locale vid torget.

Upplev magiska Valkmusa

Eller kanske du suktar efter friluftsliv och upplevelser i vildmarken? Valkmusa nationalpark i Pyttis, endast en timme österut från Helsingfors, erbjuder vandring i miljöer som är sällsynta för södra Finland. I Valkmusa hittar du nämligen södra Kustfinlands största och mångsidigaste myrmarker, där man kan vandra på en 2,5 km lång spångled. Berget Moronvuori med raststuga, grillplats och ved nås efter en 3,5 km lång vandring.

Valkmusa är känd för områdets många fågelarter och fjärilar. Med lite tur lyckas du kanske få syn på en trana eller fiskgjuse! När snön ligger på lockar den plana terrängen och det öppna landskapet ut på en skidtur eller en snöskovandring.

Avståndet till centrala Kotka är bara en halvtimme. På Kotkansaari erbjuds bekväm logi till exempel på hotell Seurahuone, mitt i stadens utbud och nära de berömda parkerna. Här finns rentav tre olika restauranger.

För vildmarksentusiaster rekommenderas Portimo vandringsleder

Vårt tips till riktiga vildmarksentusiaster är Portimo vandringsleder i Fredrikshamn. Lederna bildar ett nätverk mellan byarna Ruissalo, Kannusjärvi, Kitula och Skogsbyn och har en sammanlagd längd på 40 km. Längs lederna finns många fina platser, såsom utsiktstornet på Siliävuori, med en fin utsikt över Kotka och Fredrikshamn, och vid klart väder ända till Kouvola.

Leden är utmärkt med skyltar och blå prickar på träden. Längs rutten finns ett antal vindskydd som du kan övernatta i.

Ett annat alternativ är att köra till SpaHotel Hamina i Fredrikshamn och avsluta dagen med ett dopp i bassängen i simhallen Linnoituksen uimahalli & Spa som ligger intill hotellet. I historiska Fredrikshamn finns också många trevliga matställen och sevärdheter.