Den okändes stig

På Bunkermuseet i Vederlax öppnades hösten 2018 en ny vandringsled som baseras på upplevelser. Ledens tema är filmen Okänd soldat av Aku Louhimies, som filmades bland annat i Vederlax. Längs leden finns bilder och kända repliker från filmen. Längs leden kan man utöver tavlor också se Salpalinjens korsun och hinder av pansarsten.

Startpunkt: Vi rekommenderar att starta vid Vederlax Bunkermuseum, Vaalimaantie 1318, 49960 Ala-pihlaja eller halvvägs i Salpaparkki (Salpalinjantie, nära ramp nr 86 vid E18). Vi rekommenderar att vandra leden motsols, men man kan vandra åt båda hållen.

Längd: 4,6 km. Ungefärlig tid 2–3 timmar.

Användningstid: Inget vinterunderhåll.

Lämplighet: Leden lämpar sig för fotvandring.  Den östra delen av leden är mer utmanande skogsterräng. Den västra delen av leden är en motionsled där det är lätt att gå. Lämpar sig för alla med normal kondition. Lämpar sig inte för personer med rörelsehinder. För barn endast i sällskap av vuxen. Den västra delen passar också bra för terrängcykling.

Skyltar: Rutten är märkt med ljusblå skyltar som fästs på träd. På öppna platser finns skyltstolpar som målats med samma färg.

Sevärt: Längs den östra halvan av leden finns åtta tavlor som baseras på filmen Okänd soldat. Vid ledens norra del finns tre korsun av stålbetong som man kan besöka och vid den västra delen finns det flera fästningsobjekt som anknyter till Salpastigen.

Service: På Bunkermuseet finns kafeteria, wc, eldplats och parkering.

Observera: När det är vått rekommenderar vi vattentäta skor. I korsun behövs en ficklampa. Det finns risk för skador i en korsu och risk för fall från taket. Var extra försiktig när du bekantar dig med en korsu. Det finns risk för skada och fall. Låt inte barn gå in i en korsu utan tillsyn.