Bruksrundan

Gör en cykeltur till de historiska bruksbyarna vid Kymmene älvs nedre lopp, Strömfors i Lovisa och Stockfors i Pyttis. Under turen kan du upptäcka Aeronautica Arenas mångsidiga aktivitetsutbud och njuta en välsmakande måltid i bistron, besöka den medeltida stenkyrkan, Sankt Henriks kyrka, i Pyttis och cykla över dammen vid Klåsarö kraftverk och museibron vid Savukoski och Stråka sluss med manuell öppning.

Strömfors bruk är ett av Finlands äldsta järnbruk. Vattnet i Kymmene älvs västligaste fåra drev Strömfors järnbruks vattenhjul i över 250 år och höll vattenhammarna i drift och smederna och gesällerna sysselsatta. Friherre Johan Creutz grundade den första stångjärnssmedjan i Pyttis socken år 1695. I samband med freden i Åbo 1743 blev Kymmene älvs västligaste fåra gränsen mellan Ryssland och Sverige och dåvarande Pyttis socken delades i tu. Den del av socknen som låg på den svenska sidan fick namnet Strömfors.

I bruksområdet har det utöver järnbruket, sågverket och kvarnen även funnits ett bryggeri med spritbränneri, en krog och en tegelfabrik. I bygden har det även idkats jord- och skogsbruk, trädgårdsodling och milkolning. Den pittoreska trähusmiljön, museerna och hantverkarna som arbetar i området håller bruksområdets händelserika historia levande än idag. Utöver brukssamhällets atmosfär erbjuder Strömfors besökarna många upplevelser. Sommarteatern bjuder hela familjen på många skratt, restaurangerna god mat som håller gästerna mätta och i de små butikerna hittar man presenter från resan. För de hurtigaste erbjuds uthyrning av många slags sport- och friluftsutrustning för njutningsfulla turer i den mångsidiga naturen.

Liksom många andra historiska herrgårdar var även Stockfors under en lång tid en släktgård som under årens lopp haft flera ägare. Gården grundades 1570 och här idkades jordbruk ända fram till 1889, då två norrmän, ingenjören Olaf Bülow och konsuln Ole Nerdrum, köpte Stockfors gård. De fattade intresse för Kymmene älvs vattenkraft och av dess fem fåror verkade Pyttis fåra den mest lovande – här fanns mycket råvara i skogarna och vattenkraften utnyttjades bara av Klåsaro kvarn. Platsen erbjöd även en bra transportled till lastplatsen vid havet.

Numera erbjuds i bruksområdet en mångfald av kultur- och välbefinnandetjänster. Det gamla brukspatronshuset Patruunantalo är resenärernas vardagsrum: här erbjuds både logi och gastronomitjänster.

Hyr en cykel antingen på Aeronautica Arena eller hos Wellsters (Strömfors) och trampa ut på bruksrundan.