Ruukkikierros - Pyöräilyreitti

Tutustu pyöräillen Kymijoen alajuoksun historiallisiin ruukkikyliin Loviisan Ruotsinpyhtään Strömforsissa ja Pyhtään Stockforsissa. Reitin varrella näet ja koet myös Aeronautica Arenan monipuolisen aktiviteettitarjonnan ja makoisat tarjottavat, Pyhtään Pyhän Henrikin keskiaikainen kivikirkon, Klåsarön voimalaitospadon, jonka ylitse reitti kulkee, Savukosken museosillan, sekä käsikäyttöisen Strukan sulun.

Strömforsin ruukki on yksi Suomen vanhimmista rautaruukeista. Kymijoen läntisimmän haaran vedet pyörittivät Strömforsin rautaruukin vesirattaita yli 250 vuoden ajan pitäen vesivasarat liikkeessä sekä sepät ja sällit kiireisinä. Vapaaherra Johan Creutz perusti vuonna 1695 ensimmäisen kankivasarapajan Pyhtään pitäjään. Turun rauhassa vuonna 1743 Venäjän ja Ruotsin rajaksi tuli Kymijoen läntisin päähaara ja silloinen Pyhtään pitäjä jakautui kahtia. Pitäjän Ruotsin puoleista osaa ryhdyttiin kutsumaan Ruotsin Pyhtääksi.

Ruukkialueella on toiminut rautaruukin, sahan ja myllyn lisäksi myös panimo viinanpolttimoineen, krouvi ja tiilitehdas. Lisäksi on harjoitettu maa-, metsä- ja puutarhataloutta sekä miilunpolttoa. Ruukkialueen vaiheikas historia elää yhä tänään viehättävän puutalomiljöön, museoiden ja alueella työskentelevien käsityöläisten kautta. Ruukkitunnelman lisäksi Strömfors tarjoaa kävijöilleen elämyksellisiä hetkiä. Kesäteatterissa nauretaan koko perheen voimalla, alueen ravintolat pitävät kylläisinä, pienistä putiikeista voi hankkia kotiin viemisiä ja reippaimmat voivat vuokrata monenlaisia urheilu- ja retkeilyvälineitä ja nauttia alueen monipuolisesta luonnosta.

Monen muun historiallisen kartanon tavoin myös Stockfors oli pitkään sukutila, jolla oli lukuisia omistajia. Kartano oli saanut alkunsa vuonna 1570, ja se toimi maatilana aina vuoteen 1889, jolloin Norjalaissyntyiset insinööri Olaf Bülow ja konsuli Ole Nedrum ostivat Stockforsin kartanon. He kiinnostuivat Kymijoen vesivoimasta ja viidestä haarasta ’’Pyhtään haara’’ näytti lupaavimmalta – se pystyi tarjoamaan myös paljon raaka-aineita alueen metsistä ja sen vettä hyödynsi koskien lisäksi vain Klåsaron mylly. Se tarjosi myös hyvän väylän kuljetuksille meren rannalla sijaitsevalle lastauspaikalle.

Nykyisin ruukkialueella on monenmoista kulttuuriin ja hyvinvointiin keskittyneitä palveluita. Palveluiden keskipisteenä toimii Patruunantalo, joka tarjoaa matkalaisille olohuoneen majoitus ja ruokailupalveluilla.

Vuokraa pyörä joko Aeronautica arenalta tai Wellstersiltä (Strömfors) ja kurvaa Ruukkikierrokselle.

Katso tarkemmat reittitiedot ja navigoi Outdoor Activen avulla.