Tervasaari servicehamn i Fredrikshamn

Tervasaari är inte bara en gästhamn, utan en mångsidig fritidsdestination som är både Fredrikshamnsbornas och besökarnas gemensamma vardagsrum. Servicen tillhandahålls av Rampsi båtstation och soliga Rampsi Kitchen & Lounge som trollar fram mat och dryck.

Koordinater: 60° 33,5’N 27° 10,9’ E

Sjökortserie A 609

Hamnnummer 137

Läge: Fredrikshamns gästhamnstjänster och nöjescentrum har byggts vid det historiska Tullmagasinet på Tervasaari och Rampsinkari söder om den, ungefär en kilometer från radialstadens centrum. Hamnen nås via en 8,3 meter djup farled som går öster om djuphamnen norrut från stamfarleden för småbåtar. Vattendjupet i gästhamnen är 2–4 meter.

Båtplatser och avgifter i gästhamnen: Rampsinkari gästhamn har två bryggor med 28 platser med Y-bommar, som även passar för större båtar. Vattendjupet vid bryggorna är 2–4 meter. För större båtar finns på Tervasaari dessutom ungefär 50 meter fri brygga för långsidesförtöjning. För mindre motorbåtar finns 20 gästplatser i hamnen Yrjösenpohja som nås efter en bro med en fri höjd på 7 meter. Du hittar båtplatsavgifterna på Rampsis webbplats. I båtplatsavgiften i Rampsinkari och Tervasaari ingår vatten, el, avfallshantering och tjänsterna i servicehuset. 

Tjänster: I gästhamnen kan du tömma septiktanken. Bränsle säljs 24/7 i en automat med kort- och kontantbetalning. Båtstationens tjänster sköts av Rampsi Kitchen&Lounge. I anslutning till restaurangen finns ett nytt servicehus med duschrum och toaletter, ett gemensamt kök och tvättmöjlighet för gästerna. Båtstationen har cykeluthyrning och här byggs just nu beställningsbastur som kommer att stå färdiga på våren.

Båtstationen och stadens soligaste uteservering i anslutning till den har från och med maj öppet varje dag klockan 10–20.  I strandområdet på Tervasaari och i Ålandsparken hittar båtfolket ett stort utbud av aktiviteter. Här finns bland annat badstrand och utegrill samt beachvolley- och padelbanor. På gångavstånd från båtstationen, precis vid vattnet finns Tullmagasinets strandområde med kaféer och en skatepark. Butikerna och torget i radialstaden ligger på ungefär en kilometers avstånd från hamnen.  Mer information om Tervasaari och Rampsinkari på internet: www.rampsi.fi