5 oförglöm­li­ga finländska upplevelser

Ma­ri­tim­cent­ret Vellamo

I en storslagen byggnad vid havet i Kotka finns Maritimcentret Vellamo som erbjuder många museiutställningar kring historier från havet och trakten, Informationscentret som är öppet för alla, lokaler till uthyrning för möten och fester, en restaurang och en museibutik. Här finns information och aktiviteter för alla!

Valkmusa na­tio­nal­park

Du behöver inte åka hela vägen till Lappland för att uppleva fantastiska landskap – i Valkmusa finns för södra Finlands förhållanden exceptionella myrmarker. I Pyttis finns södra kustområdets största och mångsidigaste myr med fåglar och fjärilar. Du kan uppleva området på en 2,3 kilometer lång vandring längs spängerna på Västra högmosselänken och den tre kilometer långa leden till berget Moronvuori. På vintern lockar den plana terrängen och det öppna landskapet ut på en skidtur eller en snöskovandring. Med lite tur får du kanske även syn på en trana eller fiskgjuse!

Skärgården

Älskar du havet? Vill du upptäcka nya skärgårdsdestinationer, undangömda pärlor och unika upplevelser ute till sjöss samt njuta av vidsträckta vyer över öppet hav och känslan på huden efter en hel dag ute vid vattnet?

Kom till östkusten och upptäck de idylliska fiskarbyarna, fiskebodarna, fågeltornen, båthusen, båkarna och klippholmarna. Stanna upp och njut av en äkta, särpräglad skärgårdsstämning. Låt blicken vandra över skär och kobbar som vinden smeker, där det karga möter det vackra och där dramatiska historiska händelser och romantik lever i harmoni.

Från hamnarna på östkusten öppnas ett äventyr i Östra Finska vikens nationalpark som är full med särpräglade öar, den ena finare än den andra. Lägg dig och vila på de långsträckta stränderna på det undersköna sommarparadiset Fagerö, ströva runt i Ulko-Tammios rika och mångsidiga natur och njut av den bedårande atmosfären i byn, stigar som kantas av syrener och svalornas sång.

Paddling

Strömfors bruk och Kymmene älvs västra fåra brukar kallas Finlands Amazonfloden och här hittar besökaren enastående och vidunderliga omgivningar för en paddlingsdag. Kymmene älv har på många ställen bevarats i sitt naturliga tillstånd och bildar ett ypperligt nätverk av paddlingsleder med ett flertal vildmarksöar där du kan stanna till för en vilopaus. Eftersom alternativen är så många kan paddlingsrutten varieras i all oändlighet. Många av lederna börjar eller avslutas i den vackra bruksmiljön där du även får både utrustning och tjänster som garanterar en perfekt dag ute i det fria. Du hittar videor och ledbeskrivningar på vår webbplats – äventyret väntar!

Forsränning

Vill du uppleva något nytt och fartfyllt? Suktar du efter en upplevelse som blir ett minne för livet? Prova på forsränning i Kymmene älvs brusande vatten!

Kymmene älv omges av spektakulär vildmark och här finns den enda forsränningsdestinationen i södra Finland. Från huvudstadsregionen tar du dig hit på bara en timme. De lokala företagarna tar väl hand om forsränningsgrupperna så det enda du behöver göra är att ge dig hän åt fartens tjusning och njuta av den nya upplevelsen.