Vimpa Islands i Fredrikshamn tas hänsyn till naturen på många sätt

Vimpa Islands, som erbjuder logi, upplevelseresor och programtjänster i Fredrikshamn tar gästerna till naturen. Företaget beaktar de ekologiska aspekterna i all sin verksamhet. Ön Rakin Kotka är självförsörjande på elektricitet, byggnaderna har producerats ekologiskt och på ön äts närproducerad mat.

Vimpa Islands, som erbjuder logi, upplevelseresor och programtjänster i Fredrikshamn tar gästerna till naturen. Företaget beaktar de ekologiska aspekterna i all sin verksamhet.

– Vårt företag använder enbart förnybar energi på den ekologiska ön Rakin Kotka. Vi har vedeldade spisar och bastuugnar och är dessutom helt självförsörjande på el, berättar företagaren Pertti Illi.  – På ön produceras el med solpaneler och ett litet vindkraftverk med ellager.

Till den ekologiska verksamheten på ön hör också betande får och höns.

På Rakin Kotka har man även tänkt på de ekologiska aspekterna i byggandet. En del av byggnaderna på ön är trähus från 1800-talet, som bildar ett långvarigt kolförråd.

– I nybyggen har vi i stor utsträckning använt träd som fallit i stormar, säger Illi. – Vi har även använt miljövänligt värmebehandlat virke i byggandet.

Gästerna på Rakin Kotka serveras smaklig närproducerad mat – till exempel fisk som man själva fångat i närområdet samt rotsaker och grönsaker från öns egna trädgårdsland.