Kesäiset matkailuvinkit 2

Uskomattoman upea helteinen kesä hellii meitä vielä useita viikkoja. Viilennystä meille tarjoavat meri, uimarannat, jäätelökioskit ja virvokkeet. Ainutlaatuisia vierailukohteita on runsaasti, joten kannattaa kokeilla kokeilla myös jotain uutta ja erilaista.

Pyhtään uimarannat on listattu ja huhu kertoo, että ne ovat toinen toistaan upeampia. Oletko muuten jo kuullut Kylät ja Kivitiet – Tarinoita Pyhtäältä -blogista? Kyseessä on varsinainen aarreaitta karttoineen kaikkineen. Juttuja on helpointa selata Kartta-välilehdeltä. Kun kerran olet Pyhtäällä niin kurkkaa tapahtumakalenterista sattuisiko Kulttuuritalolla olemaan juuri sinä päivänä jokin valtakunnan ykköstähdistä esiintymässä. Keikkaa odotellessa pistäydy Stockforsissa ihmettelemässä idyllisen Patruunantalon ja rustiikkisen tehdasmiljöön tunnelmaa, ihailemassa taidetta ja maistelemassa kahvipaahtimon ja kesäkahvilan herkkuja. Heti joen toiselta puolelta Strömforsin ruukista löydät lisää elämyksiä, jos aikaa riittää.

Stockfors

Jos mielesi tekee merelle yleisöristeilylle, tuuriveneen kyytiin tai saaristolaisten yhteyslauttaan, muista näin sesongin aikaan joko mahdollisuuksien mukaan varata lippusi etukäteen, mennä todella aikaisin satamaan, tai ottaa mukaan Plan B. Jos lautta tulee kesälauantaina täyteen, suuntaa piknik-korisi kanssa merenrantakallioille, uimarannalle tai johonkin alueemme upeista puistoista. Päivästä tulee taatusti yhtä ikimuistoinen. Meri on täällä kaikkialla.

Katariinan Meripuisto

Pulikoi kuumimpaan aikaan esimerkiksi Kotkan Mansikkalahden uimarannalla ja muista tankata kahvilan jäätelöllä ja virvokkeilla. Matkalla sinne ja takaisin koet palkitun Sapokan Vesipuiston ja jos jatkat Mansikkalahdesta vielä vähän eteenpäin niin löydät Katariinan Meripuiston. Tämän kesän erikoisuutena tässä meren ympäröimässä puistossa on Tuurikahvila, jossa hyppäät tuuriveneen kyytiin kahvilaostoksille.

Sapokan Vesipuisto

Ota seuraavaksi etapiksi Isopuiston viilentävä varjoisa nurmi. Isopuisto on kotkalaisten oma viihtyisä olohuone, jota koristaa Kotkan vanhin rakennus, Pyhän Nikolaoksen kirkko ja lukuisat vehreät istutukset. Tässä vaiheessa sinua varmasti jo viimeistään hiukoo, mutta ei hätää, VENNin terassin pizzat ovat heti seuraavassa korttelissa. Illaksi kannattaa suunnata vaikkapa Palotorninvuoren puistoon. Jos onni on myötä, saatat osua jazz-iltaan. Ylhäällä kalliolla Palskin terassi tarjoilee juomat, rennon tunnelman ja upeat ilta-aurinkoiset näkymät yli Vellamon ja Kantasataman.

Isopuisto

Upeita piknikpaikkoja on pullollaan myös lämminhenkinen Hamina. Loikoile vaikkapa Linnoituspolun varrella ja pistäydy välillä tankkaamassa vanhan kaupungin viihtyisissä kahviloissa, ihailemassa taidetta Galleria Ruutikellarissa, katsastamassa Jukka Rintalan maalauksia ja pukuja, tai Rauli Virtasen valokuvia ihmiskohtaloista maapallon eri kolkista. Viihtyisiä uimarantoja Haminasta löytyy useita. Hamina Camping Pitkäthiekat on näistä tunnetuin ja palvelutasoltaan monipuolisin. Ravintolan terassilla nautit isommankin aterian merimaisemissa ja yöpymisvaihtoehtoja on moneen makuun.

Hamina Camping Pitkäthiekat

Onko maamme kaikista kaakkoisin kulma sinulle jo tuttu? Upea merenranta ja sen lukuisat uimapaikat jatkuvat ilahduttavana helminauhana ihan itärajalle saakka. Virolahden uimarannat kannattaa myös testata. Jos pulahdat Klamilan satamassa niin haukkaa ihmeessä herkullinen lounas Bistro & Bar Potkurin leppoisassa tunnelmassa. Myös Vaalimaa Camping sijaitsee meren rannassa ja saunan terassilta voit ihailla mitä upeimpia maisemia. Zsar Outlet on vain lyhyen ajomatkan päässä. Yhdistä maaseutu- ja pikinikreissuusi ripaus luksusta ja shop ’till you drop tässä rajaseudun upeassa ostosparatiisissa.

Zsar Outlet Village

Virolahden Harjun Hovi kannattaa ehdottomasti katsastaa kun olet alueella. Valtakunnallisesti merkittävä kulttuurimiljöö on kaunis kuin karkki ja puistot suorastaan kutsuvat viihtymään ja loikoilemaan. Levitä vilttisi upeiden majesteetillisten ikivanhojen vaahteroiden alle, anna katseesi levätä kauniissa kartanomiljöössä ja rakkaudella hoidetussa puistossa. Tällä helteellä ja näissä maisemissa voit helposti kuvitella olevasti Toscanassa!

Harjun Hovi

Jos olet heppatyyppi, täällä pääset ratsastamaan sydämet sulattavilla suomenhevosilla. Kyytiin pääsee vaikkei olisi aikaisempaa kokemusta. Pikkusuokin Tallin Helmi-tamma on muuten mestariposeeraaja ja tykkää halailusta. Jos et kyytiin uskaltaisikaan, on jo elämys käydä näitä murusia moikkaamassa. Kaakon maaseudulla laiduntaa heppojen lisäksi halipulaisia alpakoita ja lampaita, ja maaseudulla majoitut vaikkapa majatalossa tai maatilalla, tai Harjun Hovissa.

Harjun Hovi

Virolahti ja Miehikkälä pitävät sisällään upeiden maalaismaisemien lisäksi loputtomia mahdollisuuksia eräretkiin ja metsävaelluksiin. Salpapolku kulkee kahden merkittävän museon välimaastossa. Virolahden Bunkkerimuseo ja Miehikkälän Salpalinja-museo ovat selkeästi erilaiset, toisiaan täydentävät kokonaisuudet, joten kannattaa ehdottomasti käydä molemmat. Bunkkeri- ja korsuvierailut ovat ainutlaatuinen elämys, joka ei ihan heti unohdu. Molemmissa museoissa on viihtyisät kahvilat ja erinomaiset museomyymälät, joista saat paljon tietoa alueen historiasta ja kotiin viemiseksi vaikkapa maastokuvioidun essun tai Mannerheim-pelikortit.

Virolahden Bunkkerimuseo

Loppukesäksi riittää vielä monenlaisia tapahtumia. Loviisan avoimet puutarhat järjestetään vielä kesän kolmannen kerran elokuun alussa. Kannattaa ehdottomasti osallistua ja kiertää idyllisiä puutalokortteleita ihastelemassa istutuksia ja nauttimassa leppoisasta tunnelmasta. Lisäksi elokuussa avautuvat Loviisan kuuluisat Wanhat Talot. Pääset kurkistamaan kaupungin upeisiin koteihin ja keskustelemaan vanhojen talon entisöimisestä asiantuntevien konkareiden kanssa.

Loviisan Avoimet Puutarhat

Loviisa Camping sijaitsee meren rannassa, ja pitkältä laiturilta pääset pulahtamaan rantasaunan löylyjen jälkeen. Rannassa on myös grillauspaikka. Loviisa Campingin tämän kesän hitti ovat olleet merenrantanäkymin ja sängyin varustellut, valmiiksi pystytetyt teltat. Niihin pääset majoittumaan vähällä vaivalla ja yhdistämään telttailukokemukseen ripauksen luksusta. Leirintäalueen tähti on Willa Björksten, jossa majoitut tunnelmallisessa huvilarakennuksessa tyylikkäästi sisustetuissa huoneissa.

Loviisa Camping

Jos etsit piknikpaikkaa Loviisasta, Loviisan linnoitus ja Rantatien puisto Laivasillan vieressä tarjoavat viihtyisät miljööt kesäiselle loikoilulle piknik-korin äärellä. Loviisassa liikut kätevästi jalan tai pyörällä. Pyörän vuokraat Laivasillalta tai leirintäalueelta. Ethän unohda myöskään Loviisan uimarantoja, joista Plagen on se tunnetuin. Isoon nälkään suosittelemme esimerkiksi Osteria Localea ihan kaupungin keskustassa, jossa haukkaat maittavan italialaistyylisen aterian paikallisten omassa olohuoneessa.

Willa Björksten

Pääset kokemaan vaikka nämä kaikki ainutlaatuiset kesäiset tunnelmat kun otat tukikohdaksi jonkun viihtyisistä majoituspaikoistamme ja piipahdat retkille lähiympäristöön useampana päivänä. Kymijoen varressakin on monia viihtyisiä ja tunnelmallisia majoituspaikkoja, kuten esimerkiksi Majatalo Torppa ja Villa Marianne. Ethän unohda myöskään meren rannassa sijaitsevaa Santalahtea. Täyden palvelun ja viiden tähden resortissa on helppo viihtyä ja majoitusvaihtoehtoja on jokaiselle tyylille ja budjetille.

Santalahti

Jos kuitenkin haluat päästä vielä merellekin niin ota etukäteen selvää kaikista vaihtoehdoista. Joihinkin saariin voi olla helpompi päästä kuin toisiin, vaikka ovatkin kaikki yhtä ihania. Jos yhteyslautta on täynnä, kurkkaa josko pääsisit M/S Jaanalla Rankkiin tai M/S Klippanilla Varissaareen. Jos sinulle ei ole niin väliä ajoittuuko meriseikkailusi kuumimpaan sesonkiaikaan, välikausina yhteyslautoilla on hyvin tilaa ja saarissa upeita elämyksiä esimerkiksi telttailuun ja mökkeilyyn myös silloin. Merelle järjestetään lisäksi ryhmämatkoja, kysy jos mahtuisit vielä mukaan. Yksi vaihtoehto on myös kerätä itse isompi ryhmä lähtijöitä, ja kysyä tarjousta ryhmämatkasta esimerkiksi MeriSetiltä tai Santalahdesta.

Rankki

Muistathan käydä katsomassa aina välillä tapahtumakalenteriamme, siellä on vielä monta upeaa helmeä odottamassa tälle kesälle! Hanki liput ajoissa niin varmistat mukaanpääsyn.

Olethan nähnyt uunituoreen esittelyvideomme Kotkan, Haminan ja Loviisan seudusta. Siinä näkyy moni tässäkin jutussa mainittu paikka, ja monta muuta.

Jos etsit vielä lisää matkailuvinkkejä alueellemme, katso linkit alla ja seuraa meitä somessa. Upea, ainutlaatuinen kaakkoisrannikko kutsuu!