Paikallista voimaa

Tule Kotkan, Haminan ja Loviisan seudulle! Täällä sinua odottaa sisukkaiden ja sydämellisten ihmisten kansoittama kulma, joka on todistanut historian merkittäviä ajanjaksoja ja käännekohtia. Kulje kalarikkailta jokisuistoilta idyllisten satamakaupunkien ja kylien kautta makean meren pauhuun. Kokeakseen jotakin merkittävää, ei ole pakko matkustaa kauas. Läheltäkin voi saada mieleenpainuvia kokemuksia ja kaukomatkan tuntua.

Uskallamme väittää, että rajaseudun kerroksellisuuden, uniikin luonnon ja odottamattomien kontrastien rinnalla parasta Kotka-Haminan seudulla ovat ihmiset. Rouhean ulkokuoren ja suorapuheisuudenkin alla olemme ystävällistä ja aitoa kansaa.

Ryhdy siis juttusille torikahvilassa, kysy rohkeasti kohdesuosituksia majapaikastasi tai sukella luontoon paikallisten oppaiden matkassa. Me näytämme sinulle kotiseutumme aidoimmillaan!

Joskus pitää vain uskaltaa

Yritysmatkailun hiljennyttyä Kymijoen varren elämysmajoittaja Sauli Orimus tarttui haasteeseen, hankki laineilla kelluvan AuroraHutin ja yllättyi. Nyt Erämys Keisarin Koskien elämysmajoituksesta pyörii videoita sosiaalisen median kanavissa ja niitä katsellaan miljoonia kertoja ympäri maailman.

Lue lisää

Loviisan uusi matkailukoordinaattori Nina Wiklund rakastaa vanhoja taloja

Loviisan Oltermannintiellä, pienen mäen nyppylän päällä seisoo Nina Wiklundin sininen talo, Lilla Ljuva. Jopa kolmesta sen ikkunasta avautuvaa näkymää koristaa Loviisan kirkon torni. Jo kertaalleen hylätty ja unohdettu talo sai Ninasta uuden emännän, joka taikoi sen nurkkiin ja huoneisiin uuden, kiehtovan maailman.

Lue lisää

Harjun Hovin Rosa Roslakka järjestää tapahtumia ja kertoo tarinoita rajaseudun historiasta

Virolahden Harjun Hovissa lintuparvet visertävät, traktorit hyrräävät ja suomenhevoset hirnuvat taustalla kun häitä vietetään ja matkailijat kiertelevät ihastelemassa Hovin upeaa puutarha-aluetta. Markkinointiassistentti Rosa Roslakan työympäristö on vertaansa vailla.

Lue lisää

Musiikkialan konkari Sami Hauru tekee tapahtumia ja työllistää kymenlaaksolaisia

Sami Haurun luotsaama East Coast Events luo paikallisin voimin laatutapahtumia Kymenlaaksoon. Rakkaus hevimusiikkiin vei Samin Dark River Festivaalin talkoisiin vuosituhannen alussa. Nyt East Coast Events tuo maailmanluokan bändejä ja kansainvälisiä hevidiggareita Honkalan metsiin Suomen suven yöttömään yöhön, mutta järjestää myös suuren luokan yritystapahtumien, kuten Pyhtään Aeronautica Arenalla järjestetyn Tech Runwayn teknisen toteutuksen.

Lue lisää

Kotkalainen yrittäjä Pauliina Lunna pelasti upean hirsitalovanhuksen pusikon uumenista

Pääkaupunkiseudun politiikassakin vaikuttanut, Metsolasta maailmalle lähtenyt majoitusyrittäjä ja lehtialan tuottaja Pauliina Lunna perusti ensimmäisen yrityksensä jo alle 20-vuotiaana. Kymmenen vuotta sitten Kotka kutsui takaisin kun Mäenpääntien pusikoista löytyi hylätty hirsitalovanhus. Nyt Pauliina majoittaa kotoisasti ja vanhaa kunnioittaen remontoidussa talossaan matkailijoita kuin omia vieraitaan.

Lue lisää

Wanhan Töpina muonittaa ja majoittaa elämysmatkailijoita varuskunnan kainalossa

Haminan Wanhan Veteraanin uuden tukikohdan majoitus- ja messipalveluja operoivan Reima Uusitalon tuntee Haminassa lähes kaikki. Entinen kauppias, sotilasmuusikko, varusmiessoittokunnan kouluttaja ja Haminan varuskunnan komendantti ei osaa eläkkeelläkään jäädä paikalleen. Uusimpana projektina Reima ja hänen vaimonsa Tarja ovat avanneet elämyksellisen majoitus- ja ravintolapalvelun Wanhan Veteraanin perinnekeskukseen.

Lue lisää

Ammattijalkapalloilija kehuu Kotkan hyviä liikuntaharrastusmahdollisuuksia

Jalkapalloilija Johannes Laaksonen aloitti jalkapallouransa jo ala-asteella Kotkassa. Jalkapallosta tuli ammatti, joka vei pelaamaan myös Norjaan. Viime vuonna Laaksonen palasi synnyinkaupunkiinsa Kotkaan, jossa hänen mielestään on parasta meren läheisyys ja hyvät liikuntamahdollisuudet.

Lue lisää

Nainen, joka pelasti Kotkan ortodoksikirkon Krimin sodan tuholta

Kotkan opas Pirjo Tikanoja on muuntautunut leskieverstinna Maria Purpuriksi jo 15 vuotta. Roolihahmo valikoitui kiinnostuksesta historiaan.

Lue lisää

Loviisalainen kalastaja Ben Henriksson jatkaa sukupolvien perinnettä

Ben Henriksson on kalastaja jo useammassa polvessa. Kalastuksen lisäksi intohimona on kalaan liittyvien tuotteiden kehittäminen. Henrikssonin kalatuotteita myydään maailmalle ja Helsingin huippuravintoloihin, mutta niillä voi herkutella myös Kotkan ja Loviisan seudun ravintoloissa.

Lue lisää

Haminan ortodoksikirkko kiehtoi jo lapsena pappi Jukka Jauhiaista

Jukka Jauhiainen asui lapsuutensa Haminan pyöreän ortodoksikirkon naapurustossa ja pujahti sisään katsomaan kiehtovia kirkonmenoja. Eläkeiän kynnyksellä hänestä tuli ortodoksi ja pappi.

Lue lisää

Risteilyemännästä ravintolayrittäjäksi

Marjut Kilpi syntyi Kotkassa ja teki pitkän kierroksen työelämässä Yhdysvaltoja myöten. Tie vei takaisin synnyinseudulle ja yrittäjäksi Haminaan.

Lue lisää

Kukkiin menevä luonnon työkaveri

Pyhtäälle Satakunnasta kotiutunut Miina Tuominen-Brinkas haluaa omalla esimerkillään nostaa luonnon arvostusta. Kuusi vuotta sitten hän perusti puolisonsa kanssa Pyhtäälle ensimmäisen maisemapellon kaikkien yhteiseksi iloksi. Luonnon ja eläimet hän kokee ”työkavereinaan”.

Lue lisää

Muusikko Miika Mattila sanoittaa ja laulaa tiensä ihmisten sydämiin

Virolahden Virojoella syntynyt ja koko ikänsä asunut Miika Mattila aloitti musiikkiuransa vasta aikuisiällä. Osittain omasta elämästä nousevat sanoitukset koskettavat kuulijoita, joiden lähettämä palaute on Mattilalle erityisen palkitsevaa.

Lue lisää

Idearikas ja energinen ravintoloitsija luo jatkuvasti uutta

Kotkalaiselta ravintola-alan yrittäjältä Niina Utterilta eivät lopu ideat eikä energia. Seitsemän vuoden aikana hän on yrittäjäpuolisonsa Niko Löyttysen kanssa luonut Kotkaan monta uutta ravintolamaailmaa, joista uusin on torin laidalla kesäkuussa 2021 avautunut Ravintola Tori.

Lue lisää

Salpalinjan tuntija

Historioitsija ja Miehikkälän Salpalinja-museon opas Atte Enwald kiinnostui historiasta ja etenkin Suomen sotahistoriasta jo lapsena kuunnellessaan iäkkäiden sukulaisten muisteluja sotavuosista.

Lue lisää

Kreivi tavattavissa – Malmgårdin isännän voi kohdata niin pellolla kuin kartanopuodissa

Henrik Creutz on hoitanut vuodesta 2007 Malmgårdin sukutilaa, joka on ollut saman perheen omistuksessa yli 400 vuotta. Yksityiskodin ovet avataan matkailijoille Henrik Creutzin vetämillä linnakierroksilla.

Lue lisää

Terhi Kunelius haluaa tehdä Pyhtäästä halaavien ihmisten kunnan

Pyhtään positiivinen puuhanainen ja se, joka aina halaa – sellaisena Pyhtäällä parikymmentä vuotta asunut Terhi Kunelius tunnetaan.

Lue lisää

Kilpaurheilija ja maailmanennätyssukeltaja luotsaa ulkoliikuntakeskusta Loviisassa

Strömforsin ruukin ympäristö on täydellinen treenipaikka”, sanoo aktiiviliikkuja, entinen kilpaurheilija ja vapaasukelluksen maailmanennätysmies Topi Lintukangas, Strömforsin kulttuurimiljöön kupeessa sijaitsevan Strömfors Outdoor -liikuntakeskuksen toimitusjohtaja.

Lue lisää

Tiia-Riitta Lahti vaihtoi kasinon pelinhoitajan työt sepän ammattiin

”Kun aloin kokeilla raudan takomista, se oli maagista ja vei mennessään”, kertoo Strömforsin ruukissa kuusi vuotta seppänä toiminut Tiia-Riitta Lahti. Kesäkuukausina yleisö pääsee katsomaan sepän työnäytöksiä.

Lue lisää

Lapsuuden pullataikina-askarteluista omaan kahvila-konditoriaan

Katja Niemi tiesi aina, että jonain päivänä hänestä tulee yrittäjä. Neljä vuotta sitten hän perusti kahvila-konditoria Hyggen Kotkan keskustaan. Kahvilan suosiota ja menestystään yrittäjänä ja muun muassa vuoden 2019 nuori yrittäjä -palkintoa hän hämmästelee nöyrän kiitollisena.

Lue lisää

Baarimestarilla on monta roolia

Kotkalainen ravintoloitsija Vesa Kivistö lähti nuorena töihin baaritiskin taakse kun tuttu tarjosi töitä ja huomasi, että ala sopii hänelle. Nyt Kivistö luotsaa yrittäjänä kolmea ravintolaa Pub Albertia, Pub Eduartia ja Crocodile Bar:a eli Krokotiilia Kotkassa.

Lue lisää

Kari-Jukka Koivistoinen joi kaksivuotiaana korkillisen Ukko-olutta ja päätyi oluenvalmistajaksi

Kotka Steam Breweryn perustaja ja toimitusjohtaja Kari-Jukka Koivistoinen on aina ollut olutmies ja pitkään merimies. Merellisyys ja lokkien kirskuna ovat hänen sydäntään lähellä. Nyt hän valmistaa oluita, joiden etiketissä komeilee lokki, joka luulee olevansa kotka.

Lue lisää

Museonhoitaja ja dekkaristi harrastaa historiallisia teatteripukuja

Taina Parikkaa kiehtovat historia ja etenkin ihmiset sekä tarinat. Työssään Haminan Kauppiaantalomuseon hoitajana ja dekkaristina hän penkoo entisten haminalaisten tarinoita, jotka dekkareissa saavat fiktiiviset siivet. Historia on keskeistä myös Parikan rakkaassa harrastuksessa; hänellä on yli 40 itse ommeltua historiallista teatteripukua.

Lue lisää

Työ merellä on huippujuttu

Meri on kotkalaiselle Jouni Kelkalle elämän suurimpia rakkauksia ja elinehto. Työ saaristosiistijänä on hänelle huippuduuni.

Lue lisää

Intohimoinen liikkuja, joka nauttii ruoanlaitosta ja leipomisesta

Hyvinvointikeskus Huuman ja Huuma Gymin osakas, yrittäjä Heidi Leppämäki on elämänsä aikana kokeillut lähes kaikkia liikuntalajeja. Liikunnasta tuli hänelle myös työ. Liikunnan vastapainoa on leipominen, ruuanlaitto, kirjat ja kukka-asetelmien tekeminen.
Lue lisää

Pianotaiteilijan sydän sykkii Uuno Klamin musiikille

Kotkalainen pianotaiteilija Esa Ylönen vietti lapsuuden kesät Virolahdella samoissa maisemissa, jonka luonto oli innoittanut säveltäjä Uuno Klamia. Ylönen kiinnostui Klamista jo nuoruudessaan. Nyt hän vaalii Klamin perintöä ja jäljittää Klamin kadonneita nuotteja.

Lue lisää

Ammattisijoittaja vaihtoi pörssimaailman puuveneisiin

Suomen Puuvenekeskuksessa Kotkassa yrittäjänä työskentelevä Jari Vanhatalo teki töitä 15 vuotta ammattisijoittajana, kunnes alkoi kaivata jotain muuta. Vuonna 2013 hän lähti Haminaan opiskelemaan puuveneenveistokouluun ja suoritti veneenveistäjän ammattitutkinnon.

Lue lisää

Linnunpoikasten keinoemo - Pyhtään Lintuhoitolan lintujenhoitaja Arto Hokkanen kiinnostui linnuista jo lapsena

Pyhtäältä kotoisin oleva Arto Hokkanen on omistanut koko elämänsä loukkaantuneiden lintujen hoitamiselle. Pyhtään Lintuhoitolan hän perusti vuonna 1998. Hokkasen hoidossa lukemattomat loukkaantuneet linnut sekä orvoiksi jääneet linnunpoikaset ovat saaneet uuden mahdollisuuden.

Lue lisää

Kalojen työkaveri – Maretariumin toimitusjohtajalle akvaarioasukit ovat persoonia

Suomalaisten kalojen luonnonmukaisen akvaariotalon Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen kokee akvaariotalon asukkaat yksilöinä ja työkavereinaan. Toissakesänä akvaariotalon vesikierrossa oli niin paljon rakkaushormoneita, että ankeriaskin innostui kutemaan. Tapahtuma oli Saukkoselle huippuhetki ja tutkijoille maailmanluokan sensaatio.

Maretariumin Itämeri-altaassa on puoli miljoonaa litraa vettä ja sen syvyys on seitsemän metriä eli Suomen järvien keskisyvyys.

Lue lisää
Paikalliset meripelastaja Tapani Tiitinen

Sukellusharrastajasta meripelastajaksi

Kotkassa syntynyt Tapani Tiitinen innostui sukunsa ensimmäisenä edustajana merestä ja jo nuorena sukellusharrastuksesta. Huippuhetkiä oli päästä sukeltamaan Kotkan edustalle Ruotsinsalmen taisteluissa 1790-luvulla uponneisiin hylkyihin ja jopa maailmankuuluun St. Nikolai -fregattiin.

Lue lisää

Vellamon velho

Mies Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn hylkyinstallaation takana. Puuseppä-yrittäjä Matti Kaakkurivaara haki tuttavansa ehdotuksesta näyttelymestarin työpaikkaa. Aloittaessaan työt Merikeskus Vellamossa 12 vuotta sitten hän ei olisi arvannut miten monipuoliseksi työnkuva muodostuu.
Lue lisää

Varaa elämyksiä verkkokaupastamme!