Töitä omalla tilalla rakkaan puolison kanssa

Haminalainen Aholafarm sai kestävän matkailun sertifikaatin

– Eihän tätä työtä voi olla rakastamatta! Saan tehdä töitä omalla tilalla oman rakkaan puolison, luotettavien yhteistyökumppanien sekä ihanien asiakkaiden kanssa.

Näin kertoo Haminassa toimivan Aholafarmin matkailuyrittäjä Tuula Ahola. Tuula ja Jukka Ahola saivat kuluneen kesän aikana yritykselleen kestävän matkailun sertifikaatin. Hakuprosessin aikana he kohtasivat iloisen yllätyksen.

Viehättävä Latopirtti

Aholan tila oli aiemmin lypsykarjatila.

– Kun meillä oli karjaa, työskentelin tilalla ja hoidin karjan yhdessä Jukan kanssa. Saimme aikoinaan karjanhoidostakin laatusertifikaatin. Lähdin töihin tilan ulkopuolelle, kun karjasta luovuttiin vuonna 2005.

Tuula valmistui vuonna 2009 matkailun palvelutuottajaksi. Siitä nykytoiminta alkoi.

Aholafarm tarjoaa nyt toimintaa ja palveluja esimerkiksi perhejuhliin, tyhy-päiville sekä syntymäpäivien ja polttarien viettoon. Tarjolla on aito maaseudun tunnelmaa ja tekemistä, esimerkiksi retkiä lähimetsiin, luontopoluille ja kallioille, jousiammuntaa, vaelluksia alpakkojen tai ponien kanssa, koskenlaskua Kymijoella sekä kotiruokaa, tietenkin lähituottajien aineksista.

– Kaiken perustana ovat yhteistyökumppanimme. Haemme perunat, juurekset, jauhot, juustot, kalat, lihat ja marjat heiltä. Aitoa lähiruokaa siis, Tuula kertoo.

Tilan säännöllisillä lounastapahtumilla tarjotaan vuorotellen Aholafarmin lähilounaita, Aholafarmin karjalaisia lounaita ja Aholafarmin Kymenlaakson Menua.

Koko toiminnan sydämenä on heinää kasvavalla pellolla sijaitseva idyllinen Latopirtti. Moni sisään astuja pysähtyy ovelle aistimaan ison pirtin valloittavaa tunnelmaa.

– Olemme itse remontoineet sen. Pirttiin on käytetty paljon puuta ja muita luonnonmateriaaleja. Lattialla ovat talon vanhat räsymatot ja lamput on tehty heinäseipäistä.

”Pitää se tolkku tietää”

Tuula Ahola puhuu paljon verkostoitumisen merkityksestä. Pieni yritys ei voi itse tuottaa kaikkea tarvitsemaansa.

– Suuri osa meidän yhteistyökumppaneistamme on myös pieniä yrityksiä. Esimerkiksi ponit ja alpakat saadaan toiselta yritykseltä. Me emme Jukan kanssa voi kaikkea tehdä, ja asiakkaat ovat tyytyväisiä, kun palvelu on osaavaa ja laadukasta.

Aholafarmin perustyön tekevät kuitenkin Tuula ja Jukka Ahola itse. Jukka rakentaa ja hoitaa lämmitykset ja tavaroiden kuljetukset, Tuula tekee ruokaa, leipoo ja hoitaa sähköpostit ja kirjalliset työt. He ottavat aina yhdessä vastaan kaikki vieraansa.

Aiotaanko Aholafarmin toimintaa tulevaisuudessa vielä laajentaa ja monipuolistaa?

– Olemme avoimia uusille palveluille. Mutta koska teemme tätä työtä Jukan kanssa kahdestaan, meidän kapasiteettimme ei riitä isoille ryhmille. Palkattua henkilökuntaa meillä ei ole, eikä isoja tai kansainvälisiä ryhmiä pyritä saamaan asiakkaiksi.

Tuula korostaa, että yrittäjänkin elämässä on oltava muutakin kuin työtä. – Meidän mielestämme ei kannata enää tässä iässä räjäyttää pankkia suuresti laajentamalla. Pitää se tolkku tietää, hän kertoo hymyillen.

Perinnekulttuuria, luontoystävällisyyttä

Mutta se kestävän matkailun sertifikaatti!

– Ensin ajattelin, että olisihan se hyvä mutta onko meillä edellytyksiä sen saamiseen.

Sitten ihan iloisena yllätyksenä selvisikin, että Aholafarmilla olivat monet ehdot jo valmiiksi täyttyneinä.

– Emme ole tehneet asioita siksi, että saisimme sertifikaatin, vaan saimme sen, koska olemme tehneet asioita niin, että täytämme sertifikaatin ehdot.

Ja mitä ne täyttyneet ehdot sitten olivat? Seuraavassa kerrotaan niistä vain pieni osa.

Vanhasta ladosta muokattu Latopirtti edustaa maaseudun kulttuuriperinnön suojelemista. Maaseudun perinteitä ovat myös vanhat räsymatot, pellavaverhot ja sisutuksen puurakentaminen. Latopirtissä ovat käytössä puiset lautaset ja aterimet.

Kun latoa remontoitiin, puutavara saatiin omasta metsästä ja ne sahattiin läheisellä sahalla. Myös ikkunat teetettiin paikallisella yrittäjällä. Näin tuettiin lähiyritysten toimintaa.

Ruoan Tuula Ahola tekee itse lähituottajien raaka-aineista ja itse keräämistään marjoista. Aholafarmin lounailla tarjotaan vuorotellen lähiruokia, karjalaista ruokaa sekä Kymenlaakson Menun herkkuja.

Luontoystävällisyys korostuu metsäisillä retkillä. Ohjelmissa annetaan tietoa niin luonnosta kuin maaseudun historiasta ja nykypäivästä.

Eipä siis ihme, että Aholafarm sai sertifikaattinsa. Ja Tuula ja Jukka Ahola ovat nähneet, että asiakkaat selvästi arvostavat tätä kestävän matkailun tunnustusta.