Musiikkialan konkari Sami Hauru tekee tapahtumia ja työllistää kymenlaaksolaisia

Sami Haurun luotsaama East Coast Events luo paikallisin voimin laatutapahtumia Kymenlaaksoon. Rakkaus hevimusiikkiin vei Samin Dark River Festivaalin talkoisiin vuosituhannen alussa. Nyt East Coast Events tuo maailmanluokan bändejä ja kansainvälisiä hevidiggareita Honkalan metsiin Suomen suven yöttömään yöhön, mutta järjestää myös suuren luokan yritystapahtumien, kuten Pyhtään Aeronautica Arenalla järjestetyn Tech Runwayn teknisen toteutuksen.

Muutama vuosikymmen taaksepäin kotkalaiset musiikkialan aktiivit ryhtyivät puuhastelemaan hevifestareita talkoovoimin. Syntyi Dark River Festival Honkalan Seurantalolle ja pian perustettiin Kotkan kestävän musiikin yhdistys, joka otti järjestelyvastuun tapahtumasta. Sami Hauru oli mukana jo toisilta festareilta lähtien, ensin valo- ja äänimiehenä, sitten buukkaamassa bändejä, ja lopulta East Coast Eventsin toimitusjohtajana vastaamassa koko tapahtumasta.

Pari vuosikymmentä talkootyönä pyörinyt Dark River Festival sai yrityspohjan, jonka kotkalaiset ja haminalaiset omistajat luovat laadukkaita tapahtumia alueelle kekseliäällä draivilla ja laajojen verkostojensa avulla.

– Kun East Coast Events perustettiin meillä oli toimiva idea ja kova tahtotila, paljon osaamista alalta ja verkostoja, mutta ei lainkaan kalustoa, mikä on luonnollisesti suuri osa tapahtuman järjestämistä. Alkuun vuokrattiin kalustoa, mutta aina jokaisen tapahtuman jälkeen katsottiin kuinka paljon rahaa jäi yli, ja käytiin alalla toimivilta kavereilta ostamassa heiltä tarpeettomaksi jääneitä tavaroita. Ensimmäiset taisivat olla sellaisia pöytäpenkkisettejä, niitä käytiin hakemassa niin paljon kuin kyytiin mahtui, Sami muistelee.

Vähitellen kalustomäärä on kasvanut niin että East Coast Events vuokraa nyt varastotiloja Neuvottoman teollisuusalueella, jossa kalustoa säilytetään.

Yhteistyö muiden paikallisten toimijoiden kanssa on Samille ja koko East Coast Eventsille tärkeää ja se on ollut toiminnan ytimessä ihan alusta saakka. Festivaalijärjestelyihin tarvitaan avuksi ravintolayrittäjiä, kuljetusalan ja majoitusalan yrittäjiä ja monia muita.

– Yhteistyössä on voimaa. Äkkiseltään ajateltuna voi tuntua että yhdessä muiden toimijoiden kanssa toimiessa euroja valuu oman kassan ohi mutta siinäpä käykin usein niin, että yhdessä päästäänkin ihan uudelle levelille ja sitten huomataan, että kaikkien kassaan valuu yhtäkkiä enemmän euroja, Sami toteaa.

Tapahtumien rakentaminen on aina iso puristus ja sillä on suuri työllistävä vaikutus. Esimerkiksi Dark River Festivaalia lähdetään rakentamaan tyhjästä pellosta 80 henkilön voimin ja sen lisäksi tapahtumaan tarvitaan vielä anniskeluhenkilökunta ja talkoolaisia.

Honkalan pelloilla yöttömässä yössä on tiettyä taikaa. Tänä vuonna festareilla esiintyi Moonspell, joka on yksi Portugalin isoimpia bändejä, ja jopa 40 median edustajat tulivat tutustumaan tapahtumaan, mukaan luettuna valtakunnallisia medioita kuten Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat.

– Pitää ajatella isosti ja ottaa riskejä. Me markkinoidaan nyt kovasti Keski-Eurooppaan, esim. saksalaiset ovat todella kiinnostuneita pohjoisen eksotiikasta ja meistä ’metsäläisistä’. Meillä on tuttuja toimittajia ja promoottoreita siellä, jotka odottavat pääsevänsä mukaan.

East Coast Events osaa katsoa laatikon ulkopuolellekin. Dark River Festivaaleilla voi leiriytyä luontoon ja saada vanhanaikaisen parranajon paikalliselta pop-up parturiyrittäjältä.

– Palaute kävijöitä on ollut ilahduttavan positiivista. Me pyritään iloiseen fiilikseen ja siihen, että autetaan kaikessa mitä ihmiset tarvitsee, ja halutaan kehittyä joka vuosi. Meillä on valtavasti ideoita ja uskalletaan rohkeasti lähteä kokeilemaan kaikenlaista uutta. Tärkeintä on silti aina tapahtuman laadukas sisältö. Siihen nähdään aina paljon vaivaa.

East Coast Events tuottaa sekä omia tapahtumia että tarjoaa asiakkaille avaimet käteen ratkaisuja yritystapahtumista messuosastoihin ja syntymäpäiväjuhliin. Pandemian aikana on toteutettu myös paljon striimauksia erilaisista tapahtumista, mutta kalustonsa avulla yritys voi auttaa monenlaisissa tapahtumainfraan tai tapahtumien tekniseen toteuttamiseen liittyvissä tarpeissa.

– Niin me aina sanotaan, että jos sinulla on tapahtuma ja tarvitset apua, ota yhteyttä, toteaa Sami.