Haminalaisen taiteilijaperheen äiti ja tytär työstävät lasista tarinoita

Haminan torin laidalla Anne Takanen touhuaa lasitaidestudiollaan. Uunissa valmistuvat uudet työt, kaupan ovi kilahtaa kun asiakkaat saapuvat ostoksille ja kevätaurinko kimaltelee hyllyille ja pöydille asetelluissa, toinen toistaan upeammissa lasiesineissä. Kaupassa saa vierähtämään helposti vaikka tunninkin, ja silti löytää aina uusia aarteita. Saisiko olla sileääkin sileämpi vati taivaansinisellä Haminan kaupungin ympyräkaupunkidesignilla, Jukka Rintalan suunnittelemat shampanjalasit vai huikea taidelasityö uljaasta ratsusta? Vain mielikuvitus on rajana kun Anne Takanen ja hänen tyttärensä Anniina Takanen kertovat tarinoita muovaamalla lasia.

Annen luovuus saa inspiraationsa luonnosta, muodoista ja väreistä. Taide- ja lasitöitä on syntynyt mm. kukka-, puu- ja kiviaiheista sekä Haminan kuuluisasta ympyräasemakaavasta. Tarjolla on esimerkiksi koriste-esineitä ja käyttöesineitä kuten vateja, lyhtyjä, laseja, koruja ja valaisimia, ja onpa Anne luonut uniikkeja taidelasitöitä mm. suihkuseinäksi tai keittiön välitilaksikin. Mutta hevosaiheisiin taidelasitöihin hänellä ei ole lupa ryhtyä.

– Ne ovat tyttäreni Anniinan valtakuntaa. Anniina on pienestä lähtien ollut mukana tässä lasitouhussa ja oppinut todella taitavaksi. Hänen suurin rakkaus on tosin hevoset ja näissä töissä se kyllä näkyy, Anne sanoo ja esittelee ylpeänä tyttärensä sykähdyttävän kaunista taidelasityötä nimeltä ”Kukkahevonen”.

Perheen hevosharrastuksen myötä Annen taidelasimyymälä on vähitellen täyttynyt lähes puolilleen hevosaiheisista töistä. 8.-12.6. Haminassa järjestettävän Hevoset Bastionissa -tapahtuman järjestelyissä perhe on myös vahvasti mukana.

– Luvassa on keppiheppakisaa ja hevosenkengän maalaamista ainakin, vinkkaa Anne.

Anniinan rakenteilla olevassa kenttäratsastuskeskuksessa Haminan Kannusjärvellä laiduntaa ratsut nimeltään Evarde ja Karino. Karino on valkoinen saksalainen ratsuponi, jonka seikkailuista Anniina on kirjoittanut lapsille Ponskin puuhakirjan. Se tullaan julkaisemaan kesäkuussa Hevoset Bastionissa -tapahtumassa. Samaisen tapahtuman Ponskin puuhateltassa Anniina järjestää kaikenlaista kivaa hevosaiheista puuhaa lapsille, kuten keppihepparataa ja Harjun Hovista kerättyjen vanhojen hevosenkenkien maalaamista.

Kirja on tulossa myös Annelta, joka kokosi heppa-aiheisista neuleista Ravimiehen unelma -malliston. Se neulotaan yksinomaan kymenlaaksolaisten tuottajien langoista ja kuvataan paikallisissa ratsastusmiljöissä.

– Kun inspiraatio iskee niin on vain toimittava ja niin näitä luovia projekteja syntyy aina lisää. Täällä alueella on paljon todella hienoja paikkoja ja taitavia tekijöitä. Niitä pitää tuoda esille, toteaa Anne.

Suomessa lasitaiteen tekijöitä on vielä vähän. Myös Anne oppi ammatin aikanaan ainoastaan oman sinnikkään oma-aloitteisuutensa ansiosta.

– Olin vielä ihan nuori likka kun hain Kymen sotavammaisten sairaskodilta työpaikkaa ja totesin jo haastattelussa, että mitään vessapaperiaskarteluja en sitten ala vetämään. Ehdotin, että voitaisiin mielummin tehdä yhdessä keramiikkaa, posliininmaalausta ja lasitöitä. Hakijoita oli runsaasti, mutta minä sain paikan ja sain vieläpä kouluttautua lasityötaiteilijaksi työn ohessa, Anne kertoo.

Vähän myöhemmin elämänsä varrella Anne ja hänen ystävänsä Pirkko päättivät tilata amerikkalaisen Bullseye-tehtaan tuotesuunnittelijan Chris Ellisin Suomeen opettamaan heille lisää lasitaiteen tekemisestä, eikä sitä ole tarvinut katua.

– Ei siihen aikaan ollut mitään sähköpostia, kirjeitä kirjoiteltiin, hommattiin sulatusuunit ja kaikki maksettiin itse, Anne toteaa.

Anne on nyt myynyt lasitaidetta 20 vuotta ja asiakaskuntaa on kertynyt ympäri Suomen. Annelta tilataan erikoisuuksia, kuten katto-, ikkuna- ja suihkuseinälasitöitä yksityiskoteihin, ja oikeastaan melkein mitä mielikuvitus vain keksii toivoa. Monen studiolla piipahtavan suosikki on viime kesänä syntynyt Joen Helmi -sarja. Paljon kysytään myös Jukka Rintalan kanssa yhteistyössä tehtyjä shampanjalaseja. Jokaisen Haminassa kävijän kannattaa käydä Raatihuoneentorilla katsomassa Annen luoma kokonaan lasinen, aitoa kultaa ja piilotettu tekniikkaa sisältävä Haminan Rauhan muistomerkki.

Annen lasitaidetta voi ostaa Jukka Rintalan myymälästä Helsingin Fredalta, Annen omasta 7on-myymälästä Haminan Fredan Kauppakulmasta – tai Laukkakulmasta kuten sitä tullaan nimittämään Hevoset Bastionissa -tapahtuman aikana – sekä erään lasitaiteesta innostuneen kauppiaan myymälästä Ivalosta.

Tutustu Annen lasitaiteeseen hänen omassa 7on-verkkokaupassaan ja tule nauttimaan kesäisestä Haminasta Hevoset Bastionissa -tapahtumaan 8.-12.6.22.