Posso - kotkalaisuuden ytimessä

Kotkalaiset rakastavat possojaan, mutta kukaan ei oikeastaan tiedä mistä posso on saanut alkunsa. Rapeakuorinen, ohut ja lämmin, sipauksen omenahilloa sisältävä ja sokerilla kuorrutettu herkku sujautetaan paperipussukkaan ja nautitaan sellaisenaan aamukahvin kera.

Jos haluat kokea jotain ihka-aitoa kotkalaista, ota kesäisenä aamuna suunnaksi Kotkan tori, Karhulan tori, tai esimerkiksi Sapokan satama. Istu terassille nauttimaan kesäpäivästä, lämpimästä possosta ja aamukahvista auringon lämmössä, kesäisten äänien ympäröimänä katselleen uuteen päivään heräävää merikaupunkia.

Aidot possot tehdään käsityönä ja niitä tekee Kotkassa kaksi leipomoa: Leistin leipomo, joka myy possoja Karhulan torilla ja Kotkan leipomo, jonka possoja voit ostaa Kotkansaaren kauppatorilta. Molemmilla leipomoilla on vannoutunut kannattajajoukkonsa, ja kysyitpä keneltä tahansa kotkalaiselta, hänellä on sinulle valmis vastaus kysymykseen kumpi on parempi. Ei siis auta muu kuin käydä itse maistamassa molempia!

Possoja, ja erityisesti niitä parhaita lämpimiä possoja saa ainoastaan aamuisin, ja jos et ole makean ystävä niin ei hätää. Posson voi aina korvata possotaikinasta taiottuun lihikseen. Myös kotkalaiset lihikset ovat ihan omaa luokkaansa, ei lainkaan niin kuin tavalliset lihikset. Niin ikään paperipussukkaan sujautettu kotkalainen lihis on peruslihistä ohuempi ja kevyempi, ja siitä löytyy myös erikoisversioita, joissa jauheliha on korvattu esimerkiksi kinkkusuikaleilla ja jalapenoilla.

Kesällä Kotkan Meripäivät viettävät 60-vuotisjuhlaansa ja huhu kertoo, että tarjolle olisi ehkä tulossa jotain spessua possorintamalta. Kannattaakin merkata nyt jo kalenteriin heinäkuun viimeiselle viikonlopulle kesäinen nautiskelureissu Kotkaan ja tehdä varaukset hyvissä ajoin!