Loviisan uusi matkailukoordinaattori Nina Wiklund rakastaa vanhoja taloja

Loviisan Oltermanninkadulla, pienen mäen nyppylän päällä seisoo Nina Wiklundin sininen talo, Lilla Ljuva. Jopa kolmesta sen ikkunasta avautuvaa näkymää koristaa Loviisan kirkon torni. Jo kertaalleen hylätty ja unohdettu talo sai Ninasta uuden emännän, joka taikoi sen nurkkiin ja huoneisiin uuden, kiehtovan maailman.

Elämä vei Ninaa nuorena maailmalle, Ruotsiin, Englantiin ja ympäri Eurooppaa, mutta lopulta koti löytyi Loviisasta.

– Jotenkin aina tiesin, että haluan asua vanhassa talossa. En tiennyt, että mistä päin maailmaa se löytyisi, mutta kun näin tämän talon, se oli menoa, Nina kertoo.

Nina tuli kymmenisen vuotta sitten Loviisaan opettajaksi ja on sittemmin kotiutunut tunnelmalliseen puutalokaupunkiin. Tänä syksynä Nina valittiin Loviisan kaupungin matkailukoordinaattoriksi, mikä tuntuukin luonnolliselta jatkumolta, sillä Nina on puuhastellut jo vuosia Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman parissa.

– LWT on kyllä aivan ihana tapahtuma ja se saa valtavasti kävijöitä ja kehuja joka vuosi. Ihan huippua, että pian saadaan taas ihastella Loviisan satavuotiaita talovanhuksia Loviisan Wanhat Joulukodit -tapahtumassa joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna, Nina kertoo.

4.-5.12. kannattaa siis varata aikaa Loviisan katujen kiertelemiseen. Luvassa on jouluisia koteja, tunnelmallisia talvisia puutalokortteleita ja tietysti joulumarkkinat. Omat, persoonalliset paketit pukinkonttiin löytyy Loviisan Laivasillan ja Strömforsin ruukin käsityöläiskojuista, ja pikkuputiikeista. Samalla reissulla kannattaa käydä testaamassa paikallisia ravintoloita kuten Osteria Localea ja Bistro & Butik Kronania ja viettää yö tai kaksi pikkukaupungin bulevardin varrella Hotelli Unisessa.

Tulevasta työstään matkailukoordinaattorina Nina ei vielä uskalla paljon sanoa. Työ alkaa ensi viikolla ja Nina odottaa sitä innolla, mutta työnkuva selkeytyy sitten työtä tehdessä. Yhdestä asiasta hän kuitenkin on varma. Positiivisuudella ja yhteistyöllä syntyy parhaat tulokset.

– Se on vähän kuin sellainen oma missio, että aina kun tilanne sallii, pyrin tuomaan iloa ja positiivisuutta arkihetkiin, ja ratkaisukeskeisyyttä kaikkiin tilanteisiin. Ja onhan LWT opettanut paljon siitä mikä ihmisiä kiinnostaa ja miten heitä tavoitetaan, Nina pohtii.

Omassa kodissaan, luonteikkaassa ja uniikissa Villa Ljuvassa Nina rakastaa eniten sen lämpöistä tunnelmaa. Oman käden jälki pitää näkyä, ja uusia projekteja syntyy kuin itsestään kun luovuus saa vallan. Tärkeintä Ninalle on, että on paikka missä saa olla oma itsensä, rauhoittua tai touhuta omia puuhiaan, tai viettää kivoja hetkiä ystävien kanssa.

Loviisan valtteina Nina näkee ennen kaikkea rikkaan historiallisen kulttuuriperimän, taiteilijahenkisyyden ja leppoisan pienkaupunkitunnelman.

– Loviisalla on valtava potentiaali, täällä on vaikka kuinka paljon kaikkea mielenkiintoista, kaunista ja kivaa – ja tietysti ihania ihmisiä. Kannattaa esimerkiksi seurata mitä vanhalla makkaratehtaalla on tapahtumassa, Nina vinkkaa lopuksi.

Loviisan Joulu kutsuu Wanhan Ajan Joulukoteihin, markkinoille, tapahtumiin ja shoppailemaan lauantaina ja sunnuntaina 4.–5.12.2021 kello 10–17. Joulumarkkinoita järjestetään Laivasillan alueella 4.12. ja Strömforsin ruukin joulu tarjoaa jouluisia elämyksiä jouluostosten lomassa 4.–5.12.

Tervetuloa Loviisaan!