Kotkalainen yrittäjä Pauliina Lunna pelasti upean hirsitalovanhuksen pusikon uumenista

Pääkaupunkiseudun politiikassakin vaikuttanut, Metsolasta maailmalle lähtenyt majoitusyrittäjä ja lehtialan tuottaja Pauliina Lunna perusti ensimmäisen yrityksensä jo alle 20-vuotiaana. Kymmenen vuotta sitten Kotka kutsui takaisin kun Mäenpääntien pusikoista löytyi hylätty hirsitalovanhus. Nyt Pauliina majoittaa kotoisasti ja vanhaa kunnioittaen remontoidussa talossaan matkailijoita kuin omia vieraitaan.

– Tämä talo myytiin minulle puutalona. Vähän jännitti, että mahtaako se olla ihan purkukuntoinen vai saako sen remontoitua, Pauliina kertoo.

Intuitio ajoi Pauliinaa eteenpäin ja kun kaikki pusikko oli talorötiskön ympäriltä raivattu ja remontti aloitettu, kaiken alta paljastui oikein hyväkuntoinen hirsirunko.

Majatalo Torppa Kotkan Hurukselantien kupeessa sai näin alkunsa kymmenisen vuotta sitten. Paikan emäntä Pauliina Lunna majoittaa nyt Torpassa ja sen isoon pihapiiriin viisi vuotta sitten nousseessa Pikku Torpassa matkailijoita ympäri vuoden.

– Siinä remontoidessa tuli mieleen, että pitäisiköhän tehdä tästä majoituspaikka. Sitten tuli ajatus, että kokeilen viihtyisikö täällä joku. Minä olen vähän sellainen että kun innostun niin sitten teen. Vähitellen tähän on noussut joka kesä vähän jotain uutta. Nyt on kaksi ihan huippukesää takana ja on ollut mahtava seurata miten alueella viihdytään.

Torpassa majoittuu monenlaisia matkailijaryhmiä, kuten esimerkiksi polttari- tai työporukoita, perheitä, kalastajia, pyöräilijöitä ja melojia sekä juhlaseurueita. Parin viime vuoden aikana Torpassa on vieraillut erityisen paljon lapsiperheitä ja pihan leikkimökki, terassit, grillauspaikat ja intiaanikylä ovat olleet kovassa käytössä.

– Viime vuosien uusi trendi on ollut se, että monet tulevat alueelle pidemmäksi aikaa. Ollaan ehkä yksi tai kaksi yötä leirintäalueella teltassa esimerkiksi Santalahdessa tai Haminassa, ja sitten tullaan majataloon pariksi yöksi. Täältä tukikohdasta käsin sitten tehdään päiväretkiä ympäröiville alueille, Kotkan puistoihin, Maretariumiin ja Vellamoon, Haminan ympyräkaupunkiin, Loviisan puutalokortteleihin, luontoon ja joelle.

Pauliina esittelee aina mielellään alueen matkailukohteita vierailleen ja kuulee heidän kokemuksiaan päivän seikkailuista.

– Kerran täällä yöpyi yksi italialainen perhe yli viikon. He kävivät joka päivä eri kohteissa Kotkassa, Haminassa ja Loviisassa tutustumassa alueeseen, ja viettivät lisäksi paljon aikaa luonnossa etsien harvinaista sudenkorentolajia. Oli ihan huippua eläytyä heidän kokemuksiinsa ja onneksi se sudenkorentokin lopulta löytyi, Pauliina kertoo.

Torpan tiloihin mahtuu yli 20 vierasta, ja kun lisävuoteet otetaan käyttöön niin jopa enemmän.

– Oli täällä kerran yksi melontaporukka, joita oli 30. Osa nukkui pihassa teltoissa ja puihin ripustetuissa riippumatoissa. Kesällä mahtuu siis jopa niinkin isoja porukoita, jos on retkeilyhenkeä ja ollaan tuttuja keskenään.

Torpan tunnelmallisessa ja suojaisessa pihassa aurinko hellii terassilla viihtyjää. Illalla syttyvät koristevalot, ja kasvimaan herukkapensaiden ja pituusennätyksiä tavoittelevien rakuunoiden ympäröimällä grillauspaikalla keräännytään tulipaikan ympärille nauttimaan pimenevistä illoista. Luonnossa ja maalla aika pysähtyy ja kiire loppuu.

Pauliinalle yrittäjyys on sydämen asia. Poliitikkona hän ajoi aktiivisesti yrittäjien asioita, ja pyrki mm. tuomaan yrittäjäkasvatuksen osaksi perusopetusta.

Kotkassa Pauliina on verkostoitunut Kymijokilaakson yrittäjien kanssa ja perustanut Erämys Keisarin Kosket -yrittäjän Sauli Orimuksen kanssa Kymi the River -yhdistyksen, johon kuuluu 45 alueen pienyrittäjää. Yhdessä he ovat julkaisseet Kymijoen varren matkailuesitteen.

– Tämä seutu on kyllä todella upea ja sitä on ilo esitellä vieraille. Alueelle löytää vuosi toisensa jälkeen uusia ihmisiä, ja se ilahduttaa, Pauliina summaa lopuksi.