Tunnelmallinen Loviisa

Jos rakastat romanttisia puutalo- ja puutarhamiljöitä tai historiallista merenrantatunnelmaa, kannattaa sinun tutustua Loviisaan. Tämä idyllinen merenrantakaupunki on kaunis ympäri vuoden. Loviisasta löydät vaikka mitä ihan jalkaisinkin, tai hyppäämällä pyörän selkään.

Aloita kierroksesi vaikkapa 1904 perustetusta Loviisan kaupungin museosta, joka toimii vuonna 1755 rakennetussa Komendantintalossa. Se on auki läpi vuoden, mutta kesällä myös komendantin puutarha on elämys. Siellä kasvaa vanhoja hyöty- ja koristekasveja 1700- ja 1800-lukujen hengessä.

Kappelinpuiston toisesta päästä löydät Loviisan legendaarisen Kappelin. Sen 150-vuotiseen historiaan mahtuu monenlaisia tarinoita, tunnettuja vieraita ja esiintyjiä. Kesäviikonloppuisin Kappelissa voi nauttia kylmistä ja kuumista juomista ja käsintehdyistä suolaisista ja makeista herkuista. Silloinkin kun kahvila ei ole auki, kaunis puisto on vierailun arvoinen.

Kun kuljet Kappelipuistosta itään, saavut Garnisonin puistoon, jossa Loviisanjoki laskee Loviisanlahteen. Tänne Augustin Ehrensvärd suunnitteli Loviisan linnoituksen, jota alettiin rakentamaan vuonna 1748, mutta joka jäi kesken alueen menetettyä maanpuolustuksellisen merkityksensä. Lähes valmiiksi saatiin Kuninkaantien molemmin puolin olevat bastionit Rosen ja Ungern. Ehrensvärdin polkua seuraamalla voit tutustua niiden historiaan ympäri vuoden. Reitin varrella on opastetauluja, joissa kerrotaan alueen historiasta ja restauroinnista.

Loviisan linnoituksen eteläpuolelta avautuu Loviisan vanha kaupunki. Monet maamme historialliset puukaupunkimiljööt ovat ajan saatossa tuhoutuneet tulipaloissa joko osittain tai kokonaan, mutta Loviisan vanha kaupunki on säilynyt yhtenäisenä kokonaisuutena 1700-luvulta saakka. Täältä löydät somaa kuvattavaa ja historiallista tunnelmaa.

Näistä historiallisista aarteista pidetään Loviisassa hyvää huolta. Kaupungissa järjestetäänkin vuosittain Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma, jossa yleisö pääsee kurkistamaan vanhoihin rakennuksiin ja niiden restaurointiprosesseihin. Loviisalaiset ovat myös ylpeitä puutarhoistaan Niihin pääsee tutustumaan vuosittain Loviisan avoimet puutarhat -tapahtumassa.

Kun alkaa hiukoa, Loviisa tarjoaa sinulle herkullisia makuelämyksiä. Kokeile esim. Degeriä tai Tuhannen tuskan kahvilaa. Kesäisenä päivänä kannattaa ehdottomasti heittäytyä leppoisaan merelliseen tunnelmaan Laivasillalla. Herkuttele terasseilla ja heräteshoppaile vastustamattomissa pikkubutiikeissa.

Laivasillalta voit hypätä paattiin ja vierailla puolen tunnin merimatkan päässä Svartholman merilinnoituksessa, jossa sotahistoria on vahvasti läsnä. Svartholma rakennettiin 1750-luvulla ja se koki suuria tuhoja Krimin sodan aikana. Museovirasto on restauroinut tätä Suomenlinnan sisarlinnoitusta aina 1960-luvulta saakka.

Perheen pienimpien kannattaa varustautua miekoin linnoitusvierailulle, sillä mielikuvitus voi viedä vaikka meritaisteluun näissä maisemissa. Päivän kruunaa maittava ateria saaren bistrossa ja merimatka takaisin Laivasillalle.

Meriretken jälkeen onkin hyvä hetki jatkaa kaupunkikierrosta. Keskustaa kohti pääset kauniissa maisemissa Myllyharjua pitkin 1,7 km mittaista merkittyä reittiä pitkin. Myllyharju on loviisalaisille rakas ulkoilualue, jossa voit treenata kuntoportaissa, ihailla alppiruusuja tai kiivetä Suomen kauneimpaan näkötorniin. Yli satavuotias punainen jugendtyylinen metallista taivuteltu Kukkukiven näkötorni on suloinen kuin karkki ja taatusti ainutlaatuinen. Tornista voit ihailla kaunista Loviisanlahtea.

Bulevardilta nappaat parhaat kuvat Loviisan majesteettisesta kirkosta, ja heti sen vierestä löydät Bongan Linnan ja Riitta Nelimarkan taideteokset.

Loviisasta löytyy myös Sibeliuksen puisto ja Jean Sibeliuksen patsas. Sibelius vietti aikaa Loviisassa nuoruusvuosinaan isoäitinsä luona ja sanotaan että hän on kirjoittanut Kullervo-sinfonian Loviisassa. Hän konsertoi aikanaan Seurahuoneen juhlasalissa, joka toimi myöhemmin pitkään kirjastona ja nyt juhlatilana.

Anna Loviisan hurmata ja jää useammaksi päiväksi. Majoitu esimerkiksi Hotelli Unisessa ja jatka Loviisan tutkimista seuraavana päivänä. Nauti kesästä Plagenin uimarannalla ja majoitu viereisellä Loviisa Campingillä joko teltassa tai hurmaavassa Villa Björkstenissä kävelyetäisyydellä kaikista palveluista.

Ihaile merimaisemia ja nauti olostasi. Loviisassa on tunnelmaa!