För dem som älskar pittoreska trähuskvarter är Lovisa en skatt. Ge det tid. Strosa runt i stadens kvarter. Kika in på innergårdarna och insupa stämningen från den gamla goda tiden.

Börja din vandring i Lovisa till exempel i Lovisa stads museum i Kommendantshuset från 1755. Museet grundades 1904 och på sommaren är kommendantens trädgård en upplevelse. Här växer gamla nytto- och prydnadsväxter, precis som på 1700- och 1800-talen. Lovisaborna är stolta över sina trädgårdar, och besökare bjuds in att titta på dem under evenemangen Öppna trädgårdar i Lovisa och Lovisa historiska hus.

Besök den bedårande Kapellparken, ta en promenad på historiska Ehrensvärdsstigen och upptäck Lovisa landfästning i fästningsparken i området Garnisonen längst in i Lovisaviken där Lovisa å rinner ut i havet. Härifrån är det bara en kort promenad till området för Bostadsmässan 2023.

Lovisa kyrka är en majestätisk syn och ett bra landmärke till exempel som startpunkt för en promenad på Kvarnåsen, Lovisabornas älskade strövområde. Leden är 1,7 km lång och härifrån öppnar sig en utsikt över havet, med de idylliska trähuskvarteren i förgrunden. Testa konditionen i trappan på Kvarnåsen, beundra alprosorna eller klättra upp i Finlands vackraste utsiktstorn. Kuckustenens utsiktstorn i jugendstil är en över 100 år gammal metallkonstruktion, söt som en karamell och garanterat unik. Perfekt plats för dig som vill se den soldränkta Lovisaviken i all dess prakt.

När suget sätter in kan du välja mellan många ställen med goda smakupplevelser i många stämningsfulla kaféer och restauranger som gömmer sig i trähuskvarteren. Titta in i de personliga butikerna och vandra runt loppisarna och gallerierna i Lovisa. På kvällen färgar solens sista strålar de idylliska trähuskvarteren vid Kvarnåsen rosa och fyller dig med förväntan inför en ny dag i Lovisa.

Upplev den pittoreska Strömfors Bruk!

Besök

Boka upplevelserna för din resa i vår webbutik!

Boka här

Axplock från bloggen