Charmiga Lovisa

För dem som älskar pittoreska trähuskvarter är Lovisa en dröm. Promenera i stadens kvarter, beundra fina trädgårdar och besök mysiga butiker och kaféer. Bekanta dig med Lovisas historia på stadsmuseet och i fästningsruinerna. De innehåller berättelser om den lokala livsstilen, striderna mellan de två stormakterna och befästningar som byggdes mellan öst och väst. Upptäck även Sveaborgs systerfästning, Svartholm. Åk en halv timmes båtfärd till Svartholm och undersök den fascinerande sjöfästningen. Njut av öns havsutsikter och ät gott på Bistro Svartholm.

Glöm inte att besöka idylliska Strömfors bruk. Det är ett av de bäst bevarade brukssamhällena i Finland. Malmgårds herrgård på Lovisa landsbygd är även värt ett besök. Upplev den ståtliga herrgården, bryggeriet och shoppa ekologiska produkter från gårdsbutiken.

Skeppsbron

Skeppsbron är mittpunkten för strandlivet i Lovisa med restauranger, uteserveringar, evenemang och besökare från när och fjärran. I Skeppsbrons röda saltbodar finns restauranger, kaféer, hantverksbutiker och gallerier. Skeppsbron är även stadens gästhamn och vart finns Lovisa Sjöfartsmuseum.

Skeppsbron

Svartholm

Sjöfästningen Svartholm byggdes på 1750-talet och drabbades av stora skador under Krimkriget. På 1960-talet började Museiverket restaurera fästningen, vilket är systerfästning till Sveaborgs sjöfästning.

Svartholm

Slottsbesök på Malmgårds herrgård

Se till att besöka Malmgård på Lovisas landsbygd. Den ekologiska gården och renässansslottet är en av de mest attraktiva attraktionerna i vår region och slottbesök guidas av greven själv. Greve Henrik Creutz är den 13:e generationen i familjen som bor på gården och ser sig själv först och främst som en ekologisk jordbrukare. Besök även Malmgårds bryggeri och shoppa ekologiska produkter från gårdsbutiken.

Malmgårds herrgård

Bli förtjust i underbara Lovisa

Besök Lovisa stads museum i Kommendantshuset från 1755. Museet grundades 1904 och på sommaren är kommendantens trädgård en upplevelse. Här växer gamla nytto- och prydnadsväxter, precis som på 1700- och 1800-talen. Lovisaborna är stolta över sina trädgårdar, och besökare bjuds in att titta på dem under evenemangen Öppna trädgårdar i Lovisa och Lovisa historiska hus.

Besök den bedårande Kapellparken, ta en promenad på historiska Ehrensvärdsstigen och upptäck Lovisa landfästning i fästningsparken i området Garnisonen längst in i Lovisaviken där Lovisa å rinner ut i havet.

Stadspromenad med havsutsikt

Lovisa kyrka är en majestätisk syn och ett bra landmärke till exempel som startpunkt för en promenad på Kvarnåsen. Leden är 1,7 km lång och öppnar en utsikt över havet med de idylliska trähuskvarteren. Testa konditionen i trappan på Kvarnåsen, beundra alprosorna eller klättra upp i Finlands vackraste utsiktstorn. Kuckustenens utsiktstorn i jugendstil är över 100 år gammal metallkonstruktion, söt som en karamell och garanterat unik. Perfekt plats för dig som vill se den soldränkta Lovisaviken i all dess prakt.

Lovisa har även många stämningsfulla kaféer och restauranger som gömmer sig i trähuskvarteren. Titta in i de personliga butikerna och vandra runt loppisarna och gallerierna i Lovisa. På kvällen färgar solens sista strålar de idylliska trähuskvarteren och fyller dig med förväntan inför en ny dag i Lovisa.

Upplev pittoreska Strömfors bruk!

Besök

Se och upplev i Lovisa

Ät och drick i Lovisa

Inkvartering i Lovisa

Boka upplevelserna för din resa i vår webbutik!

Boka här

Axplock från bloggen