Ammattisijoittaja vaihtoi pörssimaailman puuveneisiin

Suomen Puuvenekeskuksessa Kotkassa yrittäjänä työskentelevä Jari Vanhatalo teki töitä 15 vuotta ammattisijoittajana, kunnes alkoi kaivata jotain muuta. Vuonna 2013 hän lähti Haminaan opiskelemaan puuveneenveistokouluun ja suoritti veneenveistäjän ammattitutkinnon.

Kotkan keskustassa Kotkansaarella Merikeskus Vellamon naapurissa kohoaa kumolleen käännetyn veneen muotoinen rakennus. Suomen Puuvenekeskuksen avajaisia vietettiin vuonna 2008. Tuolloin Jari Vanhatalo työskenteli vielä kansainvälisessä sijoitusmaailmassa meklarina ja salkunhoitajana.

Kvartaalitalouden hektisyyden vaatimukset eivät enää resonoineet Vanhatalon työmotivaation kanssa.

– Olin tehnyt töitä sijoituspalvelualalla 15 vuotta, se oli päällä tekemistä. Kaipasin käsillä tekemistä ja aloin miettiä, mikä tuntusi mielekkäältä.

Vesi ja veneet olivat olleet Vanhatalolle tärkeitä jo lapsuudessa. Yksi lapsuuden venemuisto on jäänyt erityisesti mieleen.

– Kahdeksanvuotiaana soudin serkkupojan kanssa autiorantaan, siellä oli venekuuri, jossa oli haapio. Näky piirtyi mieleeni merkityksellisenä, Vanhatalo muistelee.

Kuurissa eli venevajassa ollut haapio eli haapatukista veistetty tai koverrettu ruuhi on suomalais-ugrilaisen kulttuurin vanhin vesikulkuneuvo.  Haapiota voidaan kutsua kaikkien veneiden esiäidiksi.

Puuveneiden tekijänä Vanhatalo jatkaa siis ikiaikaista kulttuuriperinnettä.

Vanhatalo perusti yksilöllisiä mittatilauspuuveneitä tekevän Miilu-Veneet -perheyrityksen vuonna 2016.

– Puu on kaunis ja ekologinen vaihtoehto. Jokainen puuvene on yksilö. Pienemmänkin, 5–6-metrisen veneen taustalla on satoja tunteja töitä, Vanhatalo kuvailee.

Yrittäjän työpäivät ovat välillä pitkiä. Uuden uran ja yrittäjyyden varjopuolena on se, että Vanhatalo ehtii olla vesillä omasta mielestään aivan liian vähän.

– Olen intohimoinen purjehtija. Ennen vietin 6–8 viikon kesälomat purjehtien, nyt on aikaa ehkä parin viikon vesillä oloon.

Vanhatalolla on kolme venettä, mutta yksikään veneistä ei ole miehen itsensä tekemä. Veneiden piirtämistä ja rakennustekniikkaa hän opiskeli tosin jo ennen kuin lähti veneenveistämökouluun. Vanhatalon rakentamia veneitä on päässyt kansainväliseen Classic Boat -lehden Classic Boat Awards -palkintolistaukseen.  Suomesta on ollut listalle ehdolla kolme veneprojektia ja peräti kaksi niistä on ollut peräisin Vanhatalolta.

– Jos miehellä pitää olla intohimo, veneet ovat aika hyvä vaihtoehto, Vanhatalo sanoo.

Suomen puuvenekeskuksessa on yleisöparvi, jolta pääsee seuraamaan veneenveistäjien työtä.

Varaa matkallesi elämyksiä verkkokaupastamme

Tutustu alueen nähtävyyksiin ja aktiviteetteihin

Tutustu alueen ravintoloihin

Tutustu alueen tapahtumiin

Tutustu alueen majoitustarjontaan

Lue muita Paikallista voimaa -sarjan artikkeleitamme