Elämää lammastilalla

Painan pääni lampaan turkkiin, ympärillä märehtii lammaskatras. Rauha, ja lämpö laskeutuu sydämeen. Tyytyväisistä ja terveistä eläimistä syntyy uniikit tuotteet ja elämykset, juuri sinulle. Muusana suomenlammas.

Näin luonnehtii Seppälän lammastilan emäntä Anu Turu elämää lammastilalla ja elämänvalintaansa. Miehikkälän pikkuruisessa, elinvoimaisessa 1835 asukkaan pitäjässä Anun ja Harrin lampaat laiduntavat upean supisuomalaisen maaseutuluonnon keskellä. Seppälän lammastilan paimenlomat tarjoavat unohtumattomia elämyksiä matkailijoille ympäri vuoden.

– Tulimme tänne perheeni kanssa vuonna 2004. Meillä oli silloin hevosia ja tämä Harrin sukutila tila osui kohdalla kuin tilauksesta. Päätimme kuitenkin luopua hevosista vuonna 2011, mutta halusimme, että tila ja nurmipellot säilyvät elinvoimaisina, joten päätimme hankkia lampaita, Seppälän lammastilan emäntä Anu Turu kertoo.

Nyt Seppälän lammastilan lampaat hurmaavat kaikki tilalla kävijät. Hellyydenkipeät pehmoturkit ryntäävät heti halailemaan vierailijoita ja tykkäävät hyöriä ihmisten ympärillä.

– Usein on saanut todistaa ihania hetkiä. Meillä käy monenlaisia ryhmiä ja monesti tuntuu, että lampaat ovat ihmisille kuin terapiaa. Tästä innostuimmekin järjestämään paimenlomia, Anu jatkaa.

Seppälän lammastilan paimenlomalla arki unohtuu. Matkailijat saavat hoitaa lampaita yhdessä tilanväen kanssa, sekä omatoimisesti rapsutella niin paljon kuin haluavat ja nauttia maalaiselämästä. Miehikkälän pelloilla ja metsissä on tilaa ja yhteys luontoon on helppo tuntea.

– Täällä on itse asiassa hämmästyttävän paljon tekemistä. Miehikkälässä on jopa 79 järveä, herttaisia uimapaikkoja ja loputtomasti metsäpolkuja laavuineen. Salpalinja-museolta voi vuokrata fatbikejä ja talvella liukulumikenkiä, Anu neuvoo.

Seppälän tila rakennettiin alun perin sotien jälkeen kun Anun miehen perhe joutui evakkoon Ala-Urpalan kylästä. Itärajan tuntumassa rajaeksotiikka on käsinkosketeltavissa.

– Monesti meidän vieraat kertovat, että on jännittävää olla näin lähellä rajaa. Miehikkälän itäosissa peltojen ja metsien reunoilla on varoituskylttejä raja-alueesta, sodan aikaiset panssariesteen isot kivipaasit kulkevat tämän meidänkin kylän läpi ja usein ihmiset vain haluavat kokea sen tunnelman mikä rajaseudulla vallitsee, Anu kertoo.

Seppälän tilalle hankittiin ensin 7 nuorta suomenlammasuuhta. Anu ja hänen miehensä Harri kokivat alusta lähtien tärkeäksi keskittyä puhtaaseen alkuperäiseen suomenlammasrotuun. Eläinten hyvinvointi, tuotannon eettisyys ja läpinäkyvyys ovat heille kaiken toiminnan kulmakivi. Tällä hetkellä tilalla on 2014 valmistunut lampola n. 100 uuhen suomenlammaskatraalle.

– No onhan tämä vienyt mennessään, pakko se on myöntää. Innostumme vuosi vuodelta enemmän tästä elämäntavasta ja palaute matkailijoilta kannustaa ilman muuta myös eteenpäin, toteaa Anu.

Suomenlampaan villaa arvostetaan suuresti maailmalla ja Seppälän tila tuotteistaa kaiken lampaista saatavan villan. Pihavarastossa on parhaimmillaan 100 kiloa villaa, ja sitä jalostetaan erilaisiksi tuotteiksi.

Seppälän tilan puodista löytyykin monenlaisia lampaista saatavia tuotteita ja usein Anu ja Harri osallistuvat myös tapahtumiin Etelä-Suomen alueella ja myyvät kojusta pehmeitä, värjäämättömiä lankoja, taljoja, sukkia, karitsan lihaa ja muita lampaista saatavia tuotteita.

– Pääsiäisen alla luonnollisesti karitsan liha on todella kysytty tuote. Puodista tätä hamstrataan ja Rekopiiristä myös. Anu kertoo.

Lampaiden tulo Miehikkälän niityille on tuonut myös positiivisia ympäristövaikutuksia. Peltoja viljellään luomuperiaatteiden mukaisesti, mikä on uudistanut maaperää ja palauttanut eläimistöön mm. 90-luvulla maastamme kadonneet lantakuoriaislajit, joiden päätehtävä on maaperän elinvoimaisuuden lisääminen.

Laidunkaudella lammastilan paimenlomalla pääset nauttimaan Miehikkälän upeista maaseutumaisemista, ja majoittumaan tilan hyvin varustetussa, 4 makuuhuoneen omakotitalossa, lampaiden keskellä.

Voit halutessasi osallistua hoitotöihin ja pääset rapsuttamaan lampaita mielin määrin. Puusaunassa on lempeät löylyt, grillissä paistat herkulliset kesäeväät, paljussa pääset loikoilemaan ja nauttimaan.

Vuokraa käyttöösi pihamökki ja kutsu ystäväsikin viettämään kanssasi hienoja hetkiä paimenlomalla. Täydentäkää maalaiselämystä esimerkiksi vaeltamalla Salpalinjalla ja testaamalla Miehikkälän lukuisat uimapaikat.

Kotiinviemisiksi ostat myös vastuullisesti tuotetut, kotimaiset karitsanliha- ja villatuotteet tilapuodista, joka on avoinna perjantaisin klo 16-19, sekä sopimuksen mukaan.

Jos haluat tutustua tilaan päivävierailulla, varaa vierailusi etukäteen Seppälän tilan verkkosivuilta. Tilalla voit järjestää myös yksityis- tai kokoustapahtuman.

Majoittuessasi Seppälän lomalaitumelle saat mukaasi kappaleen maalaiselämää. Ehkä lampaita silittäessä, tai joka päivä vaihtuvaa luonnonmaisemaa katsellessa, huomaat kuinka elämä koostuu pienistä hetkistä, joista parhaat muistot kantavat vielä vuosien päästä.