Luonto, palju, sauna - Staycation!

Nyt on täydellinen aika lähteä luontoon. Pakkaa reppuusi lämmintä, virkistävää ja kevyttä, ja nappaa tästä vinkit ikimuistoiseen syysretkeen. Kotkan, Haminan ja Loviisan seutu tarjoaa retkeilijälle monia vaihtoehtoja ja mikä parasta, saat vielä isomman tai pienemmän ripauksen luksusta kaupan päälle! Kaikki tämä vain reilu tunti Helsingistä.

Täyden palvelun lomakeskus

Santalahti Resort on aktiivisen luksusretkeilijän unelma. Kotkan Mussalossa upeissa merimaisemissa sijaitsevalla Santalahdella on jopa viisi tähteä eikä syyttä. Tältä lomakeskukselta ei puutu mitään.

Niemeä kiertävät upeat luontopolut, joissa nautit auringonlaskuista, piknikherkuista tai pulahtamisesta viileään veteen. On metsää, kalliota ja hiekkarantaa, ja ihana merellinen miljöö. Valittavanasi on metsäisempi reitti (2,4 km) ja merellisempi reitti (2,1 km), tai näiden yhdistelmä.

Jos kaipaat lisää tekemistä, suppaile, golffaa, minigolffaa tai lähde tutustumaan Kotkaan. Santalahdesta saat käyttöösi polkupyörän, fatbiken, sähköavusteisen fatbiken, mopon tai skootterin. Kotkansaaren sekä Kymijoen varren ravintoloiden, puistojen ja nähtävyyksien äärelle hurautat alle puolessa tunnissa.

Illaksi palaat omaan yksityiseen villaasi, jossa nautit merinäköaloista omassa, heti valmiissa porealtaassa loikoillen avaran meritaivaan tai tähtien tuikkeen alla. Santa Glass Villat ovat kahden hengen nautiskeluun suunniteltuja elämyksellisiä villoja, joissa arki jää kauas taakse. Santalahden majoitustarjonta on kattava, joten vaihtoehtoja löytyy telttailusta luksushuviloihin.

Suoretken päätteeksi hotellihemmottelua

Rakastatko kitukasvuisten mäntyjen sumuista suomaisemaa? Kun tietää mihin mennä, sellaisen voi löytää myös Etelä-Suomesta. Ota kamera mukaasi ja valmistaudu herkuttelemaan karpaloilla, sillä Valkmusa tarjoaa harvinaisia herkkuja. Tältä Kymijoen haarojen väliin sijoittuvalta alueelta on löydetty jopa 40 erilaista suotyyppiä, eikä kurki ole harvinainen vieras näillä mättäillä.

Valkmusassa on kaksi polkua, jotka kannattaa käydä molemmat. Kierrä vaikka ensin pitkostettu Läntisen keitaan rengasreitti (2,3 km) ja kipua sen jälkeen Moronvuoren taukotuvalle. Autiotuvan pihassa on tulentekopaikka ja pihapiirissä saa yöpyä. Reitin alkuun pääset osoitteesta Vastilantie 886, Pyhtää.

Jos kaipaat retkipäiväsi päätteeksi luksusta, vain puolen tunnin ajomatkan päässä pääset nauttimaan lempeistä löylyistä ja ihailemaan merellisen Kotkansaaren kattojen ylle saapuvaa auringonlaskua lasi kuohuvaa kädessäsi herkullista pitsaa mutustellen. Original Sokos Hotel Seurahuoneen mottona on asiakkaiden onnellistaminen ja mikä sen ihanampaa suoretken päätteeksi. Seurahuoneen tilavissa, tyylikkäissä ja viihtyisissä huoneissa rentoudut kuin kuninkaalliset.

Aamun aloitat runsaasta buffetpöydästä Kotkansaaren puistojen ja nähtävyyksien ääreltä. Vietä päiväsi tutustuen alueen historiaan Merikeskus Vellamossa tai käy kokemassa Sapokan satamatunnelma, Akvaariotalo Maretarium ja Sapokan Vesipuisto, ja kierrä kaunista metsätietä Katariinan Meripuistoon. Hyvällä säällä näet sieltä Venäjän puolella sijaitsevaan Suursaareen. Tai hyppää kaupunkijopon selkään ja hurauta Aleksanteri III:n reittiä pitkin Höyrypanimolle ja Langinkoskelle.

Jos rakastat kulttuuria ja finediningia, kurkkaa Kotkan kaupunginteatterin ja Kymi Sinfoniettan ohjelmatarjonta ja nauti illallisesi Vaustissa. Nähtävää ja koettavaa Kotkassa riittää moneksi päiväksi.

Syksyn tunnelmaa saaristossa

Anna raikkaan merituulen puhdistaa mieli turhasta hälystä. Syyskuu ja lokakuu tarjoilevat meille vielä upeita lämpimiä päiviä, ja meri huokuu kesän aikana varastoitua lämpöä silloinkin kun ilma jo viilenee. Finferriesin ilmaiset lautat kulkevat kesäaikatauluin syyskuun loppuun saakka ja sen jälkeen talviaikatauluin. Välikaudella tilaa lautalla sekä saarissa on runsaasti.

Fiilistele merituulen tuivertamaa mäntymetsää, pitkien hiekkarantojen yhdistämää niemeä ja perinteisen kalastajakylän uinuvaa tunnelmaa Pyhtään Kaunissaaressa. Jos olet onnekas, bongaat saukon tai haikaran. Yövy mukavassa, lämpimässä mökissä ja sauno merenrannassa.

Tärkeintä välikauden saaristoretkeilyssä on, että varaat ruuan ja majoituksen etukäteen, koska liikkujia on vähemmän, palveluita saa vain tilauksesta. Toisaalta taas saat nauttia luonnosta, tutkia ja seikkailla rauhassa, ilman ruuhkia.

Metsien siimekseen

Jylhät kuusikot, kalliomaisemat, syksyisen metsän tuoksu ja ruska. Moni odottaa tätä koko vuoden ja nyt on sen aika. Kaakkois-Suomen reitit tarjoilevat monipuolisia, elämyksellisiä maisemia sekä patikoijille että pyöräilijöille.

Ainutlaatuinen, puhutteleva Salpapolku on elämys, joka kannattaa kokea juuri tähän aikaa vuodesta. Sillä on yhteensä mittaa 50 kilometriä, mutta voit myös valita oman mittaisen seikkailun Salpapolulla, esimerkiksi Virolahden Bunkkerimuseon ja Miehikkälän Salpalinja-museon välillä kuljettavaksi. Salpapolulla on yhteensä 13 taukopaikkaa uimapaikkoineen, näkötorneineen ja laavuineen. Seppälän lammastilalta saat mukaasi vielä villatuotteita ja muiston lämminhenkisestä majoituksesta maaseudun rauhassa. Uutuutena Salpapolun valloittajille tarjolla on Hauhian Myllyn Laawu, jonka ihastuttavissa maalaismaisemissa lepäät aivan Vaalimaanjoen läheisyydessä.

Entä oletko jo patikoinut Portimon Poluilla? Starttaa vaikkapa Kitulan kisapirtiltä tai Vehkalinnasta, suunnittele itse reittisi Vehkalahden Veikkojen kartan avulla ja nauti syksyisestä maisemasta Ruissalon, Kannusjärven, Kitulan ja Metsäkylän maastoissa. Monipuolisten reittien (yht. 40 km) varrella voit myös uida erämaajärvessä ja nukkua laavulla. SpaHotel Hamina ei ole myöskään kaukana, jos haluat nauttia yöunesi puhtaissa lakanoissa historiallisen ja tunnelmallisen Haminan sydämessä.

Rustiikkinen ruukki

Strömforsin ruukki on kaunis kuin karkki. Sen sydämessä hempeilet oman murusi kanssa Lemmensillalla ja taot Sepän pajassa hänelle rakkaan muistoesineen. Kukuljärven patikkareitin tai Kymijoella melomisen jälkeen rentoudut jurttasaunan ja paljun lämmössä ja kellahdat puhtaisiin lakanoihin Strömfors Bed & Bistron tunnelmallisessa miljöössä.

Katsopa varsin kartasta miten huikeita mutkia ja haaroja Strömforsin ruukin läpi virtaava Kymijoki tekeekään Loviisan Ruotsinpyhtäällä, Pyhtäällä ja Kotkassa. Näistä erämaista löydät monenlaisia maastoja ja mökkimajoitusta eri kokoisille ryhmille.

Kotimaan aarteet odottavat syysseikkailijoitaan! Tule Itärannikolle! Meillä on loputtomasti löydettävää!