Valkmusan kansallispuisto

Valkmusan kansallispuisto

Valkmusan kansallispuistossa aistit palan Lappia! Luonnontilainen eli ojittamaton laaja avosuo on etelärannikolla harvinainen nähtävyys.

Valkmusasta on määritelty kolmisenkymmentä erilaista keitaiden, rämeiden, nevojen ja korpien muotoa. Suo on muodostunut tuhansia vuosia sitten, kun paikalla sijainnut matala järvi on kasvanut umpeen ja alkanut kasvaa rahkasammalta.

Suoluontoa voi tarkkailla noin 2,3 kilometrin pituisella pitkostetulla rengasreitillä Simonsaaressa. Reitillä on näkötorni sekä levähdyspenkkejä ja parkkipaikan kupeessa kuivakäymälä. Simonsaaressa ei ole nuotiopaikkaa.

Valkmusassa on arvokas linnusto, josta löytyy niin uhanalaisia kosteikkolajeja kuin pohjoisiksi miellettyjä lajejakin, kuten kapustarinta ja pikkukuovi. Puistossa ja sen ympärillä pesii useita pareja kalasääskiä ja teeret pulisevat aamuisin keväin syksyin. Keväällä ja alkukesällä suo on äänekkäimmillään pesimälintujen saavuttua. Syksyllä suolla levähtää ja yöpyy isoja parvia kurkia ja hanhia.

Valkmusan tunnuseläimen, harvinaisen rämekulmumittarin, näkeminen vaatii tarkkaa ajoitusta. Toisen harvinaisen lajin, rämekarvajalan, huomiota herättävän toukan näkeminen puolestaan onnistuu loppukesällä helpommin. Valkmusan kesäinen kukkaloisto yllättää kulkijan, ja syksyn ruskainen värimaailma ihastuttaa. Hiihtäminen avosuolla on suosittua lumisina talvina.

Valkmusan kansallispuisto sijaitsee noin 12 kilometrin päässä valtatie 7:ltä (E18) Siltakylästä pohjoiseen johtavan maantien n:o 3562 varrella. Parkkipaikan osoite navigaattoriin on Vastilantie 886, Pyhtää.

Kansallispuisto on perustettu vuonna 1996 ja kattaa 19,5 neliökilometriä.