Fredrikshamn är en fästningsstad i världsklass med mycket ögongodis för estetikern. Sydöstra Finlands äldsta stad har en ovanlig radialplan, i vars mittpunkt man hittar det ståtliga Rådhuset. Härifrån strålar stadens gamla gator med färgglada trähus, museer, kyrkor, butiker och kaféer ut. På Fredrikshamns historiska kullerstensgator är det lätt att föreställa sig klappret av hästhovar och skramlet av hästkärror.

I Fredrikshamn finns mycket att se på promenadavstånd. Fästningsmurarna som restes i början av 1800-talet omges staden i alla väderlek. Fredrikshamns bastion är mycket sevärd. Den byggdes för försvaret, men lämnas sedan att förfalla. Sedermera har den restaurerats och fungerar idag som en internationell evenemangsarena. På Fästningsstigen kan du uppleva Fredrikshamns fästningsvallar. Stigen börjar vid Flaggtornet, följer fästningsvallarna runt stadens centrum och avslutas på Rådhustorget.

Fred­rik­shamns Bastion

Fredrikshamn är en liten stad i världsklass som rymmer en ofantlig mängd berättelser. Förr i världen var staden en mötesplats för kosmopoliter och handelsmän från öst och väst. I staden utspelade sig många stormiga öden i strider mot erövrare och kampen mot lågor och här gjordes många resor från trasor till rikedomar – och ibland även tvärtom. Alla berättelser från gamla Fredrikshamn är inom räckhåll under en nyfiken vandring runt gatorna i radialplanen. I denna förtjusande småstad finns otroligt mycket att se, till exempel rundtemplet i nyklassisk stil med bysantiska former som sägs vara ritad av Louis Visconti. Låt Fredrikshamn stjäla ditt hjärta!

Fredrikshamns gamla stadskärna

Kom med på stadens fantastiska evenemang, såsom militärmusikfestivalen Hamina Tattoo, utställningar och hästevenemanget Hevoset Bastionissa. Hamina Festivals bjuder in till attraktiva evenemang året om. Fredrikshamn är speciellt välkänd för evenemangen och stämningen under julsäsongen. Sommartid går stämningen rakt genom taket i takt till militärmusiken i Bastionen och inför jul omvandlas valven till en hemtrevlig och livlig basar.

Hamina Festivals

På ön Tervasaari utanför Fredrikshamn kan du tillbringa avslappande sommardagar med blicken vilandes på solens glitter i vattnet och båtarna som glider förbi. Ta en taxibåt till skärgården eller parkera din egen jolle i gästhamnen. Promenaden till salutorget tar 20 minuter och om du känner att du vill göra en längre tur, kan du låna en stadscykel och till exempel trampa ut till sandstranden vid Hamina Camping.

Tervasaari

Bli hänförd av landsbygden och skogsstigarna i Fredrikshamn. Vi vill tipsa om vandringslederna i Portimo där du hittar lugnet i majestätiska skogar. Vandra i fantastiska landskap och ta en paus vid vindskyddet, tänd en lägereld och njut av stunden.

Portimo vandringsleder

Boka upp­le­vel­ser­na för din resa i vår webbutik!

Boka här

Axplock från bloggen