Unohtumaton talvinen seikkailu odottaa

Kotkan, Haminan ja Loviisan seutu kutsuu sinua viettämään talvista lomaa patikoiden Itärannikon upeissa maisemissa. Nauti talven kauneudesta joko jylhissä, runsaslumisissa rajaseudun metsissä, höyryävän ja kuohuvan kosken varrella, kitukasvuisen suomaiseman keskellä tai aavan meren rannalla, unohtumattomia pakkaspäivien auringonnousuja ja -laskuja ihaillen. Yövy tunnelmallisissa rantakaupungeissa, pittoreskeissa kylissä tai elämysmajoituksissa Kotkan, Haminan ja Loviisan seudulla, vain reilu tunti pääkaupunkiseudulta itään.

Mahtava Kymijoki

Luonto on muovannut Kymijoesta uskomattoman taideteoksen. Vesimassat laskevat sen lukuisia haaroja pitkin, mutkitelleen idästä ja lännestä kohti Suomenlahtea. Talvellakin virtauspaikat pysyvät auki, ja lämpötilaerot saavat aikaan upeita usva- ja kidemuodostelmia. Auringonvalossa taivas täyttyy sädehtivistä kimalteista ja horisontti hehkuu lämpimiä sävyjä talvipakkasen sinisten sävyjen kontrastina.

Tämän sykähdyttävän taideteoksen äärellä yövyt elämysmajoituksessa Erämys Keisarin Kosket Kultaanrannassa joko mökissä tai Laawussa, josta katselet suoraan joelle. Rantasaunassa nautit lämpimistä löylyistä koskemattomassa luonnossa lumikenkäilyn tai hiihtämisen jälkeen.

Patikoi talvimaisemassa

Talvinen luonto lumoaa myös Valkmusan kansallispuistossa. Etelä-Suomen olosuhteissa avoin luonnonsuo on harvinaisuus ja pakkasen puraisemilla pitkospuilla tulee tunne kuin olisi Lapissa. Jos lähdet kiertämään Läntisen keitaan lenkkiä Vastilantien parkkipaikalta katsottuna vastapäivään ja tähtäät paikalle pilvettömällä säällä juuri auringonnousun aikaan, näet kuinka oranssi tulipallo kurkistaa kitukasvuisten mäntyjen yltä horisontista ja pakkasensinisen suomaiseman ylle laskeutuu oranssi hehku. Tätä sykähdyttävää elämystä kannattaa tulla todistamaan kauempaakin.

Valkmusassa on kaksi alle kolmen kilometrin pituista lenkkiä. Läntisen keitaan reitin varrella voit kiivetä lintutorniin ihailemaan suomaisemaa ja Morovuoren reitin varrella levähdät autiotuvalla ja lämmität eväitä tulentekopaikalla. Pääset kiertämään molemmat reitit polkuja ja pitkospuita pitkin, mutta Valkmusa on myös loistava paikka lumikenkäillä ja hiihtää. Voit siis säädellä reitin pituutta vaikkapa lasten kanssa ulkoiluun tai pidempään erähenkiseen seikkailuun. Lyhyen ajomatkan päässä olet jo ravintolaherkkujen äärellä ja muutaman askeleen päässä lämpimästä, valmiiksi pedatusta vuoteesta joko hotellissa tai elämysmajoituksessa Kotkassa, Strömforsin ruukissa tai Loviisan keskustassa.

Tunnelmallinen Loviisanlahden talvimaisema

Loviisanlahden rannoilla kohtaat selkeänä talvipäivänä pastellinsävyisen merimaiseman. Vaaleansinisestä vaaleanpunaiseen, ajoittain turkoosiin, oranssiin ja violettiin taittuva avara taivas aukeaa juuri sopivasti ihasteltavaksi meren päälle rakennettuun Valosaunaan.

Tukevien jäiden aikaan retkiluistelet Loviisanlahdella maisemanasi Loviisan Myllyharjun rinteessä uinuva idyllinen puukaupunki ja puna-aittainen Laivasilta. Illan vaaleanpunaisen tai sinisen hetken saapuessa riisut luistimesi Valosaunan laiturille, tai viereisellä Haruddenin luonnonsuojelualueella ulkoilet itsellesi makoisat yöunet.

Talvitekemistä saarikaupungissa

Oletko koskaan ennen nähnyt jäätynyttä vesiputousta? Kotkan puistot ovat upeita ympäri vuoden. Kunnon jäiden aikaan voit kulkea jäätä pitkin Varissaareen kaakaolle. Kannattaa kuitenkin seurata Ravintola Vaakun sivuja ja jäätiedotteita, jottet tee hukkareissua tai putoa jäihin.

Kotka on upea kaupunkikohde kaikkinensa. Merikeskus Vellamo on alueen suosituin matkailukohde ja siellä vieraileekin noin 100 000 matkailijaa vuosittain. Laatumajoituksesta nautit esimerkiksi Original Sokos Hotel Seurahuoneella kaikkien keskustan palveluiden ja ravintoloiden äärellä. Katso kaikki Kotkan nähtävyydet täältä.

Santalahden meren läheisyydessä kulkevat luontopolut ihastuttavat kelillä kuin kelillä, ja erityisesti auringonlaskun aikaan. Santalahti Resortissa nautit huippumajoituksesta ja vuokraat välineet vaikkapa lumikenkäilyyn.

Jylhien metsien syleilyyn

Jos etsit lumisia, jylhiä metsiä, suosittelemme sinulle rajaseudun reittejä, kuten esimerkiksi Salpapolkua, jolle pääset esimerkiksi Miehikkälän Salpalinja-museolta tai Virolahden Bunkkerimuseolta. Virolahden Bunkkerimuseon pihapiirissä on talvisaikaankin paljon koettavaa ja nähtävää esimerkiksi lasten kanssa ulkoillessa. Jännittävät yhdyshaudat ja panssariesteet innostavat piilosille ja korsuihin ja bunkkereihin voi ohimennen kurkistaa. Miehikkälän Salpalinja-museoon voi tutustua marras-maaliskuun välillä säännöllisinä aukioloaikoina perjantaisin klo 12-14 ennakkoon varatuilla opastetuilla kierroksilla. Läheisellä Myllylammen ulkoilualueella nautit rajaseudun metsäisestä maastosta ja sen kimaltelevista hangista, ja Hauhian Myllyllä majoitut pyöröhirsiseen Laawuun Vaalimaanjokilaakson maisemissa, ihan Salpapolun kupeessa.

Tuhansien tarinoiden Hamina

Ulkoilureissuun yhdistät helposti ripauksen luksusta shoppailemalla ja herkuttelemalla seudun ravintoloissa. Päivän päätteeksi pulahdat vaikkapa Linnoituksen uimahallin lämpimiin altaisiin. SpaHotel Hamina majoittaa pulikoijat mukaviin sänkyihin seuraavan päivän seikkailuja varten. Tuhansien tarinoiden Haminassa on paljon nähtävää ja koettavaa seuraavallekin päivälle, kuten esimerkiksi harvinaisen ympyräasemakaavan katujen varsilla säilyneet historialliset rakennukset ja maailman suurin Suomen lippu.

Tulethan pian kokemaan sykähdyttäviä talvisia elämyksiä Kotkan, Haminan ja Loviisan seudulle!