Uniikit lahjaideat puodeista ja putiikeista

Saisiko olla Suomen parasta olutta, pehmeän suomenlampaan hahtuvalangasta kudottu pipo, luomurisottoviljaa ja parhaat jauhot juurileipään tai lähimetsien marjoista keitettyä mehua? Parhaat lahjat pukinkonttiin löydät Itärannikon pienyrittäjien puodeista. Loviisan, Kotkan ja Haminan seutu kutsuu jouluostoksille!

Loviisan ihastuttavat putiikit

Aloita joulushoppailu ihastuttavan Loviisan putiikeista. Itse asiassa jo matkalla Loviisaan voit tutustua sen kylien uniikkiin tarjontaan. Alle tunnissa pääkaupunkiseudulta hurautat Malmgårdin upealle linnalle sykähdyttävän kauniissa maalaismaisemassa. Vuosisatoja saman suvun hallinnassa olleella tilalla viljellään muinais- ja luomuviljoja, ja sekä linnaan että panimoon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla etukäteen varaamalla. Malmgårdin puodista ostat ihan kaikkea mahdollista mitä viljasta voi valmistaa maailmalla palkituista oluista risottojyviin ja juurileipäjauhosta ihanan pehmeään lakritsaan.

Poikkea matkallasi myös läheisessä Skinnarbyn kylässä. Siellä soi kaihoisasti 50-luvun sävelmät Suomen Pienimmässä Kauppamuseossa. Aikamatka menneisyyteen vie sinut kalkkeeripaperin, tinarasioiden ja korvikkeen maailmaan. Samasta pihapiiristä hankit söpöt sisustustuotteet Villistä Kanalasta, ja lisätäydennystä saat Loviisan keskustan putiikeista. Missään nimessä ei kannata missata esimerkiksi Krintiä jos lahjasi saaja arvostaa sisustustuotteita. Osta ohi kulkiessasi belgialaisia suklaita ja juustoja Bistro & Butik Kronanista. Niitä ei ihan joka kadun varrella ole tarjolla.

Kotkasta lahjoja sille, joka rakastaa merta

Kun suuntaat Loviisasta kohti itää, oletkin jo pian Kotkassa. Kotka on seudun suurin kaupunki ja kätkee sisäänsä lukuisia ostosmahdollisuuksia isoista kauppakeskuksista kivijalkapuoteihin ja tehtaanmyymälöihin, kuten esimerkiksi Jumalniemen ostoskeskus ja Havi Outlet Hovinsaarella. Kannattaa kurkata myös Merikeskus Vellamon ja Akvaariotalo Maretariumin tuliaispuoteihin, erityisesti jos etsit uniikkia lahjaa ystävälle, joka rakastaa merta. Mukaan saattaa tarttua esimerkiksi merikarttakuvioitu tarjotin tai kotimaiset kalalajit -juliste.

Maaseudun herkut

Loviisasta seutumme toiseen päähän on ajomatkaa vain alle tunti, joten kannattaa ehdottomasti käydä penkomassa myös Haminan, Virolahden ja Miehikkälän puodit. Virolahtelaisen Takatalo & Tompurin olutvalikoimasta on nyt kahtena perättäisenä vuotena löytynyt Suomen paras olut. Panimon myymälässä on kattavasti erilaisia oluita tarjolla, jotka tilan kokkitaustainen isäntä on itse kehittänyt ja joihin tilalla on itse viljelty viljat.

Pienen ajomatkan päässä Seppälän lammastilalla saat oluen kaveriksi monenlaisia lampaanlihasta tehtyjä herkkuja, mutta myös aivan ihastuttavia suomenlampaan hellän pehmeästä turkista valmistettuja tuotteita, kuten esimerkiksi värjäämättömiä taljoja kaikissa ruskean, valkoisen, harmaan ja mustan sävyissä, lankoja ja langoista kudottuja huiveja, pipoja, sukkia, ponchoja ja puseroita.

Hamina ja joulumarkkinahumua

Ostosmatkan lopuksi fiilistele ihanaa Haminaa, sen kirppareita ja myymälöitä. Torin laidalta saat käsintehdyt lasitaidetuotteet Sevenon-myymälästä ja Haminan maaseudulla voit ihastella vaatesuunnittelija Anni Ruuthin valikoimaa hänen kotiateljeessaan ennakkovarauksesta. Haminasta löytyy muuten myös Nanso Outlet, ja kun saavut ympyräkaupungin ytimeen, piipahda myös Posliinittaressa.

Kannattaa muuten kurkata myös Itärannikon tapahtumakalenteri, sillä joulushoppailuun kuuluu ehdottomasti myös joulutorit ja joulumyyjäiset. Niitä Itärannikollakin järjestetään tämän hetken tiedon mukaan ainakin Loviisassa, Strömforsin ruukissa ja Kotkan Karhulassa ja Haminassa. Ruukissa piipahtaessa käy ehdottomasti A’la Tallin kädentaito- ja herkkupuodissa. Se on matkailijoiden kestosuosikki!

Lämpimästi tervetuloa löytöretkeilijän Itärannikolle!