Mobile Menu

Kaunissaari

Saaristo
Kaunissaari, Pyhtää
  • Kaunissaari, Pyhtää
  • kaunissaari2014_vainio_pekka_18_1656x1146.jpg

Kaunissaari – aina nimensä veroinen

Kaunissaari-nimisiä paikkoja on useampiakin, mutta se aito ja oikea löytyy Pyhtäältä, Itäisen Suomenlahden vesiltä, näppärän venematkan päässä Kotkan Sapokasta. Kaunissaari on ennen kaikkea kesänviettopaikka. Mikäli haluaa lomalla nauttia kiireettömistä hetkistä upeissa merimaisemissa kauniin luonnon keskellä ja aistia samalla ainutlaatuisen kalastajakylämiljöön henkeä, Kaunissaari hurmaa varmasti.

Retkeilyä rennossa ilmapiirissä

Saareen voi tutustua mainiosti myös patikoiden. Kaunissaaren eteläkärjessä on aitona säilynyt kalastajakylä, jossa on vanhoja idyllisiä kalastajataloja pihapiireineen ja kapeine kujineen. Satamalahtea reunustavat punaiset ranta-aitat ja venevajat eli sarahit. Saarta peittävät tuulien muovaamat merimänniköt ja saaren pohjois- ja itärannalla sijaitsevat pitkät hiekkarannat. Saaren korkeimmalla kohdalla sijaitsee jääkautinen rantatöyräs ns. pirunpelto. Telttailua varten löytyy ulkoilualue saaren itärannalla ja hyviä uimapaikkoja niin ikään itä- ja pohjoisrannoilla. Ulkoilualueen vieressä on Kaunissaaren Lomakeskus, josta saa vuokralle pieniä hirsimökkejä. Myös muutakin majoitusta on tarjolla ja halukkaille löytyy tietysti mahdollisuuksia saunomiseen.

Satamalahden rannalla on saaristolaismuseo, jossa on esillä mielenkiintoinen kokoelma saaren elämästä ja ihmisistä kertovaa aineistoa. Taidetta voi ihailla Galleria Marissa. Vierassatamassa sijaitsevassa luontotuvassa esitellään Itäisen Suomenlahden kansallispuistoa.

Saaren lähivesillä voi harrastaa kalastusta ja sukellusta. Kaunisaari ja sen lähisaaret ovat myös hyviä paikkoja tarkkailla arktisten lintujen muuttoa.

Ja välillä pitää syödä!

Vierasvenesatamassa on grillitupa, jossa saa grillata vapaasti ja nauttia omia eväitä.  Eväitä voi ostaa kätevästi myös saaren kaupasta. Kaupan yhteydessä on kahvila Merituuli, josta saa mm. maukkaita kiviarinapizzoja ja muita herkkuja. Ravintola Kaunissaaren Maja tarjoaa hyvää ruokaa, esimerkiksi saaren lohikeitto on hyvin suosittua. Paikallisilta kalastajilta voi ostaa myös savukalaa.

Kaunissaaressa myös tapahtuu

Saaressa asuu muutamia asukkaita ympäri vuoden, mutta vilkkaammaksi elo käy kesällä, kun lomalaiset saapuvat saareen päiväksi tai pidemmäksi aikaa. Heinäkuun ensimmäisenä lauantaina järjestettävillä Kaunissaari-päivillä saaressa on runsaasti nähtävää. Suosittu tapahtuma on myös elokuun viimeisenä lauantaina vietettävät Kaunissaaren muinaistulet. Tuolloin rannalle sytytetään muinaistulia entisaikoina poltettujen merkkitulien muistoksi ja järjestetään monenmoista tapahtumaa kävijöiden iloksi.

Saaristoliikenteen yhteysaluksen kesän 2020 aikataulut. 

Majoitus Kaunisaaressa

Kaunisaaren Lomakeskus Oy tarjoaa mökkimajoitusta kauniissa merimaisemissa. Tämän lisäksi on tarjolla B&B tyyppistä majoitusta Kaunissaaren koululla.  Lue lisää palveluista Kaunissaaressa.

 

Katso myös