Retkeilyä, luonto- ja kulttuurikohteita, lintubongausta ja bunkkereita – Lloyd Libison vinkit kesäiseen Virolahteen ja Miehikkälään

Vaikuttaja ja radiojuontaja Lloyd Libiso vieraili Virolahden ja Miehikkälän monipuolisissa luonto- ja kulttuurikohteissa. Seudun upeissa maisemissa ei näkeminen ja tekeminen lopu kesken, eikä kokenut retkeilyvaikuttaja jäänyt kaipaamaan mitään lisää. Nappaa retkeilyvaikuttajan Lloyd Libison vinkit kesäisiin luontoaktiviteettehin alta.

Harjun alue

Virolahden ja Miehikkälän retkeilymaisemiin tutustut parhaiten Harjun alueella sijaitsevalla Salpalinjan retkeilyreitillä. Lloyd innostui seikkailemaan reitin eri luonto- ja kulttuurikohteissa kahden päivän ajan.

Reitin varrelta löytyy esimerkiksi vaikuttava kallioseinämän muodostama Vahtivuoren luonnonnäyttämö, jossa järjestetään tapahtumia koko kesän ajan. Tapahtumien lisäksi ympäristössä on hyvin varusteltu rinnelaavu, johon voi pysähtyä ruokailemaan metsän keskelle.

Ruokailun jälkeen Lloydin retkireitti suuntasi Pyterlahden louhokselle. Ylväät louhokset jylisevät alueen historiaa. Koko retkireitillä voi törmätä useisiin erilaisiin bunkkereihin. Bunkkerissa voi vierailla omatoimisesti ja onnekkaat bongaavat luolista myös lepakoita.

Tuntemattoman polku

5 kilometrin helppokulkuinen Tuntemattoman polku tarjoaa kesäisin mukavan ympäristön bongailla sekä lintuja että bunkkereita. Ota mukaan taskulamppu niin pääset tutustumaan matkan varrella oleviin betonikorsuihin, taisteluhautoihin ja panssariesteisiin. 

Lintubongaus

Harjun ympäristö sopii sekä aloittelevalle että kokeneellekin lintubongarille. Varsinkin toukokuussa Virolahti ja Miehikkälä tarjoavat Suomen parhaat mahdollisuudet seurata muuttolintuja. 

Seuraa Lloydin bongausreittiä ja aloita retki Arktika-keskuksen (Leervikintie 120) ympäristöstä. Silmät tarkkana siirry kohti Talniemen lintulavaa, jossa on parhaat mahdollisuudet lintulajien bongailuun. Viereinen Keisarin huvipuisto on oiva paikka nähdä pikkulintuja. 

Bunkkerimuseo

Salpalinjan reitin varrelta löytyviin bunkkereihin ja niiden historiaan voi tutustua lähemmin Bunkkerimuseolla. Ulko- ja sisäalueista koostuvan museon alueella on mahdollista päästä myös yöpymään uniikissa pallokorsussa, jossa myös Lloyd vieraili. Vierailun museossa kruunaa retkeilylounas laavussa.

Salpalinja-museo

Salpalinja-museo on myös koko perheen elämyksellinen historia- ja luontokohde, joka on alunperin rakennettu puolutuskohteeksi. Retkireitin tukikohta tarjoaa historia katsauksen lisäksi loistavat palvelut retkeilijöille. Museolla voit nauttia kahvion antimista ja vuokrata esimerkiksi pyörät.

Hyppää pyörän selkään päiväksi

Salpalinja-museolta vuokratulla pyörällä pääset tutustumaan luontoon uudella tavalla. Lloyd otti suunnakseen Sihkarinkallion kodan, jossa makkaranpaiston lomassa voi kesäpäivänä viilentyä pulahtamalla uimaan. 

Sihkarinkallion kautta kannattaa suunnata Hauhian Myllylle. Matkalla kannattaa pysähtyä hulppeissa Härkämäen luolissa. Hauhialla erikoistutaan rauhalliseen fiilistelyyn taiteen, historian ja jokimaisemien myötä. 

Mökkimajoitus suoraan luontopolun varrelta

Kun viettää koko päivän luonnossa kulkien, on ihana rauhoittua mökkitunnelmaa tarjoavaan majoitukseen. Lloydin retkipäivät kruunasi hurmaavat majoitukset Harjun oppimiskeskuksessa sekä Säästöpirtissä.

Oppimiskeskus Harjussa (@harjun.oppimiskeskus) pääsee suoraan nauttimaan Harjun ja Salpalinjan monipuolisista ulkoilumahdollisuuksista. Miehikkälässä Säästöpirtin loma-asunnot tarjoavat mökkifiilistä retkeilijöille ja myös saunominen onnistuu pitkän päivän jälkeen.