Linnoitusten rannikko - pyöräilyreitti

Suomenlahden rannikko on ollut vuosisatojen saatossa monenlaisten suurvaltapyrkimysten näyttämönä. Välillä niin venäläiset, ruotsalaiset kuin suomalaisetkin ovat linnoittaneet seutua puolustaakseen itselleen tärkeitä alueita ja intressejä. Rajalinjat ovat monesti muuttuneet samoin kuin valtaa pitävät. Tällä reitillä pääset tutustumaan alueen historiaan ja sen linnoituskohteisiin.

Reitti alkaa Loviisasta. Loviisan linnoitus käsittää Loviisanlahden suulla olevan Svartholman merilinnoituksen, joka on ruotsalaisten aikoinaan rakentama Suomenlinnan sisarlinnoitus, sekä Loviisan kaupungin ympärille rakennetun, Suurta Rantatietä suojaavan maalinnoituksen.

Seuraavana reitillä on Kotkassa sijaitseva linnoituspari. Se koostuu Kyminlinnan maalinnoituksesta sekä Ruotsinsalmen merilinnoituksesta. Venäläiset rakensivat nämä linnoitukset hävittyään suuren Ruotsinsalmen meritaistelun 1790. 

Reitin viimeisenä kohteena on Haminan linnoitus. Pietari Brahe perusti Weckelax Nystad -nimisen kaupungin vuonna 1653 Haminan paikalle. Kaupungin tuhouduttua Suuressa Pohjan sodassa, se rakennettiin 1720-luvulla uudelleen ympyräkaavaiseksi ja sai nimen Fredrikshamn Ruotsin kuninkaan Fredrik I:n mukaan. Suomeksi nimi kääntyi Haminaksi. Ruotsi alkoi linnoittaa silloista itäistä rajaansa Venäjää vastaan, jolloin Haminasta tuli linnoituskaupunki.

Lähes 90 km pitkä reitti on mielekästä käydä läpi kahden päivän aikana, jolloin ehtii tutustumaan myös reitin nähtävyyksiin. Katso alta lisätiedot reitistä sekä majoitus- ja ravintolavinkkejä.

Katso tarkemmat reittitiedot ja navigoi Outdoor Activessa.